Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичани могат да се тестват безплатно за туберкулоза във Втора градска болница

доц. Стефан Узунов, директор на болницата
Снимка: БНР

Във втора градска болница вече работи Клиника по пневмо-фтизиатрични заболявания.

В клинична лаборатория към пневмофтизиатрични приемни кабинети се изработва квантиферонов тест. Това е имунологичен тест за откриване на туберкулозна инфекция.

Кръв за това изследване се взема всеки делничен ден без петък и предпразнични дни, от 08:00 до 12:00ч.

Теста е безплатен за жителите на гр. София. За целта пациентът трябва да се снабди с Бланка №119 МЗ, наричана още медицинско направление или "зелен талон" от личен лекар. За пациенти от други части на страната цената е 105 лв.

Резултатите се получават след минимум 3 дни от датата на вземане на кръв.

За справки: тел. 02/ 9158326

Втора многопрофилна болница за активно лечение - София" АД, по- известна като Втора градска болница, е открита на 22.12.1957 година и в края на 1958 година вече функционира пълноценно като многопрофилна градска болница.

В болницата работят 3 професори и 118 лекари. От тях над 90% са с една специалност, 30% имат втора специалност. Наред с лечебно-диагностична и профилактична дейност във всички клиники и отделения на болницата се извършват научни разработки, клинични изпитвания на медикаменти, обучения на стажанти и специализиращи лекари, медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, лаборанти.

През изминалите 50 години във Втора МБАЛ са работили изтъкнати представители на медицинската наука в следните области:

·  в областта на АГ заболявания - проф. Д. Радонов, проф. Б. Папазов, проф. Л. Яръков, проф. А. Атанасов, проф. А. Карагьозов, доц. В. Гунев и проф. Б. Стамболов /в момента/;

·  в областта на педиатрията - проф. Братанов, проф. д-р. Бобев, проф. Г. Гизов, доц. М. Иванова, ст.н.с. д-р Й. Бакалов, доц. В. Лалов, проф. Спасов /в момента/;

·  в областта на вътрешната медицина - проф. В. Цончев, проф. М. Василев, д-р Е. Бозаджиева, проф. В. Владимиров, доц. Г. Паникян, проф. Н. Алексиев, проф. А. Петров, проф. Мл. Григоров /в момента/;

·  в областта на неврологията - проф. Х. Хараланов, доц. В. Дашин, доц. Конст. Пернов, доц. Л. Иванова.

Благодарение на професионализма и напрегнатия труд на медицинския персонал от болницата - лекари, медицински сестри и акушерки, лаборанти, рехабилитатори, фармацевти, санитари, както и на целия административен и помощен персонал, болницата се утвърждава като едно от водещите здравни заведения в столицата. Болницата се намира на територията на община "Сердика" в центъра на София - бул. "Христо Ботев" № 120 пресечка с бул. "Сливница" в сграда на 6 етажа и сграда с обща застроена площ 3500 кв.м. и обща застроена и незастроена площ - 10000 кв.м.

Втора МБАЛ - София е първата болница в страната, сключила договор със здравната каса.

Болницата се намира на територията на община Сердика, в центъра на София.

Разполага с 283 легла за активно лечение на вътрешни, неврологични, детски, акушеро-гинекологични заболявания и родилно отделение. Оборудвана е със съвременна медицинска апаратура.

Втора МБАЛ диагностицира, лекува и консултира, клинично изпитва лекарства и медицинска апаратура. Развива учебна и научна дейност. Издава експертизи за временна и трайна нетрудоспособност.

Съгласно разрешение за лечебна дейност, Втора МБАЛ осъществява диагностика и лечение на заболявания, когато лечебната цел не може да се постигне в условията на извънболнична помощ, също така и родилна помощ, рехабилитация, диагностика и консултации, учебна и научна дейност в клиники и отделения, детски болести, АГ, неврология, анестезиология, интензивно лечение, физикална терапия и рехабилитация.

Акредитационната оценка на болницата е отлична – 5 звезди за срок от 5 години за цялостната дейност на лечебното заведение.

Втора МБАЛ диагностицира и лекува заболявания, когато лечебната цел не може да се постигне в лечебни заведения за извънболнична помощ. Извършва консултации, поискани от лекар от други лечебни заведения.

На територията на болницата има разкрит Медицински център „София”, където се осъществява специализирана медицинска извънболнична помощ, включваща диагностика, лечение, рехабилитация и наблюдение на болни, консултации, профилактика, предписване на лабораторни и други видове изследвания, извършване на медицински дейности и манипулации под лекарски контрол и отговорност в обем, необходим за лечебния процес, предписване на лекарства, превързочни материали и пособия, извършване на експертиза за временна нетрудоспособност, наблюдение на бременни и лица до 18 години, извършване на дейности по здравна промоция и профилактика, включително профилактични прегледи и манипулации, издаване на документи, свързани с дейността на лекарите, насочване на пациенти за консултативна и болнична помощ, извършване на лечение на болни в дома им, когато състоянието им налага това, хоспитализация на пациенти, когато лечебната цел може да се постигне в амбулаторни условия или в дома на пациента.


репортаж от болничното заведение можете да чуете в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Машалов

Борис Машалов - северняшкият славей

Борис Машалов има специално място в българската народна музика. Той е един от първите утвърдени в публичното пространство певци у нас с изпълнения по радиото, с концерти и записи на грамофонни плочи. Роден е в град Севлиево на 30 януари 1914 г. и израства в семейство на потомствени занаятчии и певци. Певческият талант на Машалов проличава още в..

публикувано на 16.07.24 в 03:00
Първо изкачване на Muchu Chhish

Екстремните спортове 7 - 15 юли 2024

Димитър Атанасов победи в най-дългата дистанция на състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра" . Той измина 154-километровото трасе за 20:35:12 часа. При жените най-бърза беше Елена Борисова - тя постигна време 27:06:46 по тежкото трасе, с 6300 м денивелация, което включваше два пъти преминаване през билото на Стара планина и минаване през Шипка и..

публикувано на 15.07.24 в 12:53

14.07.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 14.07.24 година.

публикувано на 14.07.24 в 08:44

07.07.24 Законите на Мърфи

Чуйте в звуковия файл рубриката " Законите на Мърфи" от 7 юли 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 08.07.24 в 09:44
Иво Андреев на финала на Е4

Екстремните спортове 1 - 7 юли 2024

Шестима планински бегачи застанаха на 5 юли на масов старт по българския участък от туристическия маршрут Е4 , познат още като „Петте планини“. Трасето е 240 км, с 14 000 метра изкачване във Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка. Шестимата са сред най-успешните ултрамаратонци в България - Росен Русев, Пламен Манов, Георги Деспотов, Иво Андреев,..

публикувано на 07.07.24 в 14:45
Мария Николова (вдясно) и Моника Филипова

Екстремните спортове 23 юни - 1 юли 2024

Три жени подобриха досегашното най-добро време при бегачките в Обиколката на Витоша . Мария Николова стана първа, а в рамките на следващата минута финалът беше пресечен от Моника Филипова и Надежда Ангелова. Мария подобри собствения си рекорд, поставен през 2020 г. - 9:17:32 часа. Сега тя финишира 8:56:39 часа след старта. Половин минута по-късно..

публикувано на 01.07.24 в 14:49

30.06.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 30.06.24 година. Изречение на месеца: "Най-голямата смелост е да не се страхуваш от страха!" Автор: Емилия Търновска от гр. Габрово

публикувано на 30.06.24 в 08:02