Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФАНТАСТИЧНИ И ДРУГИ ПРИКАЗКИ:

"Пътешествие в космоса" от колектив

Тази приказка е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Едно коте, което нямаше дом, веднъж  срещна на улицата един човек. Човекът взе котето у дома и го кръсти Сели. Неговият дом се намираше сред прекрасна градина, където растяха най-красивите цветя. Един ден, покрай градината мина едно зайче на име Звездичка. Котето зърна зайчето и му препречи пътя, поздрави го и го попита за името.

Така се запознаха Сели и Звездичка. Те често играеха между цветята и веднъж тичайки стъпкаха едно глухарче, но не обърнаха внимание. Изведнъж двете  животни пропаднаха в дупка, която се оказа странен тунел.

Той ги отведе в една огромна зала с истинска ракета. Вместо таван над тях се простираше звездното небе. Двете приятелчета се втурнаха към ракетата, като си мислиха, че тя ще ги заведе у дома. Вратата на ракетата се отвори и се спусна стълба. Звездичка и Сели се покатериха и вратата зад тях се затвори. Ракетата излетя. Изведнъж пред тях се появи глухарче, онова глухарче, което те бяха стъпкали в градината. Те го погледнаха уплашено, а то им проговори:

-  Не се плашете. Ще ви заведа на моята планета.

След дългия полет те се приземиха на една напълно различна планета, на която нямаше хора и животни, а беше населена само с говорещи цветя. Глухарчето ги поведе към чудна сграда със стъклен купол, от който струеше светлина. Там ги посрещна царят на цветята. Той беше висок, строен, облечен с червено наметало и корона на главата, от която идваше светлината – това беше царят Слънчоглед.

-  Добре дошли на цветната планета, земни животни! Тук сте, за да научите, че и растенията са живи. Ще останете известно време, за да ни опознаете.

Звездичка и Сели бяха поканени да гостуват на някои по-известни семейства като: семейството на Розите, семейството на Нарцисите, семейството на Игликите. Дните, които прекараха в домовете на тези цветя, бяха забавни и те научиха много неща: за Розите, че са чувствителни и обичливи; Нарцисите пък, от своя страна, се считаха за най-красиви и изтънчени, а Игликите бяха най-гостоприемното семейство и се отличаваха със своята скромност и доброта. Те посетиха и дома на техния  приятел Глухарчето, което се оказа най-забавното и щуро другарче.

Настъпи денят на тяхното завръщане, Сели и Звездичка се чувстваха тъжни. Те толкова се привързаха към цветята, че не искаха да оставят своите нови приятели. Пред ракетата ги чакаше царят Слънчоглед.

-  Време е! Вие научихте своя урок. Давам ви част от светлината да я носите в сърцата си и да помните приятелите си.

Зайчето и Котето се качиха на ракетата и тя полетя. Апаратурата на ракетата издаде странен звук и на екрана се изписа „аварийно кацане“. Слизайки бяха заобиколени от множество роботчета. Приятелски настроените обитатели помогнаха да отстранят проблема. На Сели и Звездичка им се искаше да останат и да ги опознаят, но условията на планетата Менталика не позволяваше дълъг престой. Там нямаше кислород, вода и светлина. Благодариха на роботчетата и поеха към своя дом. Животните с нетърпение очакваха да видят синята светлина на родната си планета. В безкрайния космос, сред звездите, зърнаха любимата планета. Апаратурата на ракетата изписа „скорошно приземяване“. Приятелите щастливи се спогледаха.



АвториРавие Исмаилова и Севдалина Димова
и децата от група „Калинка“ - випуск 2020 г.
ДГ №23 „Иглика“ - гр. Варна


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Тази приказка е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард "Демокрация" на 20-ти май

Ще бъдат ли касирани и тези избори с претенденти за поста Сливенски митрополит? Сякаш това е големият въпрос след заседанието на епархийския съвет. Тече тридневен срок за обжалване на решението, но повече по темата в първия час. В последния ще чуем служебния министър на туризма - Евтим Милушев. След символичното начало на сезона, дадено в Несебър,..

публикувано на 20.05.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 20 МАЙ:

Нищо не е вечно и когато осъзнаем, че всичко има начало и край, започваме да оценяваме всеки миг. Добро утро в понеделник! Време е за хубав делник с много приятни моменти, да го посрещнем с усмивка. Екипът ни днес звукорежисьор е Алекс Пенев, новините ще представя Свобода Атанасова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни..

публикувано на 20.05.24 в 06:30

ОЧАКВАЙТЕ В "ИСТОРИИ ЗА ДОБРОТО" ОТ 17 ДО 18 Ч.:

Здравейте, ето че отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви  заредим с положителни емоции. Звукорежисьор е Теодора Кралева, аз съм Стефка Бакърджиева.  В предаването ни днес: -  В рубриката Мисия Добро ще ви разкажем за благотворителната инициатива на Ротари..

публикувано на 19.05.24 в 15:00

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ НА 19 МАЙ!

На вълните на Ева в неделя ще се носим в лежерния следобед. Ето с кого ще ви срещнем днес: Бургазлийката Мери Мутафчиева е нашата специална Ева днес, поводът е новата песен на група „Мери бойс бенд“, които приветливо ни казват „Здравей“. С нея те дават началото на нов албум, който ще отбележи 30-годишнината на групата на сцена. Бижута..

обновено на 19.05.24 в 10:38

"Ден до пладне" на 18 май

Темите, с които обобщаваме седмицата Как започва делото за смъртта на двамата полицаи на Трапезица? КНСБ в опит да бъдат увеличени заплатите в Бургасбус. В какви схеми пазят жертвите на трафика на хората? Коментар от Фармацевтичния съюз относно слушателски сигнал до БНР Бургас за издаване на рецепти от частна..

публикувано на 18.05.24 в 09:00

Булевард Демокрация на 17-ти май

Днес се открива новия летен сезон в Несебър. Какви са очакванията на бранша и от кои пазари ще са туристите, подробностите са след малко. Продължаваме с друго събитие - зрелостниците се явиха на първа матура. Тя е по български език и литература. Справиха ли се с Приказка за стълбата на Смирненски или избраха есе, ще чуем също в първия час. Тематичните..

публикувано на 17.05.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 17 МАЙ:

Най-голямото богатство е денят, който е пред нас. Добро утро в петък! Започнете го с усмивка, чаша кафе и лека закуска. Екипът ни днес – звукорежисьор е Теодора Кралева, новините представя Петя Михова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -   Бургаската Топлофикация поиска от КЕВР увеличение..

публикувано на 17.05.24 в 06:30