По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР -  Варна, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 04:05 и 06:00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна. 

Водещи от студиото на "Хоризонт" - Спас Крайнин и Ани Костова

Публикации

Милко Йовчев

Актьорът Милко Йовчев: Трудностите са за всички, но останахме заедно

Актьорът Милко Йовчев е част от Театър "Реплика", който  е създаден преди 10 години.  " По някакъв начин се обърнахме назад, погледнахме за равносметка и разбрахме, че най-важното, което се случи е, че успяхме да останем заедно "...

публикувано на 31.03.21 в 14:23
Поли Церовска

Поли Церовска за пътя към документалния филм за семейство Владигерови

В документалния филм "Петолиние на паметта" Панчо, Екатерина, Александър и Константин Владигерови разказват за живота и творчеството на баща си - Александър Владигеров и на световно известния си дядо - Панчо Владигеров. Поли Церовска получила..

публикувано на 31.03.21 в 13:36

Борисовата градина през погледа на фотографа Петър Кръстев

Борисовата градина е най-известният столичен парк . През първите години паркът носи различни имена. След раждането на престолонаследника Борис Търновски паркът е преименуван на "Княз-Борисова градина". В градината има астрономическа обсерватория на..

публикувано на 31.03.21 в 11:30
Петя Билбилева и Павел Куцев

Музикалният педагог Павел Куцев подготвя Петя Билбилева за изпълненията на фолклорни песни

Наричат Петя Билбилева „фолклорното славейче на град Пещера“. От 2007 година започва да се занимава с народно пеене. Оттогава всяка година се явява на местни, регионални и национални фолклорни конкурси за народно пеене като индивидуален..

публикувано на 22.03.21 в 17:48

Парк "България" в село Ръжево Конаре

В село Ръжево Конаре, област Пловдив, създадоха парк "България". През 2020 година неколцина селяни решили зелената площ пред къщите им, в която пасели магарета, овце и кози, с доброволен труд да направят от пасбището парк, и върнали..

публикувано на 20.03.21 в 13:14
Обичай Стара Марта в село Забърдо

В родопското село Забърдо отбелязват самобитния обичай Стара Марта

По стародавна традиция всяка година на 14 март, независимо дали денят в календара е почивен или работен, жители на родопското село Забърдо отбелязват самобитния за селото обичай Стара Марта. Заради пандемията тази година е отменена празничната..

публикувано на 14.03.21 в 18:24
Снимката е илюстративна

Градската библиотека в Тел Авив изпълнява дейността си предимно онлайн

Да отидеш в библиотеката за книги е едно от прекрасните преживявания за хора от всяка възраст, но за пенсионерите е бягство от всекидневието и обещание за нови, прекрасни часове с книга в ръка. В периода на локдауните заради пандемията..

публикувано на 09.03.21 в 18:36

В Силистра продават мартеници с благотворителна цел

С изложба, подредена в Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра, завърши областният конкурс "Мартеници гигант“, обявен от Информационен център "Читалища". Изработените от читалищни дейци мартеници се разпродават на търг, а..

публикувано на 06.03.21 в 14:25
Тодор Пичуров

В родопското село Момчиловци ще бъде поставен барелеф на музиканта Тодор Пичуров

През 2021 г. се навършват 100 години от рождението на известния и обичан музикант Тодор Пичуров. Родените през 1971 година в родопското село Момчиловци правят барелеф по повод вековния юбилей. Всяка година 50-годишните в родопското село Момчиловци..

публикувано на 03.03.21 в 12:06
Георги Йовнов

Георги Йовнов: Запален съм по българския фолклор, откакто се помня

Георги Йовнов от близо 11 години участва във фолклорна формация „Нестинарче“. „ Аз съм запален към българския фолклор, откакто се помня . Българският фолклор е нещо уникално за мен, всички от моя род пеят, пеели са и продължават да го..

публикувано на 03.03.21 в 11:05