Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЗИМНИ И КОЛЕДНИ ИСТОРИИ:

"Коледното приключение на играчките" от Лора Брандт

Този разказ е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

В деня преди Бъдни вечер, едно малко момченце на име Юлиян гледаше през прозореца как снежинките падаха и как всичко се покриваше със сняг. Той мечтаеше да може да говори с играчките си. Вече беше написал това желание в писмо до Дядо Коледа.

На следващата сутрин, която Юлиян очакваше с нетърпение, погледна в огледалото и не можа да повярва. Беше се превърнал в кукла и приличаше на себе си.

Внезапно, чу как неговите играчки си говорят помежду си, а той ги разбираше… Очевидно Дядо Коледа му беше изпълнил желанието, като го беше превърнал в кукла.

Изведнъж Юлиян забеляза, че неговите играчки го бяха обкръжили. Най-отпред се намираха неговите любими: колата Роди, бялата мечка Мими, надменният рицар Фреди, кръглата, топчеста диня госпожа Яна и смелият и добър космонавт Филип.

Филип направи една крачка напред и каза: „Добре дошъл! Сега си един от нас!“

Изведнъж в стаята влязоха родителите на Юлиян. Играчките се вцепениха и паднаха на пода. Родителите се разтревожиха, че детето им го няма. Юлиян се почувства много зле и му стана ясно, че трябва да отиде при Дядо Коледа за да се превърне пак в момче.

Той се обърна към играчките: „Кой от вас ще ми помогне да намеря Дядо Коледа? Трябва непременно да си възвърна стария вид!“

Известно време цареше тишина. В момента, когато Юлиян искаше да се обърне и да тръгне сам, Филип каза на другите играчки: „Не може да го оставим сам! Трябва да му помогнем! Той беше винаги толкова внимателен към нас. Държеше се с нас като с истински хора.“

Тогава динята Яна, колата Роди, мечката Мими, рицарят Фреди, космонавтът Филип и един самолет се съгласиха да придружат Юлиян. Играчките се разпределиха в колата и самолета и поеха на път. Излизайки от прозореца, се озоваха на улицата. Пътят през града беше пълен с опасности. От една страна трябваше да се пазят от превозните средства. От друга страна, се измъкнаха няколко пъти на косъм от ръцете на деца. Най-накрая се озоваха в едно село. Тъкмо мислеха, че могат да си отдъхнат от опасностите, когато една кокошка клъвна сочната диня Яна по главата. В този момент се появиха още кокошки и един петел. Всичките се устремиха като пощурели към горката Яна. С последни сили тя се качи на самолета и всички продължиха бягството си. Пред тях пътуваше един трактор, на който се качиха. След известно време минаха покрай едно летище. Решиха да слязат от трактора и да се прехвърлят на самолет. Първо се отправиха към багажното отделение. Оттам успяха да се качат на един самолет, който случайно пътуваше към Северния полюс.

След като пристигнаха, срещнаха две бели мечки. Всички умряха от страх. Но Мими пристъпи напред и веднага се разговори с тях. Те помогнаха на групата да намери пътя до Дядо Коледа.

Откриха го в неговата фабрика за играчки. Той изглеждаше толкова мил и добродушен, както Юлиян си го беше представял в сънищата си. След като му разказаха за приключенията и преобразяването на Юлиян в играчка, Дядо Коледа просто се засмя: „Хо, хо, хо, хо…“

Изведнъж Юлиян чу надалеч гласа на майка си, която го викаше. Той се събуди вкъщи, в собственото си легло.   



АвторЛора Брандт - 11 г.
БУ „Иван Вазов”- гр. Париж, Франция
Студио по журналистика и творческо писане
ръководител: Янета Димитрова


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Този разказ е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 15 МАЙ!

Плановете са половината от свършената работа. Но не можем да планираме абсолютно всичко, трябва да се оставим и животът да ни изненада с нещо. Добро утро в сряда! Повече приятни изненади пожелаваме от сутрешния екип на БНР – Бургас. Ето какво сме ви приготвили във времето до 10.00 ч. Има ли ръст на бежанците от Украйна у нас и на каква..

публикувано на 15.05.24 в 07:00

Булевард "Демокрация" на 14-ти май

Случаите на трафик на хора продължават. Тенденциите за продажба на новородени деца в Гърция и Кипър, и сексуалната експлоатация са все същите както преди няколко години. Има обаче и нови случаи за които ще разкажем в първия час. Повече от стотина свидетели разпитват по делото с автобуса с мигранти, който погуби двама бургаски полицаи на Трапезица...

публикувано на 14.05.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 14 МАЙ:

Никога не ти се дава мечта, без да ти се даде и шанс да я осъществиш. Добро утро във вторник, леко с мечтите в началото на делника, за да не закъснеете за там за където сте тръгнали! Екипът ни днес – звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Петя Михова, водещ е Стефка Бакърджиева.   Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: -..

публикувано на 14.05.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 13 май

Темите в предаването: 9 души вече са задържани при специализираната полицейска операция за изборна търговия в бургаския квартал „Горно Езерово“. Той осъмна под полицейска блокада. На място бе и Даниела Костадинова, какво обясниха местни жители и от бургаските полиция и прокуратура, ще чуем обобщението. Над 20 средни училища и..

публикувано на 13.05.24 в 14:02

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 13 МАЙ!

Дъждът изми лицето на деня и на 13 май влизаме на чисто в новата седмица. Добро утро! Паркиране, ремонти и рехабилитация на инфраструктурата преди началото на летния сезон е темата на фокус днес в ефира на БНР-Бургас. Отиваме до един от курортите оп Южното Черноморие-Китен. След новините в 8 часа ще чуем кметът Николай Марков. В..

публикувано на 13.05.24 в 07:17

ОЧАКВАЙТЕ В "ИСТОРИИ ЗА ДОБРОТО" ОТ 17 ДО 18 Ч.:

Отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви  заредим с положителни емоции. Звукорежисьор е Стефан Генчев, водещ е Стефка Бакърджиева.  В предаването ни днес: -  В рубриката „Мисия Добро“ ще ви срещнем с Анна Йончева, фотограф, който реализира редица благотворителни..

публикувано на 12.05.24 в 15:00

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ НА 12 МАЙ!

Джентълмените не говорят за пари, а елегантните жени – за цени… Е, красотата няма цена, казват още дамите, които не излизат от бутиците, а модата и елегантната визия е във фокуса ни в неделния следобед в ефира на БНР – Бургас, с най-женското предаване „Ева в неделя“. Във времето за уикенд релакс до три следобед очаквайте: Как се..

публикувано на 12.05.24 в 09:28