Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Пенчев: Отзвукът от скандала "Красьо" е огромен

Председателят на ВАС Константин Пенчев
Снимка: BGNES

Отзвукът от скандала "Красьо" е огромен, заяви в предаването "От петък до петък" председателят на Върховния административен съд /ВАС/ Константин Пенчев. Той каза, че от публикуваните в медиите списъци от телефоннния указател на т.нар. Красьо Черния се вижда, че има някакви съмнителни неща, но няма как да се каже, че някой е виновен за това, че присъства в списък с телефони. Пенчев уточни, че "съдиите и прокурорите трябва да разберат, че ние сме друга категория хора и трябва да живеят по друг начин".

Константин Пенчев разказа още, че до месец юни е било нормална практика кандидати за постове от провинцията да почерпят след успешно издържания конкурс и след назначаването. "Сега съм сигурен, че няма да видите такива задушевни картинки", каза Пенчев.
Според него има преекспониране на случая "Красьо", но престанно нарастващите изисквания на обществото към ВСС, показват, че хората вече не могат да търпят, тъй като "20 години е имало дефицит на справедливост". "Аз самия не мога да търпя повече и на моменти избухвам. В съдебната система ме интересува моралът на съдиите." каза Пенчев, но беше категоричен, "ще се боря до края на мандата, хванал съм се".
Пенчев определи като "абсурден" случая, в който следовател се е самопредложил за 7 ръководни позиции в съдебната система. Върховният съдия уточни обаче, че това е напълно законно.

Другият абсурд, според председателя на ВАС е силната натовареност на административните съдии, като един върховен съдия трябва да гледа и решава по около 300 дела на година, т.е. по две дела на ден.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Русе ще бъдат отбелязани 145 години от създаването на Военноморските сили

145-годишнината от създаването на Българските военноморски сили ще бъде отбелязана тази вечер в Русе. С концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили ще бъде отбелязана и 140-ата годишнина от създаването на флотския оркестър.  Ще бъде проведен военен ритуал по полагането на венци и цветя пред единствения в България..

публикувано на 05.08.24 в 14:48

Спомени за "мазния влак"

В края на една седмица, белязана с поредната порция проблеми в железопътния транспорт у нас, оставаме на тази тема, но с един по-различен поглед към нея.  От богатия ни архив ще ви припомним една прелюбопина история на релси. Това е историята на "мазния влак", трайно заседнал в спомените на поколения хора от Северозападна България...

публикувано на 04.08.24 в 07:52

04.08.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 04.08.24 година.

публикувано на 04.08.24 в 08:15
проф. Златимир Коларов

Жената през погледа на мъжа в романа "По тънката повърхност на леда" на професор Златимир Коларов

Един увлекателен роман представям на вашето внимание от проф. д.м.н. Златимир Коларов "По тънката повърхност на леда", лекар-писател, романист, разказвач, сценарист. Автор на близо 600 научни труда, статии и книги - наши и международни. Силно разтърсващи истории за жената през погледа и душата на мъжа. Нестандартни герои и съдби, които оживяват пред..

публикувано на 03.08.24 в 16:25

Книгата "Българските християнски селища в Западна /Беломорска/ Тракия е настолно четиво за всеки родолюбив българин

Тази неделя представям паметната книга на Димитър Шалапатов, лека му пръст, "Българските християнски селища в Западна/ Беломорска/ Тракия", с любезното съдействие на д-р на литературата Елена Алекова. Малко пояснение: Димитър Шалапатов тръгва от една забележителна книга на проф. Любомир Милетич "Разорението на тракийските българи 1913 г." и..

публикувано на 03.08.24 в 16:17
Стефано Рагацо пред Безименната кула

Екстремните спортове 28 юли - 3 август 2024

Италианецът Стефано Рагацо (Stefano Ragazzo) напомни по безкомпромисен начин, че в свят на засилваща се комерсиализация има как човек да прави стойностни постижения, без да робува на спонсори и техните очаквания, воден единствено от собствените си убеждения и желания. Алпинистът, който е в Христова възраст (33 год. - бел.ред.), прекара 9 дни сам на..

публикувано на 03.08.24 в 10:41

28.07.24 Законите на Мърфи

Изречението на Валентин Димитров от Варна стана победител за месец юли:  Изключенията потвърждават само тези правила, които са им удобни.  Чуйте новите предложения в звуковия файл. 

публикувано на 29.07.24 в 10:15