Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюзик Пойнт Акцент:

Beyoncé възроди дебата дали афроамерикански артисти да правят кънтри

Photos by: Вирджиния Рекърдс/Parkwood Entertainment/Columbia

Преди по-малко от седмица Beyoncé в свой стил изненадващо подари на феновете нова музика. Парчетата 16 Carriages и Texas Hold ‘Em излязоха в неделя като прелюдия към Действие 2 от трите части на Renaissance, което се очаква на 29 март.

И двата сингъла се справят отлично по стрийминг платформите, но единият породи противоположни настроения сред любителите на кънтри музиката. Кънтри парчето Texas Hold ‘Em влезе в новините заради публикация в X, от която става ясно, че на молба на фенове за включване на песента в ротация кънтри станцията KYKCв Оклахома е отговорила с отказ с мотива, че са кънтри станция и не пускат Beyoncé. Това доведе до вълна от негативна реакция и в крайна сметка KYKC включиха Texas Hold ‘Em. Според източник на Billboard първоначалният отказ е бил на шефа на станцията, който не е знаел, че Beyoncé е пуснала кънтри песен.

Това е значимо развитие що се отнася до случаите на афроамерикански артисти, които пеят кънтри. Спомнете си само за Old Town Road, дебюта на Lil Nas X от края на 2018 – кънтри хит, които получи признание в кънтри средите едва след ремикс с участието на Billy Ray Cyrus.

Какви са междинните данни за  Texas Hold ‘Em на Beyoncé? Billboard информира тази седмица, че тракът се излъчва предимно по поп станциите. Има няколко кънтри станции, които го пускат, но в края на деня в сряда излъчванията не са били достатъчни, че да влезе в топ 40. Но това може да се промени, защото по данни на Billboard във вторник лейбълът Columbia официално е изпратил песента на кънтри станциите. Обикновено кънтри станциите в Щатите не излъчват песни, които не са им изпратени директно от лейбълите за промоция, отбелязва изданието.

А каква е реакцията на слушателите на кънтри? Смесени, според цитирания от Billboard програмен директор на KBAY в Сан Франциско Bo Matthews:

„Да чуеш Beyoncé по кънтри станция е различно. Ще продължим да я излъчваме и ще видим дали слушателите я харесват. Ще им дадем те да решат дали (песента) да продължи да бъде в нашия плейлист.“

Texas Hold ‘Em си намира място и по други кънтри станции, както и в Hot Country плейлиста на Spotify, където е на челно място:

„Бе естествено да вземем решението да сложим Texas Hold ‘Em’ на първа позиция. Тя е шампион относно творчеството си,“ казва Sulinna Ong от Spotify за Billboard.

За някои случващото се е симптом на продължаваща дискриминация. Taylor Crumpton в статия за списанието Time припомня историята на създаването на музиката като подчертава, че „най-голямата лъжа изречена от кънтри музиката убеждаваше света, че е създадена от бели артисти, че хилбили музиката е станала бяла в началото на 20-и век и че афроамериканските музиканти, които са създали тази музика заедно с бели с нисък доход трябва да са в категорията ‘расова музика‘“.

Crumpton допълва, че има нужда от такива като Beyoncé, защото „присъствието й в кънтри музиката е сигнал за раждането на нова ера, на ренесанс. Време е институционализираните репресиращи режими на кънтри музиката да бъдат премахнати и тези, които продължават да носят наследството на сърцето и душата на кънтри музиката да получат място на масата“

Oт няколко години се говори за кънтри албум на Beyoncéи разговорите зачестиха след като тя се появи с каубойска шапка на наградите Grammy по-рано този месец. Texas Hold ‘Em не е първото кънтри парче на Beyoncé. През 2016-а чухме Daddy Lessons в албума й Lemonade.

За още истории за звездите и хитове от двата бряга на Атлантика слушайте Мюзик Пойнт в неделя от 19 по БНР Бургас. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 30 юли: темите в предаването

Какви ще са новите такси за паркиране в Бургас и от кога влизат в сила е една от темите в "Булевард Демокрация" на БНР Бургас този следобед. В предаването очаквайте още: - въвежданите нови изисквания за височината на сградите в квартал Крайморие, които налагат ниско строителство - темата обобщава Свобода Атанасова; - преговорите за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 15:00

Отвори очи с БНР Бургас на 30 юли

Добро утро и успешен 30 юли! Темите в предаването днес: Общо 62 докладни записки и множество питания са включени в дневния ред на днешното заседание на бургаските общински съветници. Те трябва да  гласуват увеличение на цените на служебните абонаменти. Променят се и редица цени на такси и услуги в общината. Нови параметри се въвеждат и в строителството..

публикувано на 30.07.24 в 07:00

"Булевард Демокрация" на 29 юли

Темите в предаването днес: До края на годината бизнесът ще продължи да получава компенсации заради високите цени на тока. Те ще са 100% при цена от над 180 лева на мегаватчас на борсата, независимо в коя мрежа крайните небитови потребители са присъединени. Това каза за БНР Бургас депутатът Жечо Станков. Повече по темата в интервю на Свобода..

публикувано на 29.07.24 в 14:33

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 29 ЮЛИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 29 ЮЛИ! Понеделник ли? Не, днес е лято… Казват, че понеделниците трябвало да бъдат забранени през лятото, но 29-ти юли вече изду платната на новата седмица – добро утро! Започваме с планове и свежо събуждане в сутрешния ефир на  БНР – Бургас. Ето какво сме ви приготвили във времето до 10.00 ч. В края..

публикувано на 29.07.24 в 07:10

Ден до пладне на 27-ми юли

В началото на предаването ще обобщим ситуацията в боляровското село Воден и как се възстановява то след огнения ад.  Липсата на валежи и високи температури водят до засушаване и пресъхване на водоизточници, съответно до липсата на вода и режим. На много места в региона е така, кака се справят и какъв е проблема, ще чуем също в първия час. Друга тема..

публикувано на 27.07.24 в 08:50

Булевард Демокрация на 26-ти юли

Взривовете край Елин Пелин, при които загина уважаван експерт в тази област, а дъщеря му е тежко ранена, други двама са в неизвестност, влизат и в нашето предаване. В коментара днес ви представяме няколко гледни точки на екперти в областта на боеприпасите.  Освен това темата ни днес е за свободното къмпингуване и по-скоро наредбата. След мнението на..

публикувано на 26.07.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 ЮЛИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 ЮЛИ! Вкусът на живота е ту малко сладък, ту малко горчив, все едно събран в чаша кафе… Добро утро в петък! За да е успешен 26-ти юли, започваме го не само с планове за уикенда, но и със свежо събуждане в сутрешния ефир на  БНР – Бургас. Ето какво сме ви приготвили във времето до 10.00 ч. В разгара..

публикувано на 26.07.24 в 07:09