По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР в Пловдив, Варна, Стара Загора, Шумен и Благоевград.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 4,00 и 6,00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна.

Публикации

Георги Величков

Музикален редактор от БНР дава онлайн уроци по акордеон

Георги Величков е музикален редактор в програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио. Преподава музика в столично училище и в читалище „Съзнание 1919“ в столичния квартал „Надежда“. В условията на социална изолация дава индивидуални..

публикувано на 15.04.20 в 14:54
Павел Митков

Рисуване под карантина - Павел Митков провокира хиляди да грабнат четката

Художникът Павел Митков прекара 14 дни под домашна карантина. През това време той направи онлайн кампания за рисуване „Да обезсилим вируса“. Равносметката - "неочаквано силен интерес". По думите му хората са посегнали към нещо полезно и..

публикувано на 14.04.20 в 09:55
Операция на мозъчна аневризма в 
УМБАЛ „Св. Иван Рилски”

В УМБАЛ "Св. Иван Рилски" оперират мозъчни тумори в будно състояние

Между 2 и 11-годишна възраст детският мозък се развива най-бурно. Колкото повече учим, толкова по-добре, защото образователната активност кара мозъка да произвежда допълнителни клетки, които компенсират умиращите. Известно е че хората използват..

публикувано на 01.04.20 в 11:46
Алиса Атанасова

Актрисата Алиса Атанасова: Сега накъде е въпрос, който всички си задаваме

Филмът "Петя на моята Петя" трябваше да открие тазгодишното издание на "София филм фест", но заради заразата от коронавирус фестивалът беше отложен, засега за началото на юни.  Във филма Алиса Атанасова изпълнява ролята на поетесата Петя Дубарова...

публикувано на 31.03.20 в 17:02

Една шевна машина и добро сърце - читалищни самодейци шият маски

Вече почти две седмици самодейците от читалище „Мевляна” в Добрич кроят и шият предпазни маски. Повечето от тях правят това в домовете си, а няколко души изработват маските в сградата на читалището, като се редуват по двама-трима. Идеята се..

публикувано на 31.03.20 в 09:19

Сънят и хранителните навици взаимно си влияят

Липсата на сън влияе върху хранителните навици и теглото и обратното - наднорменото тегло повлиява качеството на съня. Сънят въздейства на затлъстяването и затлъстяването въздейства на съня, категорична е д-р Валентина Андреева от секцията по..

публикувано на 18.03.20 в 10:11
Валентина Страхилова

Училище за родители в Перник ще дава безплатни консултации

В Перник отвори врати училище за родители „Мама, тате и аз“. Родителите ще имат възможност да получават полезна информация за бременността и раждането, отглеждането на новороденото, репродуктивни проблеми. Лектори са водещи експерти и специалисти, които..

публикувано на 25.02.20 в 15:56
Жени Жикова

Жени Жикова: Доброто познание за езика ни прави красиви отвътре

"Малко хора се връщат към корена на езика. А истината е, че колкото по-естетически издържан е той, толкова по-красиви сме ние отвътре . Това ни превръща в грамотни, атрактивни, успешни, независимо от различията ни." Мнението е на Жени Жикова,..

публикувано на 17.02.20 в 10:33
Питър Сейдж

Британският лектор Питър Сейдж: Не търсете кратките пътеки в живота

Питър Сейдж представи и в България новата си книга "Въпреки всичко". Роден е през 1972 година във Великобритания. Започва да се занимава с бизнес на 17-годишна възраст, но същевременно се интересува и от личностно развитие. В началото на 2017 година..

публикувано на 04.02.20 в 16:55
Николай Примов и Десислава Караиванова

Десислава Караиванова: Изкуството е точка на претопяване на различията

Сдружението на творците с увреждания в България организира  благотворителната изложба "Природа в интериор". Идеята е да се подкрепят хора с всякакви увреждания, които се занимават с всякакъв вид изкуство, с такава цел е учредено и самото сдружение,..

публикувано на 03.02.20 в 17:00