Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВЪЛШЕБНИ ПРИКАЗКИ

"Историята на Аврора" от София Вахонина

Този разказ е част от шестия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Вахонина и Симона Василева

Живяла някога девойка, която се казвала Аврора. Тя била много красива, но красотата й била специална. Косата й била, дълга и чисто бяла, а очите й били червени. Хората трудно възприемали нейната външност и предпочитали да стоят по-далеч.

Аврора нямала нито майка, нито баща. Майка й починала, преди момичето да навърши 10 години, скоро след това и баща й се разболял много тежко и след няколко седмици също починал.

  Този период бил много тежък за девойката и тя намирала подкрепа в най-голямата си приятелка на име Лилу. Лилу била лисица с малки крилца и лилава козина, точно като цветовете на азалия. Била подарък за Аврора от нейната майка, да я пази и да се грижи за нея, докато намери истинската любов.

  Лилу не се отделяла от момичето и се стараела да я успокои. Двете много се обичали и навсякъде ходели заедно.

Аврора нямала други приятели освен Лилу и често била самотна, затова намирала утеха в книгите. Тя четяла постоянно и с книгите си създавала прекрасни фантастични светове, в които й се искало да остане завинаги. Вечер сънувала и преживявала отново историите от книгите.

  Тъй като по-голямата част от времето си Аврора прекарвала в четенето на книги или в компанията на Лилу, говоренето с други хора било истинско изпитание за нея.

  В един обикновен ден, докато се разхождали с Лилу в парка, едно куче се спуснало към лисицата със силен лай и тя хукнала да бяга. Девойката се затичала след нея, но не могла да я стигне. Аврора тичала и викала Лилу, накрая се сринала на една пейка и се разплакала, ужасена, че е загубила приятелката си.

  Изведнъж по алеята се появил млад човек, а в ръцете му била сгушена Лилу.

Той се приближил до Аврора и без изобщо да се смути от външния й вид, й подал лисичето. Запознали се, младежът се казвал Итан и споделил, че лисицата е любимото му животно. За пръв път, незнайно защо, Аврора разговаряла с непознат човек с такава лекота. Имала чувството, че винаги го е познавала. Разделили се чак вечерта и тя не усетила как отлетял денят, толкова била възхитена от Итан. Той имал сиви очи и кестенява коса. Носил очила и имал прекрасна усмивка. Аврора не мигнала цяла нощ и мислила само за Итан.

  В следващите дни тя мислела и говорела на Лилу само за него. Тревожела се, че никога няма да го види отново, че той сигурно не я е харесал заради странния й вид. Лилу нежно успокоявала момичето.

  И един ден Итан отново се появил на прага. Започнали да се виждат всеки ден и все по-трудно им било да се разделят. Минали няколко месеца. Итан представил Аврора на своите приятели, които били много приятни, дружелюбни хора. Аврора разцъфнала като цвете, тя се смеела, забавлявала се от сърце, разговаряла с лекота и всички търсели нейното внимание. Тя се чувствала прекрасно с новите си приятели, но сърцето й затуптявало бързо, бързо и бузите й пламвали само когато Итан застанел до нея.

  Затова, в един слънчев ден, когато Итан я поканил на разходка в същия парк, където се срещнали за първи път, и й разкрил колко много я обича, тя разбрала, че е намерила истинската любов. Аврора се сгушила на гърдите му, а сърцето й преливало от щастие, докато гледали красивия залез на слънцето зад хоризонта. Лилу тихичко се усмихвала.


Автор:  София Вахонина - 15 г 
АЕГ „Гео Милев“, Бургас 
Учител: Десислава Димова
Рисунки на корицата: София Вахонина и Симона Василева

Този разказ е част от шестия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от шестото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 5 до 18 години не само от България, но и от Българското училище „Иван Вазов“ в Париж, Франция.

Тази книга съдържа 55 прекрасни истории, разделени в три категории: приказки за най-малките, вълшебни приказки и приказки за доброто и прекрасното. Ще се радваме безкрайно, ако нашите книги ви вдъхновяват да продължавате да четете и да създавате нови, магични светове!


© БНР Бургас, 2022


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард "Демокрация" на 16-ти юли

Политически започваме предаването. Темата е декларацията на ПП-ДБ и искането им за 3 месеца отсрочка, и тогава връчване на мандат, за да се приемат антикорупционни мерки. Според Емил Соколов, който бе и техен кандидат-депутат, предложението изглежда необичайно и избори ще има, но въпроса е кога. Петър Кънев, бургаския депутат от БСП смята, че е нереално..

публикувано на 16.07.24 в 14:55

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 16 ЮЛИ:

Някои мислят, че трябва да трупат вещи и предмети, но забравят, че целта на живота е да се натрупват емоции, усмивки и щастливи мигове. Добро утро във вторник! Поздрави от екипа ни днес – звукорежисьор е Теодора Кралева, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа:..

публикувано на 16.07.24 в 06:30
Снимката е илюстративна

"Булевард Демокрация" на 15 юли

Темите в предаването днес: Ръст на падналите от тротинетки и озовали се в болница, лекари призовават за повече внимание, повече от Петя Янакиева. Вандалски прояви в автобуси на "Бургасбус", какви са възможностите за реакция на служителите на фирмата, репортаж на Калина Енчева. Какви туристи посреща в активния сезон община Царево? Бургас отбеляза..

публикувано на 15.07.24 в 14:20

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 15 ЮЛИ

Добро утро на вълните на БНР-Бургас в понеделник! От днес започват Горещниците. Според народния календар това са най-топлите дни в годината. Прогнозата за времето напълно оправдава това вярване.  Ето и акцентите в ефира до 10 часа: Над 500 са проверките за спазване на данъчното и осигурително законодателство по Южното Черноморие от началото на..

обновено на 15.07.24 в 07:17

Булевард Демокрация на 12-ти юли

Около 300 души са посетили спешния кабинет с оплаквания заради жегите. И днес имаме предупредителен код за опасно високи температури, а с ценни съвети ще чуем д-р Нигохос Топузян.  Жътвата приключи в региона, но производителите са притеснени от ниските изкупни цени. Още за очакванията им ще чуем също в първия час. В минутите след 17 часа един случай,..

публикувано на 12.07.24 в 14:55

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 12 ЮЛИ:

Трябва да имате мечта, заради която сутрин да се будите. Добро утро  в петък! Приятно събуждане се постига с усмивка, добри мисли и положително настроение. Екипът ни днес – звукорежисьор е Алекс Пенев, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева.  Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 11 юли:

Жега е и в политиката, и навън. Предлагаме Ви приятна информационна прохлада в следобедния ефир на БНР Бургас.  Какво ще чуете при нас: - Какво се случва с ДПС и парламентарната група; -  Как да преодоляваме високите температури в колата и извън дома здравословно; - Защо над полицай, който е упражнил насилие е имало чадър? От ПП-ДБ по казуса..

публикувано на 11.07.24 в 14:57