Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна среща на върха на ЕС на 25 ноември за сделката по Брекзит

Мишел Барние сочи към проектоспоразумението за Брекзит, което връчи на Доналд Туск в Брюксел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Извънредно заседание на Европейския съвет, вероятно на 25 ноември, ще разгледа проектоспоразумението за Брекзит, постигнато от преговарящите екипи на Великобритания и Евросъюза. Това обяви днес председателят на Съвета Доналд Туск в Брюксел, след като главният преговарящ Мишел Барние му връчи черновата на документа.

Постоянните представители на ЕС на 27-те страни-членки ще се съберат до края на седмицата, за да обсъдят постигнатото споразумение по Брекзит, каза Туск. „Ако нищо извънредно не се случи, ще свикаме Европейския съвет, за да финализира и да даде официална форма на споразумението. Това ще стане в неделя, 25 ноември“, добави той.

Европейският парламент ще изготви резолюция по споразумението за Брекзит най-вероятно през декември, съобщи координаторът по оттеглянето на Великобритания Ги Верховстадт:

„Европейският парламент ще представи резолюция, която да се гласува в пленарната зала. В нея ние ще направим по-подробна оценка на споразумението, от една страна и второ, ще включим нашите предложения за бъдещите отношения. Това може да стане и през ноември, но е по-вероятно да се случи през декември“.

Постоянните представители ще обсъдят и мандата на Комисията да приключи с политическата декларация за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания. Комисията трябва да завърши работата си по документа до вторник, след което министрите на ЕС ще имат 48 часа, за да я обсъдят.

„През следващите дни всички ще работим върху текста на политическата декларация за бъдещите отношения както със страните-членки, така и с Европейския парламент. И работата ни ще бъде напрегната. Целта ни е да приключим тази политическа сделка с Обединеното кралство, за да може Европейският съвет да ѝ даде зелена светлина", заяви Мишел Барние.

Веднага след това Барние замина за Страсбург за срещи с политическите лидери на групите в ЕП, с които ще обсъди постигнатото споразумение.

Според изданието „Хъфингтън пост“ зам.-министърът за Северна Ирландия в правителството на Тереза Мей Шайлеш Вара е подал оставка заради несъгласие с проектоспоразумението.

Северноирландската партия на демократичните юнионисти, която е коалиционен партньор на Мей, обяви още, че ще гласува срещу плана за Брекзит в парламента.

В плана за споразумението, срещу който се обявиха 11 министри в кабинета на Мей, между Северна Ирландия и Република Ирландия, която е част от ЕС, се създава митническа зона.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ и ЕНП

Андрей Ковачев: Брекзит няма да е печеливш нито за Великобритания, нито за ЕС

Европейската комисия предлага още тази вечер да бъде одобрено от Европейския съвет споразумението за Брекзит, чиито текстове снощи одобри британското правителство. То обаче първо трябва да мине през парламен та на Великобритания, а после да бъде..

публикувано на 15.11.18 в 08:03
Мишел Барние

Барние представя детайли по сделката за Брекзит в Страсбург

Детайлите около споразумението за Брекзитсе очаква да представи днес в Страсбург главният преговарящ на ЕС Мишел Барние. Програмата му предвижда срещи с лидерите на парламентарните групи в Европейския парламент. По-рано Барние ще разговаря и с..

публикувано на 15.11.18 в 07:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Промяна в организацията на движението при 16-и км на АМ "Струма" в посока София заради ремонти

От 8.00 ч. на 29 май, се променя организацията на движението при 16-и км на АМ "Струма" в посока София за всички автомобили. Заради ремонтни дейности по авариралата на 28 април подпорна стена се ограничава движението в дясната активна лента, като..

публикувано на 28.05.24 в 21:48

Прага: До дни Украйна ще получи 155-милиметрови снаряди

Украинската армия ще получи десетки хиляди снаряди за тежката си артилерия през следващия месец, заяви министър-председателят на Чехия Петр Фиала. Това съобщи агенция Ройтерс. В рамките на ръководената от Прага инициатива 15 държави от Европейския..

публикувано на 28.05.24 в 21:40

Радев: Голямата задача на бизнеса е да подпомага българската култура

Държавата трябва да създава условия, в които културата да се развива с помощта на частната инициатива, това посочи президентът Румен Радев. Той участва във форум, посветен на инвестициите в сферата на културата. "От криза се излиза с ясна посока и..

публикувано на 28.05.24 в 21:36
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин предупреди западните държави да не разрешават Киев да ползва оръжието им за удари на руска територия

Руският президент Владимир Путин предупреди западните държави да не разрешават на Украйна да използва оръжието им за удари на руска територия. Пред журналисти в Узбекистан, където бе на официално посещение, Путин говори за рискове пред малките..

публикувано на 28.05.24 в 21:24
Лидерът на партия „Алтернатива” Африм Гаши, архив.

Африм Гаши е избран за председател на парламента в Скопие

Африм Гаши беше избран за председател на новия парламент в Република Северна Македония, който днес проведе първото си заседание.  Четиригодишният мандат на законодтелния орган започва да тече от днес, както и срокът от 10 дни, в който президентът..

публикувано на 28.05.24 в 21:08
Олаф Шолц и Еманюел Макрон

Франция и Германия с допълнителна финансова помощ за Украйна

"Трябва да позволим на украинците да неутрализират руските военни бази, откъдето Украйна е обстрелвана с ракети." Това каза президентът на Франция Еманюел Макрон като подчерта, че западното оръжие не бива да бъде използвано срещу цивилни цели...

публикувано на 28.05.24 в 21:01
Американски и израелски войници оценяват ситуацията на американски военен кораб в град Ашдод, Израел, на 26 май 2024 г. 
Според САЩ армейските кораби, превозващи част от дока, предназначен за предоставяне на хуманитарна помощ на Ивицата Газа, са изхвърлени на брега в Ашдод поради метеорологичните условия.

САЩ са преустановили доставките на хуманитарна помощ за Газа през плаващия кей

Американските военни са преустановили доставките на хуманитарна помощ за Газа през плаващия кей, съобщи NBC. Съоръжението, което бе монтирано по-рано този месец, е пострадало в резултат на лошото време. Не е ясно кога и дали изобщо ще може да заработи..

публикувано на 28.05.24 в 20:09