Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна седмица под знака на коронавируса

Коледен базар в София, 21 ноември 2020 г.
Снимка: БГНЕС

„Ваксините срещу Covid-19 ще бъдат безплатни и доброволни“, заяви премиерът Бойко Борисов в седмицата, когато двама пациенти изгубиха живота си, след като чакаха повече от 40 минути да бъдат приети в пловдивска болница. 36-годишен мъж почина в Бургас, тъй като семейството му не успя да намери къде да бъде приет за лечение от двойна бронхопневмония. От почти всяка болница в страната се чува зов за помощ - било за кадрова подкрепа, било за набавяне на лекарства или средства за закупуването им.

На този фон личните лекари призоваха за протокол за домашно лечение на инфектирани с коронавирус пациенти, а властите призоваха да не се презапасяваме с антибиотици, които и без това не бива да приемаме без лекарска препоръка.

Тревожните данни за разпространението на Covid-19 се отразиха и в образователната система, където се изготвя график за присъствени часове, а учениците се задължават да носят маски в час. Липсата на учители - все заболели от коронавирус, накара директорка в бургаско учебно заведение да покани родители на ученици, за да преподават в клас.

В парламента пандемията също бе сред водещите теми. В невиждано маратонско гласуване на закони, народните представители въведоха възможност за SMS или имейл известие за карантина; приеха спорни текстове в данъчните закони и бюджета за догодина и приеха едно вето на президента - за превозите. Дори това решение предизвика протести.

Късно снощи се стигна до напрежение между полиция и протестиращи пред старата сграда на Народното събрание.

Още от седмицата - в обобщението на Марта Младенова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ангел Престойски: Всеки в тази държава може да ползва вода колкото си иска без да я плаща!

Над 410 населени места у нас с 420 хил. жители са на воден режим, а други 456 изобщо не знаят какво е това водоснабдяване и канализация. Над 50% от водата се губи по мрежата заради течове от остарелите тръби или кражби. Това са малка част от констатациите, които направиха от "Зелено движение".  Пред БНР председателят на Съюза на ВиК операторите и..

публикувано на 28.08.24 в 15:32

"Школо": Не са водени разговори с нас за наредбата за е-дневниците

Подготвяме се за началото на учебната година. Отворени сме за диалог по всяка тема . Насреща сме да коментираме какво ще е най-добро за българското образование, за да върви напред.  Това заяви пред БНР Любомир Ваньов - изпълнителен директор на системата "Школо", която администрира по електронен начин дневниците в българските училища. В..

публикувано на 28.08.24 в 10:04

Потушен е пожарът в района на варненското село Тополи

Потушен е пожарът, който възникна днес в местността Клисе баир в района на село Тополи край Варна.  Огънят обхвана сухи треви, няма опасност за населеното място. Пожар край варненското село Тополи в местността Клисе баир    

публикувано на 27.08.24 в 20:55
проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: Целта на разкола в УПЦ е да се завземат огромни църковни имоти

Не мисля, че има в какво да бъде обвиняван патриарх Даниил за изказването. Той не е направил официално изявление, той  е говорил от амвона в църквата "Св. Иван Рилски" в Перник като глава на БПЦ. Това каза богословът проф. Иван Желев, бивш директор на дирекция „Вероизповедания“ в интервю пред БНР по повод изказването на главата на БПЦ за..

публикувано на 26.08.24 в 18:05

Симеон Ананиев: Красимира Стоянова ще е подложена на много голям натиск

" БДЖ няма да е на печалба . Никога железницата не е била на печалба. Тя косвено е на печалба, защото осигурява мобилност на хората, на бизнеса и оттам държавата печели. Въпросът е друг - че за всяка област ние трябва да имаме някаква разписана програма - с финансиране и отговорности . Докато не стане това, всеки следващ министър ще се снима,..

публикувано на 26.08.24 в 15:37

Владислав Михайлов: ЗНП и БДС са на 99% еднакви, разликата е в произхода на суровината

Киселото мляко и сиренето, с които ще се хранят децата в ясли, детски градини, ученически лагери, училищни столове и лафки, трябва да бъдат със защитени наименования за произход (ЗНП) в ЕС, вместо да отговарят на Българския държавен стандарт (БДС). Това предвиждат изготвени от Министерството на земеделието промени в наредба, регламентираща..

публикувано на 26.08.24 в 10:03

Как да минеш годишния технически преглед с катализатор под наем?

Катализатор с кратък живот от Китай или нов катализатор , но под наем за прегледа. Това е дилемата пред онези собственици на автомобили, които имат притеснения, че не биха минали годишния технически преглед . Министерството на транспорта затегна мерките за изгорелите газове преди месец. Но и започна промяна в наредбата, за да може..

публикувано на 25.08.24 в 20:30