Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА:

"Пътуване във времето" от Ния Симеонова

Тази приказка е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Живял някога един момък. Той мечтаел да стане учител, но нямало как да сбъдне мечтата си, защото нямал достатъчно пари, за да учи. Живеел скромно с майка си, понеже баща му бил починал отдавна.

Един ден, над царството надвиснала огромна беда. Един змей откраднал дъщерята на царя, в която момъкът бил влюбен. Но царят не му позволил да замине, за да я спаси. Той смятал, че вече е мъртва.

Изминала почти година от идването на змея. Майката на момъка се омъжила повторно. Но новият ѝ съпруг, от самото начало, не харесвал момъка. Затова една вечер го прогонил от дома им и казал на жена си, че е заминал да си търси съпруга.

Дълго скитал момъкът. Накрая стигнал в една гора. Когато излязъл от нея, се озовал в нов и различен за него свят, защото тази гора била всъщност портал към бъдещето. В началото момъкът бил много объркан и не знаел къде се намира, защото навсякъде имало коли и автобуси, каквито не бил виждал досега.

Изведнъж от небето се спуснал страшен змей. Той грабнал три момичета, които се били взрели в телефоните си, и ги отнесъл. След като момъкът разпитал хората, разбрал, че това създание от хилядолетия краде по няколко девойки на година, за да засити глада си. Момъкът осъзнал, че това е същият змей, който отвел любимата му. Тогава решил да тръгне по следите му, за да го убие и да отмъсти за смъртта ѝ.

Вървял дни и нощи през поля и гори, планини и долини, непознати градове. Накрая стигнал до едно море. Видял в него прекрасна риба. Цветовете ѝ се преливали като дъгата. Понеже момъкът отдавна не бил ял, решил да улови рибката и да засити глада си. Но тъкмо се пресегнал да я хване и тя проговорила с човешки глас:

 - Моля те, не ме изяждай! Нима не ме позна?! Аз съм твоята любима. Бях пленена от змея, който ме отвлече преди толкова много време.

 - Но как мога да те спася? – попитал момъкът.

 - Само този, който убие змея, може да ме избави от проклятието.

 - Ще сторя всичко за теб, за да те освободя, дори и да трябва да отида на края на света – казал момъкът.

Тогава девойката му дала вълшебен пръстен, с който да я извика, ако има нужда от помощ.

Тръгнал пак момъкът. След няколко дни стигнал до трънлива гора. Още в началото дрехите му се скъсали. Той разбрал, че няма да може да продължи нататък. Изведнъж чул крясък на птица. Близо до него един сокол се бил оплел в клоните на трънливо дърво. Момъкът разкъсал клоните и го освободил. За да му се отблагодари, соколът го пренесъл над гората и му дал меч, с който да се предпази от змея.

Леговището на звяра било точно от другата страна на гората. Докато той спял, момъкът избол очите му. В този миг змеят се събудил и хукнал да бяга. Стигнали до една река. Змеят без проблем минал през нея, но тя била твърде бурна, за да премине момъкът. Тогава той се сетил за пръстена. Извадил го и го сложил на пръста си. Пред него мигом се появила любимата му и му помогнала да преодолее опасната река, като го пренесла през нея. Той извадил меча си и пронизал змея, който си мислел, че момъкът никога няма да успее да го настигне.

Момъкът се огледал. До него стояла любимата му. Те се прегърнали и осъзнали, че вместо в модерния свят, са се озовали в родното си царство. После тръгнали щастливи към двореца.

Царят много се зарадвал, че вижда изгубената си дъщеря и веднага се съгласил да я даде за жена на момъка. А на него казал, че ще му изпълни едно желание. Момъкът бил скромен и помолил царя да сбъдне най-голямата му мечта - да стане учител. Владетелят на драго сърце се съгласил. После вдигнали голяма сватба и младите заживели щастливо до края на дните си.



АвторНия Симеонова
СУХНИ „Константин Преславски“- гр. Варна
учител: Елеонора Николова


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Тази приказка е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 21 ЮНИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 21 ЮНИ! Лятното разписание вече е в сила – сутрин горещо кафе и свеж въздух, следобед жега и най-добрият приятел на човека в топлото – климатикът. Добро утро в петък! На 21-ви юни отбелязваме официално първият летен ден. Събуждаме последния делник и с най-актуалното от сутрешния ефир на БНР – Бургас. Ето..

публикувано на 21.06.24 в 07:01

Булевард Демокрация на 20-ти юни

Темата ни е туристическа предвид началото на сезона. За предпочитанията на българина в търсенето на къщи и вили за почивка, както и за предложенията на Лозенец, с които привличат туристи- всичко в първия час. Признателност и благодарност към юриста, дипломат и бургазлия проф. Александър Янков бяха отдадени при откриването на международна научна..

публикувано на 20.06.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 20 ЮНИ:

Сам по себе си животът е изключителна привилегия, а дали ще го изживеем пълноценно е въпрос на избор. Добро утро в четвъртък! Да започнем делника с усмивка, добро настроение и ентусиазъм. Екипът ни днес – звукорежисьор е Теодора Кралева, новините представя Свобода Атанасова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от..

публикувано на 20.06.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 19 юни

Темите в предаването днес:  С какви нагласите и очаквания жителите на Ямбол и региона  изпращат в парламента своите избраници и какво очакват от новото Народно събрание, репортаж на Даниела Костова. Как коментираха задачите и темите, които днес се паднаха на националното външно оценяване по български език и литература, седмокласниците? Анкета..

публикувано на 19.06.24 в 14:42

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 19 ЮНИ!

Лято е! Както се казва всичко вълшебно се случва между юни и август! Добро утро на 19-ти юни! Събуждаме сряда с най-актуалното от сутрешния ефир на БНР – Бургас. Ето какво сме ви приготвили във времето до 10.00 ч. Първи работен ден ще имат днес новите 240 народни представители. Хората искат от тях да правят компромиси и да действат повече, а..

обновено на 19.06.24 в 06:52

Булевард Демокрация на 18-ти юни

Темата ни днес е свързана с туризма, с очакванията и как да се ограничи сивия сектор. Подробностите са след малко в първия час./  До следващото лято пропадналата алеята между Бургас и Сарафово трябва да бъде укрепена. Как точно ще се случи това разказваме след 17 часа. Оставаме на тема градска среда, защото в третия час ще ви разкажем за възможностите..

публикувано на 18.06.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 18 ЮНИ:

Не искайте големи неща от живота. Само малки неща, които правят живота ви голям.  Добро утро във вторник! Време за чаша кафе, лека закуска и добро настроение. Екипът ни днес – звукорежисьор е Мариян Райнов, новините представя Петя Михова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: - в рубриката ни..

публикувано на 18.06.24 в 06:30