По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР -  Варна, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 04:05 и 06:00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна. 

Водещи от студиото на "Хоризонт" - Спас Крайнин и Ани Костова

Публикации

 „Нощ на Самоводската чаршия“

„Нощ на Самоводската чаршия“ - част от честванията на 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта

Десетки занаятчии, производители на чисти храни, артисти и музиканти участват в 13-ото издание на празника „Нощ на Самоводската чаршия“ и фестивала на занаятите , които се провеждат във Велико Търново и са част от програмата за честванията..

публикувано на 23.09.23 в 06:10
Читалище „Извор“ в Самоводене“

150 години от създаването на читалището в Самоводене

С мащабни прояви във великотърновското село Самоводене ще бъдат отбелязани 150 години от създаването на местното читалище, което вече век и половина носи името „Извор“. Към днешна дата към самоводското читалище има 9 състава – театрални,..

публикувано на 16.09.23 в 07:20
Марияна Кърк

Родови корени: Марияна Кърк от Ямбол до Великобритания

Това, че светът се е превърнал в едно огромно село, отдавна не е новина. Нашенци живеят по всички краища на земното кълбо, но по- важното е, че голяма част от тях държат на корените си, вглеждат се в пътя на дедите си и така чертаят бъдещето..

публикувано на 19.08.23 в 10:04
Откъс от снимачния ден

Паневритмията на Рила ще влезе в британски документален филм

Британският историк и телевизионен водещ проф. Бетани Хюз и екипът й включиха в обиколката си на най-значимите места в България Седемте рилски езера и летния лагер на Бялото братство. Проф. Хюз беше у нас по покана на Министерството на туризма, за да..

публикувано на 19.08.23 в 06:00

Персеидите са във фокуса на учените от лагер – школа по астрономия

Учени от различни възрасти за поредна година ще изследват небето над Ардино . Това ще стане по време на лятна лагер – школа по астрономия и астрофизика. Тя се провежда за 53-ти път на поляните в туристическия комплекс "Белите брези". В нея участват..

публикувано на 07.08.23 в 16:21
Теодора Дянкова

Регионалната библиотека в Русе дари книги на затвора в Бобов дол

Дарение от книги получи затворът в Бобов дол от Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе. Близо 400 км делят Русе от Бобов дол. Казано по друг начин - 400 км делят регионалната библиотека от затвора. Километрите обаче остават без..

публикувано на 30.07.23 в 12:16

Българите от Сакраменто аплодираха отбора ни в Световното първенство по футбол за бездомни хора

Габриела Кирилова е от Сакраменто, щата Калифорния, където живее сравнително малка българска общност, но много дейна. Габриела е администратор на уебсайта на българите в града, човек ,който помага и в организирането на избори. След като разбира за..

публикувано на 22.07.23 в 06:45

Валентина Мирчева: През любовта преподаваме

Българските неделни училища в чужбина имат нелеката мисия да образоват, но и да пазят и предават българщината.От три години български език и литература на българчетата в Абу Даби в Обединените арабски емирства преподава младата учителка Валентина Мирчева...

публикувано на 22.07.23 в 06:10

Доц. д-р Атанас Грозданов - В София разнообразието от диви животни и растения е доста голямо

Изложба със заглавие „ДИВАТА СОФИЯ - ПТИЦИ“ беше открита на 18 юли, вторник, и може да бъде разгледана до 15 август в парка около НДК. Колектив от фотографи и художници представя познати и обичани животни, които навярно всеки е срещал и по-рядко..

публикувано на 22.07.23 в 06:05

За десета година се провежда инициативата "Приеми ме на село", някои от участниците се включват за шести път

Двадесет младежи от Габрово участваха в доброволческата инициатива „Приеми ме на село“ от община Габрово в едноседмичния дневен лагер. Младежи на възраст 15-18 години, момчетата и момичетата, гостуваха в селата Враниловци, Армените и Съботковци...

публикувано на 22.07.23 в 06:00