Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изминалата седмица беше белязана от обвинения и протести в различни краища на света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

- Международни експерти на Организацията за забрана на химическите оръжия не успяха да тази седмица да инспектират местата на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума. Именно тя беше причина за нанесените миналата събота от Съединените щати, Великобритания и Франция удари по сирийски правителствени цели. След най-мащабната интервенция на Запада в продължаващата вече седма година гражданска война в Сирия, заваляха взаимни обвинения.

- Европейската комисия предложи тази седмица започването на преговори за присъединяване към Европейския съюз с Албания и Македония, но отхвърли възможността за размразяване на преговорите за членство с Турция. В южната ни съседка ще се проведат предсрочни парламентарни и президентски избори на 24 юни тази година.

- Седмицата беше белязана и от многолюдните протести в арменската столица Ереван. Недоволството трае вече осем дни. 

- Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви, че страната му ще затвори своя полигон за ядрени изпитания и ще прекрати изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети, няколко седмици преди планираната среща между него и Доналд Тръмп. А бившият директор на ФБР Джеймс Коми обяви Тръмп за "морално неспособен" да ръководи Съединените щати.

- След продължилото почти 60-годишно еднолично управление на братята Фидел и Раул Кастро, Куба вече има нов президент. 

Обобщението на тези и други международни новини от седмицата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

16 юни 2024 Законите на Мърфи

Рубриката от 16 юни 2024 година.

публикувано на 16.06.24 в 08:15

Неуредиците в столичния район "Възраждане" са от десетилетия

Безхаберието на кметовете в столичния район „Възраждане“ от падането на Тодор Живков досега може да се види в незавършените площадски, стълби и терени около блоковете. Кал, локви, незаконно паркирана каравана. Средата е недостъпна за майките с колички и хората с увреждания, които се придвижват с инвалидни колички. Има незаконно..

публикувано на 16.06.24 в 06:45
Михаил Лалов,Хари Хараламбиев  и Христо Йотов

Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише

Адвокат Хари Хараламбиев е известно име в адвокатурата, защитник на нашите медицински сестри в Либия, добър адвокат и добър писател. "Неопитомени думи" представлява сбор от факти, обстоятелства, интересни разсъждения и мисли за събития и за наши бележити личности. Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише. Тази..

публикувано на 16.06.24 в 06:21

Кирил Кирилов - Киро Брейка: Помогнах им преди да станат "Величие", от сега нататък не им трябвам

Не сме се събрали с "Величие", аз ги каних доста отдавна, преди да станат партия, но от сега нататък не им трябвам. Това каза пред БНР Кирил Кирилов - Киро Брейка, автор на видеосъдържание в YouTube. Откъде дойде пробивът на "Величие"? Диана Сивинова: Социалните мрежи успяват да създадат идолите на новото време "След като видях как..

публикувано на 14.06.24 в 19:15

09.06.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 9 юни 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 14.06.24 в 11:31

Д-р Вергиния Тодорова: ТЕЛК само по документи няма да реши проблема със забавеното издаване

Няколко дни преди да заработи системата за случайно разпределение на заявленията за издаване на ТЕЛК, лекарите от тези комисии нямат указания как ще общуват с пациенти от други населени места и кой ще уведомява хората при необходимост от допълнителни изследвания. Не е наясно и къде ще се заверяват решенията, издадени от ТЕЛК извън местоживеенето..

публикувано на 12.06.24 в 19:01
Южната стена на Чо Ою

Екстремните спортове 2 - 9 юни 2024

Непалска експедиция изкачи по нов маршрут осемхилядника Чо Ою откъм Непал (Южната стена). 8-членният екип е бил воден от Gelje Sherpa, а в състава е бил и 18-годишен французин. Това е първото цялостно изкачване по югозападния хребет. Целта на непалците беше да направят маршрут откъм родината си, за да могат да водят клиентите си по него. В момента..

публикувано на 10.06.24 в 16:09