Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Наши пещерняци с голямо откритие покрай водната криза в Перник

Групата пещерняци
Снимка: Атанас Русев

На 22 януари група български пещерняци са успели да проникнат в огромната нова пещерна система на Попов извор.

 "След много трудно и опасно проникване, заедо с Кирил Русев, Станислав Бонев, Пепи, Алексей Жалов, Боби и Пешо (Гявола) - тиловаци, успяхме да проникнем... Досега това беше една от най-големите загадки за спелеолгията у нас с над 40 години усилия и опити от различни поколения спелеолози, коствали и човешкия живот на Георги Антонов-Жорж през 1981 г. при опит за гмуркане в пещерния сифон". Това съобщи инж. Атанас Русев, който от миналата година работи за преодоляване на водната криза в Перник.


Атанас Русев

Проникването е било с цел оценка на водните ресурси на подземната река в пещерата и характера на самата пещера. Групата е успяла да проникне сумарно повече от 400 м. навътре. Галерията-колектор, по която се движи подземната река, е с минимални размер 7х7 метра, на места достига повече от 15 метра височина, има подземни зали на други нива. Открити са два етажа със сухи, големи по размер галерии над подземната река, един приток на друг подземен поток. Пещерняците не са стигнали край, дори напред са се виждали десетки метри големи галерии и разклонения. 


"Потенциалът на тази огромна пещерна система е над 30-40 км, все още неоткрити и неизследвани!" - подчертава Атанас Русев.

В Попов извор

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Забранено за възрастни" преплита гледни точки

Тя е срещу всички и настройва всички срещу себе си с поведението си и с начина   си на протест. Сменя училищата, защото отказва да търпи подигравките на съучениците. Тя е Виола и е ученичка в 9 клас във времето, когато за неприлично държание се намаляваше поведението. Днес ще ви представя филма "Забранено за възрастни", излязъл на екран..

публикувано на 16.02.20 в 06:30
Божидар Антонов (вляво) и Мартин Стефанов

Екстремните спортове 9-15 февруари 2020 г.

БЪЛГАРИ В ЕКСТРЕМНИТЕ СПОРТОВЕ Никола Леваков, Тако Младенов и Стоян Тодоров изкачиха Фиц Рой (3405 м) - един от символите на бигуол катеренето. Върхът се намира в Андите, в Патагония на границата между Аржентина и Чили, и е обграден отвсякъде от 1000-метрови стени. Тримата ни алпинисти са преминали по “Supercanaleta” - популярен,..

публикувано на 15.02.20 в 20:55

16.02.20 Законите на Мърфи

Рубриката от 16.02.20 г. Водещ: Евелина Стоянова

публикувано на 16.02.20 в 08:30

9.02.20 Законите на Мърфи

Рубриката от 9.02.20 г. Водещ: Евелина Стоянова

публикувано на 09.02.20 в 08:30
Коста Филипов

Костадин Филипов: Северна Македония трябва да се съобразява с България, а не обратното

„България е държава – член на ЕС и НАТО и Северна Македония трябва да се съобразява с нея, а не обратното“. Това каза в интервю за БНР журналистът и преподавател Костадин Филипов в коментар на скорошно изявление на служебния премиер на западната ни съседка Оливер Спасовски, че т.нар. македонски език трябва да се изучава и в съседните държави,..

публикувано на 08.02.20 в 12:51

"За къде пътувате?" - пита Рангел Вълчанов и ни оставя да тръгнем на където си искаме

"За къде пътувате?" - ще попита Ранчел Вълчанов и ще ви остави да тръгнете на където си искате. "Аз съм свободен човек и мога да избягам", така си мисли доцент Радев, който отдавна е мъртъв, според данните от енцефалограмата. Съсценарист на лентата е Георги Данаилов, а операторското майсторство е на Радослав Спасов. В ролите..

публикувано на 09.02.20 в 07:00

"Търси се съпруг за мама" - заглавие от колекцията ни за любими български филми

Режсьорката Мариана Евстатиева – Биолчева и сценаристката Калина Ковачева поставят пред зрителите проблемите на жените, които не са се променили много от 1985 г., когато е направен филмът. И това на фона на ситуации, диалози и кадри от детството на всеки един от нас. А кой не се връща с топлина към своето детство...

публикувано на 04.02.20 в 09:03