Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЗИМНИ И КОЛЕДНИ ИСТОРИИ:

"Коледен сън" от Лора Георгиева

Този разказ е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Тази година за Коледа, Виолета си пожела най-новото лего „Хари Потър“ с 1356 части. Когато легнаха на Бъдни вечер със сестра ѝ Ади, до късно си говориха как ще си играят на Коледа, с новото лего.

Виолета отвори очи, видя, че навън е още тъмно. Но си каза: „Вече е Коледа! Искам да си отворя подаръците, затова ще събудя всички.“

Тя побутна леко първо сестра си, която промърмори: „Вече Коледа ли е? Може ли да си отворим подаръците?“

След като събудиха всички останали в къщата, децата слязоха в хола, където стоеше елхата. Двете момичета хукнаха да намерят своите подаръци. Те ровиха под елхата и гледаха всички етикети – мама, тати, баба, дядо и най-отзад видяха своите имена. Отвориха подаръците си. Ади беше толкова щастлива, че получи това, което искаше за Коледа. Докато подскачаше от радост насам-натам в хола, Виолета разопакова своя подарък. Погледна и видя стъклена топка със сняг. Тя беше толкова разочарована, че хукна към стаята си и трясна вратата след себе си.

Изведнъж, чу тихо, спокойно гласче, идващо от стъклената топка. Виолета погледна вътре и видя малък Дядо Коледа, които ѝ махаше и я викаше. Тя се учуди. Доближи лицето си да види по-добре, но в този момент топката я всмука. Озова се в къщата на дядо Коледа.

-  Здравей, Виолета – каза Дядо Коледа.

-  Къде съм? Какво правя тук? – попита Виолета.

-  Доведох те в моята къща, за да ти кажа една тайна и да те помоля да направиш нещо за мен – каза той.

-  А каква е тази тайна и това нещо? И защо мен, можеше да е което и да е друго дете? – попита с любопитство Виолета.

-  Защото ти беше много послушна и имам нужда от твоите конструкторски лего-умения. Сигурно не си предполагала, но всичките машини за играчки тук са построени от лего. – каза Дядо Коледа.

-  Уау, никога не съм си и помисляла, че машините тук може да са направени от лего!

-  Да. И точно за това ми трябваш ти! Най-голямата ни машина се счупи и никой тук не може да я поправи. Не съм виждал друго дете, което да строи толкова сложни неща от лего. Ти си ми надеждата да успеем да довършим подаръците за Коледа навреме. – каза той.

-  Добре, с удоволствие ще ти помогна, но колко време ще отнеме? Защото родителите ми сигурно много се тревожат – каза момичето.

-  Не се притеснявай, те дори няма да разберат.

-  Ама, как?

-  Виолета, после ще ти обясня, сега нямаме време! Ако успееш да се справиш, ще ти дам цял чувал с лего. - каза Дядо Коледа.

-  Добре, къде е тази машина? – попита Виолета.

Дядо Коледа заведе момичето при машината. Тя работи дълго време, когато изведнъж се чу: „Готова съм! Мисля, че ще проработи!“

Дядо Коледа натисна бутона за старт на машината и тя заработи. Двамата се сбогуваха. Дядо Коледа подаде чувала с лего на Виолета и я прегърна.

Виолета отвори очи. Беше в леглото си. Учудено се огледа. Видя, че всички са станали и са се събрали в хола.

-  Виолета, Весела Коледа! – каза майка ѝ с усмивка. - Крайно време беше да се събудиш и да дойдеш.

Време беше за отваряне на подаръците.

Виолета разопакова подаръка си нетърпеливо и видя, че е получила легото, което си беше пожелала. Тогава разбра, че срещата с  Дядо Коледа е била само сън. 



АвторЛора Георгиева –10 г.
БУ „Иван Вазов” - гр. Париж, Франция
Студио по журналистика и творческо писане
ръководител: Янета Димитрова


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Този разказ е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард "Демокрация" на 16-ти юли

Политически започваме предаването. Темата е декларацията на ПП-ДБ и искането им за 3 месеца отсрочка, и тогава връчване на мандат, за да се приемат антикорупционни мерки. Според Емил Соколов, който бе и техен кандидат-депутат, предложението изглежда необичайно и избори ще има, но въпроса е кога. Петър Кънев, бургаския депутат от БСП смята, че е нереално..

публикувано на 16.07.24 в 14:55

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 16 ЮЛИ:

Някои мислят, че трябва да трупат вещи и предмети, но забравят, че целта на живота е да се натрупват емоции, усмивки и щастливи мигове. Добро утро във вторник! Поздрави от екипа ни днес – звукорежисьор е Теодора Кралева, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа:..

публикувано на 16.07.24 в 06:30
Снимката е илюстративна

"Булевард Демокрация" на 15 юли

Темите в предаването днес: Ръст на падналите от тротинетки и озовали се в болница, лекари призовават за повече внимание, повече от Петя Янакиева. Вандалски прояви в автобуси на "Бургасбус", какви са възможностите за реакция на служителите на фирмата, репортаж на Калина Енчева. Какви туристи посреща в активния сезон община Царево? Бургас отбеляза..

публикувано на 15.07.24 в 14:20

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 15 ЮЛИ

Добро утро на вълните на БНР-Бургас в понеделник! От днес започват Горещниците. Според народния календар това са най-топлите дни в годината. Прогнозата за времето напълно оправдава това вярване.  Ето и акцентите в ефира до 10 часа: Над 500 са проверките за спазване на данъчното и осигурително законодателство по Южното Черноморие от началото на..

обновено на 15.07.24 в 07:17

Булевард Демокрация на 12-ти юли

Около 300 души са посетили спешния кабинет с оплаквания заради жегите. И днес имаме предупредителен код за опасно високи температури, а с ценни съвети ще чуем д-р Нигохос Топузян.  Жътвата приключи в региона, но производителите са притеснени от ниските изкупни цени. Още за очакванията им ще чуем също в първия час. В минутите след 17 часа един случай,..

публикувано на 12.07.24 в 14:55

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 12 ЮЛИ:

Трябва да имате мечта, заради която сутрин да се будите. Добро утро  в петък! Приятно събуждане се постига с усмивка, добри мисли и положително настроение. Екипът ни днес – звукорежисьор е Алекс Пенев, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева.  Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 11 юли:

Жега е и в политиката, и навън. Предлагаме Ви приятна информационна прохлада в следобедния ефир на БНР Бургас.  Какво ще чуете при нас: - Какво се случва с ДПС и парламентарната група; -  Как да преодоляваме високите температури в колата и извън дома здравословно; - Защо над полицай, който е упражнил насилие е имало чадър? От ПП-ДБ по казуса..

публикувано на 11.07.24 в 14:57