Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителствените мерки в извънредното положение и други акценти от седмицата

Автомобилът от катастрофата с журналиста Милен Цветков е на паркинг пред СДВР.
Снимка: БГНЕС

Заразата, работното място, демокрацията - така са подредени притесненията на хората, според проучването на "Галъп".

Заразата вече отчете над 1000 души с коронавируса. Но това не плаши младежи да бягат от карантина по няколко пъти. Докато 10 годишни деца даряват спестяванията си, а 88 годишни – пенсията си. И така помагат на лекарите, които ни спасяват в ситуацията.

За работата - правителството обяви най-после мерките за помощ на бизнеса. Всички под формата на заеми.

Но това не успокои хората без работа, шофьори, туристически бранш, български земеделци, самонаетите…

За демокрацията - „Добрите писма са на път“, както пише Валери Петров.

Скромен Великден и старт на Рамазана

С автомобил, на втория ден на Великден, иконата на Света Богородица беше изнесена от Бачковския манастир и закарана до местността Клувията. Игуменът на манастира епископ Сионий каза:

"Пресвета Богородица да се моли за всички човеци, да ни закриля и пази и нейният пребожествен син, възкръснал от мъртвите, да благослови всички човеци в нашата благодатна родина и всички, които се трудят в борбата с коронавируса"

Заради мерките за сигурност бяха отменени колективните вечерни молитви в джамиите, както и традиционните вечери "ифтар“ за Рамазана. Говорителят на Главното мюфтийство Джелал Фаик посочи:

"Трудно ще е за вярващия човек, защото Рамазан изисква да се съберем на едно място, да споделяме обща трапеза, да се молим заедно, но трябва да бъдем и отговорни граждани. Призоваваме всички наши братя и сестри да се молят от дома си."

Политически крамоли

Без особена причина депутатите се караха в светлата седмица. БСП искаха премиера в парламента заради коронавируса. ГЕРБ- не. И отказаха, но след като вече всичко в Парламента беше организирано. 

Поисканото повторно изслушване на Борисов е във вторник. Засега. 

Пред Конституционния съд социалистите атакуваха текстовете за проследяване на телефоните

Мерки в помощ на бизнеса

Финансов кризисен план за подкрепа на бизнеса по време на коронавируса представи правителството.

Безлихвени кредити до 4 500 лева ще могат да изтеглят самоосигуряващите се лица и хора в неплатен отпуск заради Covid-19. Но има и условия. Ще има необезпечени оборотни кредити до 300 000 лв. за малки и средни предприятия. Заеми от Европейския инвестиционен фонд ще има за рефинансиране на задължения, възникнали преди не повече от 60 дни. Предвидени са микрокредити, помощ за стартъпи, за сектори като туризма и транспорта. Четири половина милиарда лева ще отидат за тези мерки, каза финансовият министър Владислав Горанов. 

Защо заеми? Премиерът разясни - бюджетът не може да си позволи безвъзмездно наливане на пари, защото не е ясно кога ще приключи кризата с коронавируса.

Междувременно България договори с Европейската централна банка т. нар "суап линия"  за 2 млрд. евро. Парите ще бъдат активирани при нужда. 

КТ "Подкрепа" предложи работодатели, наели поне 20 безработни, да не плащат лихвите по инвестиционни кредити

През седмицата НОИ преведе част от парите по схемата 60/40.

Оказа се, че видни хотелиери са част от получилите от държавата пари, за да не уволняват работници. 

Неволи в туризма

Други над 600 хотелиери, туроператори, превозвачи и екскурзоводи поискаха оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова. Павлина Русева от сдружението „Бъдеще за туризма“ каза, че няма гаранционен фонд. Не е достатъчен и срокът от месец за адаптация по възстановяването на предплатени суми за пътувания.

Министерството на туризма отговори с описание на всички, предприети от него действия. И призова „в тежката ситуация за повече обединение и солидарност, за да се преодолеят щетите от световната зараза".

Оптимистично браншът се готви да започне сезона в средата на юни. Песимистично в началото на юли. Румен Драганов от Института за анализи в туризма казва, че до тогава браншът трябва да подготви много неща.

"Трябва да се подготвят редица неща – мероприятия за хотелската и ресторантската политика, как ще има разделение на потоците хора, настаняването, ползването на асансьора, спазването на всички изисквания. В европейски план се говори за т.нар. европейска карта, тези, които са минали преглед, да могат да пътуват. Важно е как ще действа и местната администрация, как ще се действа и на областно ниво“.

Варненската туристическа камара поиска "зелени" коридори за автобусен туризъм със съседните ни държави

Наблягане на българското производство

Правителството одобри идеята на ВМРО Държавният резерв да купи консервирани храни и млечни продукти с български произход. 

Български продукти влязоха в торбичките за учениците, които получават храна по схемата за училищен плод. В супермаркетите - също, проказа проверката на БНР:

Следвеликденският туризъм на софиянци беше изпитание в ситуация на блокада. Социалните мрежи отчетоха, че наказани са били послушните, а не „тарикатите“.

