По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР -  Варна, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 04:05 и 06:00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна. 

Водещи от студиото на "Хоризонт" - Спас Крайнин и Ани Костова

Публикации

 Свети Йоан Нови Търновски

200 години от канонизацията на свети Йоан Нови Търновски

На 16 юли се навършват 200 години от канонизацията на свети Йоан Нови Търновски . За паметното събитие докторът по изкуствознание Пламен Събев направи уникална икона с образа на светеца и 12 житейски сцени , която ще бъде дарена на..

публикувано на 15.07.23 в 07:00
Соларната енергетика върху селскостопански земи в Израел

Как се използва соларната енергия върху селскостопански земи в Израел

В България отношението към соларната енергетика върху селскостопански земи у повечето хора е отрицателно. Считат го за кражба и унищожаване на тези площи. Как в Израел, страна четири пъти по-малка от България с три пъти по-голямо..

публикувано на 10.07.23 в 14:13
Петропавловския събор - награди

30 години Петропавловският събор събира хиляди пазители на българските народни традиции

Поляните край Петропавловския манастир до Лясковец днес и утре ще бъдат огласени от български фолклор от всички етнографски области на страната. Над 1500 изпълнители на изворен и обработен фолклор ще се надпяват, надсвирват и надиграват в..

публикувано на 24.06.23 в 07:30

ОСЛЕН ФЕСТ за селски Ренесанс - да съживим селата

С добри групи от хора нещата могат да се променят, казва Невена Йовчева, организатор на провелия се за втори път фестивал ОСЛЕН ФЕСТ в  село Ослен Криводол, община Мездра. Тази година организаторите избраха темата "Селски Ренесанс или как да съживим и..

публикувано на 24.06.23 в 06:10

На Еньовден е професионалният празник на фармацевтите

По повод Деня на българския фармацевт и празника на билкарите – Еньовден, Община Дупница организира днес, събота, празник изложение на български и многонационални фармацевтични фирми. Фармацевкитата - модерна и признавана,  народната , почитана и ползвана..

публикувано на 24.06.23 в 06:00
 Международния хоров фестивал

Единадесето издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци"

Единадесетото издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" Балчик се провежда о 7 до 11 юни 2023 година. Празникът на хоровото изкуство и музиката беше открит официално сред красотата на розариума на Държавния културен..

публикувано на 10.06.23 в 12:00

Информационен център по наркоманиите към община Велико Търново организира конкурс с рисунки

Деца от седем села в община Велико Търново нарисуваха мечтите си. Да играя с приятелите, да свиря на китара, да отида на море, да празнувам рождения си ден, да не бързам да порасна – за това си мечтаят децата в началото на лятната ваканция...

публикувано на 10.06.23 в 11:11

Преподавателят в НПМГ Алeксандър Милушев отчита особено успешна учебна година

"Изпращаме особено успешна учебна година", сподели, в разговор за предаването "По първи петли" на програма "Хоризонт" на БНР Александър Милушев, преподавател в НПМГ "Акад. Любомир Чакалаво". Той е завършил тази гимназия, след това е продължил в..

публикувано на 10.06.23 в 06:00

Времето през лятото ще е подходящо за почивка на море и планина, прогнозира астроложката Марги Паскалева

От години астроложката Марги Паскалева прави точни прогнози за времето в различните сезони. Според нея, наближаващото лято ще е подходящо за почивка на море, на планина, за пътувания. Ще има валежи, но температурите ще са летни. Марги Паскалева казва, че..

публикувано на 10.06.23 в 03:31

Десетокласникът Стоян Добрев от НПМГ след успеха си на Европейската олимпиада

Десетокласникът Стоян Добрев от Националната природо-математическа гимназия спечели сребърен медал на Европейската олимпиада в столицата на Латвия Рига, проведена в началото на май. Той е от Сандански. Все още не е решил дали да продължи образованието..

публикувано на 27.05.23 в 04:00