По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР -  Варна, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 04:05 и 06:00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна. 

Водещи от студиото на "Хоризонт" - Спас Крайнин и Ани Костова

Публикации

изворът Дамбалъ

Гергьовден се тачи в цялото Източно Средиземноморие. В България празнуват и християни, и мюсюлмани

Има в годината празник, който събира на едно място християни и мюсюлмани. За едните това е Гергьовден, а за другите – Хъдърлез. И за двете религии 6 май е сакрална дата.  И тази година стотици хора изкараха изминалата нощ на връх край Момчилград, за да..

публикувано на 06.05.23 в 08:00

На празника на Русе 6 май - с почит за героите на града

На днешния ден Русе празнува.Една от личностите, които се свързват единствено и само с Русе, е тази на Баба Тонка. Тя е родена през 1812 г в Русе. Родителите й са Тончо и Минка Тончеви, дошли в града от село Червен. Човекът, който преди време откри..

публикувано на 06.05.23 в 05:00

Изследователят и писател Христо Маджаров за значимото дело на свети княз Борис

Знаем от Учителя Беинса Дуно, че българският народ и език са били подготвяни 5 400 години, за да бъде изнесено на него Словото Божие и че българската азбука е дадена, за да бъде Словото написано и предадено с определената затова специфична музикалност на..

публикувано на 06.05.23 в 05:00

Пламен Сивов - Иисус Христос , който е абсолютната Любов, дава възможност на мъртвите души да възкръснат

Днес е Велика събота, денят на погребението на физическото тяло на Иисус Христос, а душата Му слиза в ада, за да покаже на грешниците пътя към Светлината нагоре. Пламен Сивов, директор на фондация "Покров Богородичен" и на сайта "Православие",..

публикувано на 15.04.23 в 04:55

Галя Маджарова - "Възкресението на Иисус Христос е надежда за човечеството"

Изследователката и писателка, инженер Галя Маджарова, подчерта : "Възкресението на Христос е една надежда на човечеството, че истинският живот не е само във физическото тяло. Животът е безкраен. Същността на Христовата мистерия е да разкрие духовното..

публикувано на 15.04.23 в 04:22

Съборът в село Еленово е в памет на гъдуларя Минчо Недялков

Когато нещо от света си тръгне на негово място се появява нещо друго. Така е било и така ще бъде. Такава е и историята на един народен събор в новозагорското село Еленово, който се провеждаше винаги около Великден, а сега е изместен на 27 май. Съборът бе..

публикувано на 15.04.23 в 03:46

За 17-а година на Лазаровден в Калипетрово ще има събор

На „Лазарски игри и песни“ е домакин днес силистренското село Калипетрово.За 17-ти път там ще се проведе Лазарски събор с участието на близо 200 представителки на различни възрасти. Потвърдили са 17 групи от регион Силистра, както и от Тервел и..

обновено на 08.04.23 в 05:03

25 години българска общност в Кипър

музика Съюзът на българите в Кипър - първата, най-голямата и дълго време единствена организация на сънародниците ни на острова, навърши тази седмица 25 години. Четвърт век е един удивително дълъг срок за доброволно обществено сдружение, при това..

обновено на 08.04.23 в 04:46

Зверино - едно от най-живите села в България

Откъде си? - От Зверино. От 20 години живея в София, но винаги отговарям по този начин, когато ме питат откъде съм. Завърших в Банкя средното си образование, след това и висше в Софийския университет, но така и не прекъснах..

публикувано на 13.01.23 в 04:40
Жуселино Нобрега да Лус със Славена Илиева

Гадателят Жуселино Нобрега да Лус: Перспективата пред България е положителна в близкото бъдеще

" Харесвам много България. Мисля, че е едно прекрасно място, хората и преди бяха, и сега са много гостоприемни към мен. Успях да представя нашата работа тук неколкократно, която преди всичко е хуманитарна и духовна. А в рамките на семинари и..

публикувано на 12.01.23 в 10:15