Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Журналистът Светлана Дичева и Гавраил Гавраилов - "агенти на промяната"

Наградата за добротворчество се връчва за екипна работа в рубриката "Има ли мегдан"

Гавраил Гавраилов и Светлана Дичева
Снимка: Личен архив

Водещата на предаването "Графити по въздуха" по програма "Хоризонт" Светлана Дичева и Гавраил Гавраилов спечелиха наградата за добротворчество "Агент на промяната" в категория "Екип". Отличието се присъжда за рубриката "Има ли мегдан" по програма "Хоризонт" на БНР.

Гавраил Гавраилов издирва и популаризира хора, които развиват бизнес в малки селища. Срещата, оставила най-ярък спомен, е с холандеца Патрик Смитьойс, който живее в България. Една от неговите природозащитни каузи е възстановяване на местността Шаварите, където река Искър се влива в язовир „Искър“. 

Организатор на наградите за добротворчество "Агент на промяната" е Фондация “Social Future”. 

"Наистина ние вярваме в това, че само обединението между хората и човешкото, в това да сме преди всичко хора, е нещото, което наистина би могло да направи света по-добро място" ,обясни в предаването "Графити по въздуха" Йоана Колева, председател на фондацията.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Американските президенти

Любопитни факти от живота и работата на заемалите длъжността президент на САЩ

Ден преди официалната церемония по встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент Джо Байдън решихме да се спрем на някои любопитни факти от живота и работата на заемалите длъжността президент на САЩ. Всеки от нас е малко странен по някакъв начин. Американските президенти също не са изключение от правилото за човешките странности. Какви..

публикувано на 19.01.21 в 14:31
Първата снимка от върха

Организаторите на експедицията на К2 пред БНР: Всяка стъпка беше много трудна

В края на миналата седмица 10 непалци записаха исторически успех на връх К2 в Пакистан, като осъществиха първото му зимно изкачване . В същия ден стана ясно, че ръководителят на голямата международна експедиция, която е там, е загинал при падане. Трагедия, която разтърси световната алпийска общност. Въпреки седемте зимни експедиции,..

публикувано на 18.01.21 в 15:48

17.01.21 Законите на Мърфи

Рубриката "Законите на Мърфи" от 17.1.21

публикувано на 17.01.21 в 08:30
К2 (8611 м)

Исторически успех и трагедия на К2

Исторически успех на К2 и трагедия, разиграла се там - нещо типично за височинния алпинизъм, при който често големите успехи са съпътствани от трагични инциденти. 10 непалци осъществиха дългочаканото изкачване на връх К2 в Пакистан. Вторият по височина връх на планетата беше последният осемхилядник, който нямаше зимно изкачване, въпреки..

публикувано на 16.01.21 в 18:27

50 години "Хоризонт" - кои имена на водещи, предавания и рубрики се помнят от слушателите

50 години "Хоризонт" - кои имена на водещи, предавания и рубрики се помнят от слушателите. Какво харесва и какво още иска да чуе аудиторията на програмата. Предложенията на слушателите на "Хоризонт" в София, Плевен и Ямбол. Чуйте анкетата от звуковия файл.   

публикувано на 15.01.21 в 17:14
Снори и Садпара - баща и син

Джон Снори от Базовия лагер на К2: Пренаселено е, но работим заедно

Дългочаканият прозорец от време, подходящо за изкачвания по реброто Абруци към връх К2, настъпи и членовете на четирите експедиции там започнаха отново да се придвижват по маршрута. Няколко десетки души чакаха в Базов лагер да стихнат бурните ветрове, чиято скорост на моменти достигаше 120 км/ч. Наред с неколцината опитни алпинисти, този..

публикувано на 13.01.21 в 10:52
К2 (8611м)

К2 - стара българска мечта

За първи път К2 е изкачен на 31 юли 1954 г. от Лино Лачедели и Ачиле Компаньони в състава на италианска експедиция. На същата дата 60 години по-късно, през 2014 г., Боян Петров става първият българин, изкачил втория по височина връх на планетата. “К2 - една стара българска мечта, просто вчера я докарах докрай” - съобщава..

публикувано на 13.01.21 в 10:21