Чуй лятото

Some Details

Публикации

Възстановки във Велико Търново ни връщат хилядолетия назад в историята

През почивните дни Велико Търново се връща близо две хилядолетия назад във времето, за да се потопи във времената на древните римляни и племената на готите. При Балдуиновата кула ехти от командите на римския военачалник, под грохота на мечове и..

публикувано на 16.08.20 в 11:34

Несебър в делник и в празник

Със светлинно шоу и богата програма Несебър ще отбележи своя празник.  С литийно шествие започнаха църковните ритуали в храм „Свето успение Богородично“ снощи. Богослуженията и литургиите, посветени на храмовия празник, продължават два дни. Тя е..

публикувано на 15.08.20 в 13:30

Денят на спасението - "благодаря" може да се каже и без думи

За 16-та поредна година отбелязваме Деня на спасението. 15 август е денят, в който почитаме десетките лекари, медицински специалисти, пожарникари, спасители и доброволци, загинали по време на работа, спасявайки човешки живот.  Известни са имената на..

публикувано на 15.08.20 в 12:00

Топка, тебешир и рана на крака - игрите от миналото оживяват

Когато playground-ът беше асфалт, а не дисплей, когато музиката слушахме от walkman, а не от телефон и когато раните по коленете ни даваха сила за още игри, а не повод за прибиране. Всичко това е равно на… игрите на 90-те, или поне така са го..

публикувано на 15.08.20 в 11:50
Джени Хейл

Между лятото и Коледа – историите на Джени Хейл

Брегът на светулките е живописно място, на фона на което се развива история за семейството, любовта и силата на прошката. Това се случва в романа на Джени Хейл “Лято край брега на светулките”. В първото си интервю в българския ефир американската..

публикувано на 15.08.20 в 10:46
Работа на терен

Нови открития на българските пещерняци в Хърватия

Днес, 14 август, за експедиция в пропастта Морджа, Турция заминават четирима български пещерняци - Теодор Кисимов, който и миналото лято беше част от международно проучване там , Константин Стоилов, Китен Топалов и Яна Дублева. Пещерата е на..

публикувано на 14.08.20 в 15:15

Панаирът на занаятите в Орешак се провежда около празника Успение Богородично

В троянското село Орешак тази вечер се открива традиционния панаир на занаятите, който води началото си още от 18-и век и се организира в дните около големия християнски празник Успение Богородично. По традиция  панаирът на занаятите се..

публикувано на 14.08.20 в 08:30
Христо и Силвия

Високо в небето: Семейството парашутисти Силвия Стоянова и Христо Киликчиев

Едно лято тя отива да скача с парашут - в тандем, с инструктор. С къси панталонки и с токчета, спомня си със смях той.  После отива втори път. И трети. После инструкторът й казва, че трябва да запише курс и да се научи сама да си отваря парашута, а тя..

публикувано на 11.08.20 в 18:48
Иво Нинов

Летящият Иво Нинов - за бейсджъмпинга, катеренето, смъртта и живота в Йосемити и България

Чух за първи път за него от Томас Хубер. Германската легенда в алпинизма го посочи от сцената на Банско филм фест и каза, че е в България, благодарение на него. Тогава още не знаех каква история има зад себе си скромният, мълчалив човек с коса,..

публикувано на 10.08.20 в 16:30

Песни, създадени от студенти през 80-те години, се изпълняват и до днес

В края на 80-те и началото на 90-те години група от студенти във Великотърновския университет, "екипирани" с добри стихотворения и китари, се радват на изключителна популярност. Всички те са от специалност "Българска филология". Поетите с..

публикувано на 09.08.20 в 17:42