По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР в Пловдив, Варна, Стара Загора, Шумен и Благоевград.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 4,00 и 6,00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна.

Публикации

В Александровска болница прилагат нова технология за диагностика на тумори

В Александровска болница за пръв път започна приложението на нова технология за диагностика и проследяване на рака на простата и на невроендокринните тумори - на стомаха, червата, белия дроб и други.   Разходите за изследването се поемат от..

публикувано на 18.05.20 в 07:14
Проф. Доброслав Кюркчиев

Проф. Доброслав Кюркчиев: Не бих препоръчал на никого социална изолация

„По принцип коронавирусите изсъхват на пряка слънчева светлина и високи температури . Така че повишаването на температурите най-малко ще забави най-вероятно разпространението на инфекцията. Това, което аз бих посъветвал: мерки с повишено внимание да..

публикувано на 06.05.20 в 15:00
Част от певческата група на читалището в село Спасово

Читалището в чирпанското село Спасово навърши 150 години

Читалище „Пробуждане 1870“ в чирпанското село Спасово стана на 150 години. Заради епидемичната ситуация годишнината не е съпътствана от тържества. За кмета на Спасово Димо Нецов поддържането на читалището е и поддържане на българския дух. Въпреки..

публикувано на 06.05.20 в 12:57
Виевската фолклорна група

Виевската фолклорна група има песен за коронавируса

Виевската фолклорна група написа песен за коронавируса. Ръководителят на емблематичния оркестър Емил Узунски каза за "Хоризонт", че е написал песента с пожелание по най-бързия начин да приключи пандемията, за да продължат изявите на музикантите , тъй..

публикувано на 03.05.20 в 17:00
Светът е притихнал в очакване пандемията от коронавирус да отмине. Тази година джамиите остават необичайно пусти по време на Рамазан. На снимката: Храм в Индонезия, април 2020 г.

Рамазан под знака на епидемията

Най-свещеният месец в религиозния календар на мюсюлманите – Рамазан, започна за милиард и половина души по света. Тази година заради пандемията от коронавируса в множество страни са наложени редица ограничения на религиозните ритуали . У нас..

публикувано на 28.04.20 в 19:21
Иво Беров

Иво Беров: Обидно е да се отнасят с нас като с деца

„Изведнъж животът придоби много по-голяма ценност. За смъртта не се говори толкова. Тя се скрива, по всякакъв начин. В миналото хората са били много по-близо до смъртта - на родители, на големи части от населението от войни, от болести и никой не се е..

публикувано на 28.04.20 в 07:39

Ученикът Кирил Балдев работи като доброволец

Ученикът Кирил Балдев работи като доброволец в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". След един месец той ще навърши 19 години.  Има две дежурства в болница "Пирогов" - едното е от 8 до 16 часа, по време на което се дезинфекцират помещенията, за да се ограничи..

публикувано на 26.04.20 в 18:12

Трудотерапевти дават идеи за украса от стари вещи

В условията на карантина и по-дълго стоене вкъщи имахме достатъчно време да разчистим шкафове и гардероби, откъдето извадихме забравени и непотребни вещи. Не ги изхвърляйте, прегледайте ги, защото и от наглед ненужното може да бъде изработена..

обновено на 20.04.20 в 18:48

Али Барбов от село Устина дарява хляб

Али Барбов има магазин за хранителни стоки в село Устина, община Родопи, област Пловдив. От няколко дни дарява хляб на хората, които нямат възможност да си купят в кризата. Преди 15 дни той и съпругата му решили да помогнат на хората, които са..

публикувано на 20.04.20 в 17:37

Опитомяване на боя върху стъкло

Да рисуваш върху стъкло означава да влагаш много от опита, въображението и времето си. Така смята художничката Поли Иванова. „Това е от сърцето, буквално. Върху всяко изделие, което правя, оставям от себе си“, споделя тя в предаването „По първи..

публикувано на 20.04.20 в 14:25