По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР -  Варна, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 04:05 и 06:00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна. 

Водещи от студиото на "Хоризонт" - Спас Крайнин и Ани Костова

Публикации

Мартеници от читалище „Надежда“ във Велико Търново

Бели и червени конци за здраве усукаха и сплетоха библиотекарките в историческото читалище „Надежда“ във Велико Търново с гимназистите, участващи в инициативата „Помощник на библиотекаря“. Най-голямата мартеница, направена от непредена вълна, е..

публикувано на 28.02.21 в 13:28
Антон Борисов

"Островът в небето“ - роман за безразличието и отчуждението от света

След като ни запозна с българските традиции, пречупени през фентъзито, в книгата си "Селото на самодивата", младият писател Антон Борисов ще ни отведе в "Островът в небето".  " Действието в тази книга се развива в голям, пищен курорт със..

публикувано на 20.02.21 в 14:12
Снимката е илюстративна

Доброволци изработиха над 400 мартеници с кауза

В село Победа, община Долна Митрополия, млади доброволци изработиха над 400 мартеници с кауза. Инициативата е на Народно читалище "Зора 1990". Мерките, свързани с пандемията, не позволиха събиране в любимото читалище и красивите мартеници..

публикувано на 20.02.21 в 13:13
Църквата „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново

Черквата „Св. св. Кирил и Методий“ във В. Търново посреща 170-годишнината си без емблематичните си куполи

Велико Търново е градът с най-много православни храмове, съградени от майстор Колю Фичето. Черквата „Свети Атанасий“, която днес носи името на светите равноапостоли - братята Кирил и Методий, е знакова, защото с нейния градеж Колю Фичето..

публикувано на 20.02.21 в 11:57

Художничката Елена Маркарян вдъхновява възрастни с арт-терапия

Ателие за силистренци, които искат да избягат от ежедневието си, е открила младата художничка Елена Маркарян. От близо година тя дава шанс на всеки, който иска да избяга от действителността, като предлага арт-терапия в условията на..

публикувано на 13.02.21 в 15:32
Софийски университет

Студенти от Софийския университет участваха в престижно състезание по международна търговска медиация

От 5 до 11 февруари 2021 г. се проведе 16-ото издание на най-голямото в света и престижно състезание по международна търговска медиация – това на Международната търговска камара в Париж – ICC International Commercial Mediation Competition. За..

публикувано на 13.02.21 в 13:33

Символът на цветовете и фигурите в българската шевица

В условията на епидемична обстановка жени от силистренското село Калипетрово са решили да извезват шевици. Конкурсът е вътрешен и е по идея на читалище "Пробуда". Идеята е най-добрите творения да бъдат подредени в изложба, както и да бъдат..

публикувано на 06.02.21 в 15:41
Златка Ставрева

Народната певица Златка Ставрева предава обич към песента на млади фолклорни таланти

Народната певица Златка Ставрева има многобройни участия на концерти, събори, фестивали, където представя красотата на странджанската народна песен. Заедно със сестра си Ирина Ставрева бяха първите, които запяха в дует странджанската народна..

публикувано на 30.01.21 в 10:50
Тихомир Попов

Заради любовта към животните 33-годишният Тихомир Попов е избрал животновъдството

33-годишният Тихомир Попов е избрал да се занимава с отглеждането на животни в село Лозен. Тихомир Попов продължава традицията на дядо си, който заедно с братята си отглеждал 400 овце. "В момента имам 30 овце, с тях се занимавам", каза в..

публикувано на 23.01.21 в 15:50
виенската зоологическа градина

WWF България започва най-новата си младежка програма Panda Labs

През 2020 г. WWF България създаде нов отдел „Образование, иновации и младежка ангажираност“. Фокусът на работата му е обучението и овластяването на младежи, които да станат застъпници за устойчиво развитие на страната ни, за опазване на дивата..

публикувано на 17.01.21 в 15:26