Ситуацията с коронавируса

Премиерът не пропусна съботно-неделната инспекция на магистралите. Маршрутът този път беше по „Хемус“ и „Европа“.

И така между другото, обяви, че се обмисля отпадане на извънредното положение преди 13-ти май.

Един парк в София ще бъде отворен. Като учение, което ще покаже дали се спазват забраните при разходка. От следващата седмица ще позволят лечението  с кръвна плазма на преболедували от Covid-19, обясни главният здравен инспектор доктор Ангел Кунчев.

Борис Ячев от НФСБ предложи отваряне на малките хотели и къщи за гости. 

Отново бяха възобновени плановите детски консултации, основните задължителни имунизации, женските консултации, плановият прием в лечебните заведения.

Зелените коридори създават проблеми за прегледите на по-големите деца, показа практиката. А възрастните няма как да се консултират с лекар. 

Расте броят на болните медици. Над 135 са те. Най-много са в София и Видин. Една от причините - част от тях работят на по три места и разпространяват инфекцията. Епидемиологът Ангел Кунчев:

"Тези, които са в най-рисковите места, са предпазени, защото виждат риска и се пазят. Тези, които си мислят, че не се отнася до тях – ето такъв е резултатът. Не ми е приятно да го казвам на колегите, но истината е, че те все още на някои места не ползват както трябва, добре (предпазните средства)".

Но д-р Валери Велев от инфекциозната болница в София не се съгласи.

5000 души в плевенското село Буковлък чакаха 14-дневна карантина, която обаче не бе наложена. Оказа се, че там живеят 4 шивачки, заразени с коронавирус. Три екипа на РЗИ Плевен обиколиха и други населени места, за да вземат проби за контакти. Нови заразени очаква и кметът на Плевен Георг Спартански. Кметът на Буковлък Росен Русанов искаше карантина, а жителите на селото – не.

Напрежение имаше в столичния квартал "Филиповци". Хората настояваха да бъдат пропускани по-лесно през контролно пропускателните пунктове. И срещу високите цени в магазините, от които били принудени да пазаруват.

До 15 май под карантина е старозагорското село Паничерево. Първият заразен се оказа здрав. Но тестването там продължава. В сливенски квартали оказа се, ромите са намерили дупка (буквално) през която да заобикалят полицията.

Тази седмица броят на заразените надхвърли 1200 души. 292 -ма са настанени в болници. 37 - в интензивни отделения. Починалите са 55.

Катастрофа погуби журналиста Милен Цветков

Автомобилна катастрофа отне живота на журналиста Милен Цветков. 22 годишният Кристиан Николов ударил автомобила на телевизионния водещ отзад. Докато Цветков чинно стоял на червен светофар. Цветков оставя две деца, едното от които е на осем. Колата на Кристиан Николов няма спирачен път. Отличникът в елитна гимназия ще стои в ареста. Въпреки, че поиска да бъде пуснат, за да продължи образованието си. Отказал да даде биологичен материал за проба. И да участва в разпознаване. Съдията заяви, че мъжът е можел да намали скоростта, но е продължил да кара с над 100 км/ч, игнорирайки червения светофар. Майката на Кристиан получи обвинение за катастрофата. Спътниците на Кристиян Симона и Георги излязоха на свобода срещу 10 000 лева. Но са обвинени в укриване на истината. Георги е син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

В парламента спешно решиха да се правят промени за наказанията. ВМРО поискаха дрогираните шофьори да работят в моргите и реанимациите. ГЕРБ предложиха минималната присъда за каране с дрога да е 5 г., а не 3 г. както е сега. И задължително да получават ефективна присъда. Глобата при различни случаи е от 1000 до 5000 лева.

От Европейския център за транспортни политики пък потърсиха технически грешки в кръстовището. Проверяват се дали липсват пътни знаци, маркировка, какви са габаритите. 

Арест за биячите на журналиста Слави Ангелов, задържаха и певица

Биячите на журналиста Слави Ангелов бяха заловени. Прокуратурата разкри престъпна група, която се занимава със силови действия и побои. Главният прокурор Иван Гешев каза, че побоят бил поръчан отвън и е опит за дестабилизация на държавата.

Певицата, известна като ЛиЛана и брат ѝ бийтбоксърът SkilleR бяха арестувани. Лилана е свързана с платформа за катастрофи и ремонти на пътищата. Тя е в съвета на директорите на тол-оператора "Телетол". Прокуратурата проверява и дали ЛиЛана е подставено лице на бизнесмена Васил Божков.

Ексминистър бе пуснат под домашен арест

Бившият министър на екологията Нено Димов беше пуснат под домашен арест. Преди повече от 4 месеца той беше обвинен в умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник.

ЧРД за Лили Иванова, 100 години от рождението на Валери Петров

Лили Иванова тази седмица празнува рождения си ден.

Тази седмица си спомнихме за Валери Петров. Навършиха се 100 години от рождението му. Семейството му обеща да дари архива на писателя на Държавна агенция „Архиви“. А хиляди откъси от негови стихотворения се появиха в социалните мрежи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29