По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР в Пловдив, Варна, Стара Загора, Шумен и Благоевград.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 4,00 и 6,00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна.

Публикации

Регионалната библиотека в Плевен пази уникални издания на Вазов

На 9 юли България отбеляза 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Плевенската регионална библиотека „Христо Смирненски“ е с един от най-богатите фондове у нас. Книгите намериха своя нов дом преди години в..

публикувано на 13.07.20 в 16:44
Кристина Костова

Децата с дислексия стават по-креативни в работата си в бъдеще

Децата с дислексия са по-креативни в работата си в бъдеще, твърди Кристина Костова, автор на шрифтове на кирилица за хора с дислексия . „Има няколко чуждестранни разработки за шрифтове за дислектици, насочени за латиница и езиците, обслужващи..

публикувано на 13.07.20 в 11:31
Доц. Анета Иванова

Разработва се ново лекарство за рядката болест порфирия

Български екип от лекари и пациенти е част от мащабно клинично проучване, с което се дава зелена светлина на ново лекарство за облекчаване на симптомите при рядкото заболяване порфирия. Резултатите от изследването са публикувани в едно от..

публикувано на 07.07.20 в 15:15
Стефания Георгиева и Иван-Александър Иванов

Стефания Георгиева и Иван-Александър Иванов в огледалото на Воден

Стефания Георгиева и Иван-Александър Иванов избраха да прекарват по-често в село Воден, на 70 километра от Ямбол. Двамата живеят там постоянно от три месеца. Стефания е хореограф, има своя танцова група. "Като малка съм израснала сред..

публикувано на 30.06.20 в 10:03
Spring 360

В неделя в Южния парк ще се проведе ултрамаратон

Утре, 28 юни, в Южния парк в София ще се проведе ултрамаратон, в който участниците ще се опитат за определено време да изминат колкото могат повече километри около една поляна. Идеята хрумва на организаторите преди няколко години, докато гледат..

публикувано на 27.06.20 в 08:58

Мерки срещу коронавируса в центровете за бежанци

20 юни е Световният ден на бежанците. У нас със статут на бежанци пребивават 380 чужди граждани, настанени в регистрационно-приемателните центрове в София и в Харманли, от които 97 са деца. Запълнен е едва 7 на сто от капацитета на центровете за..

публикувано на 24.06.20 в 17:47
Георги Спасов

Книгата "Познавах ги" ни представя живота на 12 творци

Георги Спасов представи книгата си "Познавах ги" в навечерието на Задушница - 6 юни 2020 година в Лапидариума, в двора на Историческия музей в Пазарджик. В книгата има текстове за 12 починали творци, които писателят познава. Сред тях са Атанас..

публикувано на 18.06.20 в 14:58
Мартина Апостолова

Мартина Апостолова: Остава омерзение от отношението на властта към творците

От времето на изолация и извънредно положение „ ще остане един спомен, едно омерзение за отношението на властимащите към артистите , не на хората“. Позицията е на актрисата Мартина Апостолова. „Ние от човешки същества се превърнахме в проекти . Аз..

публикувано на 11.06.20 в 15:56

Изложба в памет на космополитния Димитър Киров

„Мисията на Общински институт „Старинен Пловдив“ е да опазваме и популяризираме българското духовно наследство. За нас бе много важно да се подготвим за честването – 85 години от рождението на големия творец и общественик маестро Димитър Киров. Не..

публикувано на 11.06.20 в 08:40

Да помогнем на Лидия

Лидия е на 46 г. Майка на 13-годишния Александър, добър ученик и спортист, наследил амбицията и добротата на мама. Всички нейни близки казват, че тя е прекрасна съпруга, един всеотдаен, честен и трудолюбив човек. Чудесен и отзивчив колега. Към..

публикувано на 01.06.20 в 19:21