Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 заведения в пловдивския квартал "Капана" събират разделно отпадъци

Снимка: Сдружение БГ Бъди активен

Над 20 заведения в пловдивския квартал "Капана" събират разделно отпадъците си, като така се приобщават към инициативата "Искам да съм полезен… Рециклирай ме!" на Сдружението БГ Бъди активен. Тя ще продължи до края на месец юли, като след приключването й ще бъдат отправени предложения и препоръки към администрацията за трайно въвеждане на тези практики.

В пловдивския "Капан" се провеждат фестивали, концерти и спектакли. „Безспорно това са едни от най-приятните моменти в живота на всеки град. Но освен положителните емоции, те носят със себе си и много отпадъци. Вече няколко години партнираме на събитията тук с цел на намалим генерирани от тях отпадък, а този който не можем да предотвратим - да съберем разделно, за да отиде за рециклиране“, каза в „Преди всички“ Румяна Киризиева от БГ Бъди активен:

„Вярваме че заедно със собствениците на заведенията в Капана, които прегъннаха идеята ни и са наши съмишленици, можем да достигнем по-близо до хората“, подчерта още Киризиева.

На заведенията, присъединили се към инициативата са раздадени и специални стикери, за да се отличават, както и материали, за да запалят за каузата и своите клиенти. Има и информационни пирамиди с послание „Без отпадъци“, като са изброени и стъпките за опазване на природата.

От своя страна заведенията поставят отделен кош за събиране на пластмасови отпадъци, а специален камион минава по график, за да ги извозва.

Собственикът на популярен ресторант в града на тепетата Райчо Марков посочи пред БНР, че очаква повече ангажираност от страна на общинската администрация по проблема с отпадъците в кварталите.

“Искам да съм полезен….Рециклирай ме!”  тече в градовете Пловдив, Варна, Силистра, Шумен, Добрич, Смолян и Плевен. Под тепетата кампанията се осъществява в партньорство с ЕКОПАК България и Община Пловдив, дирекция Екология. Поставената цел за 2021-ва от организаторите е да бъдат събрани 2 тона пластмасови опаковки.

Още по темата в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Солун, 12 юни 2024 г.

Климат, икономика, туризъм - интензивните промени на времето затягат възела

От днес София е домакин на пленарна сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата на ООН. 500 делегати от 195 страни обсъждат два доклада - за изменението на климата в градовете и за краткотрайните причинители на изменението на климата. Най-високата средна температура на Земята, откакто се води статистика, беше измерена на..

публикувано на 27.07.24 в 11:55

Отбелязваме деня за опазване на мангровите гори

Днес отбелязваме международния ден за опазване на най-ефективната система за улавяне на въглерод, която съществува на планетата - мангровите гори. Те могат да улавят и съхраняват до 10 пъти повече въглерод на хектар в сравнение с обичайните гори на сушата.  ЮНЕСКО обявява 26 юли за ден на мангровите гори през 2015 г., за да подчертае ролята им като..

публикувано на 26.07.24 в 05:25
Натали Петрова-директор на фестивала

Най-добрите и наградени филми от Международния кинофестивал на планинарското и екстремно кино ще бъдат представени в Банско

25, 26 и 27 юли най-добрите и наградени филми от Международния кинофестивал на планинарското и екстремно кино ще бъдат представени в Банско. "Ще представим 11 ленти от 10 държави - България, Великобритания, САЩ, Исландия, Франция, Австрия, Италия, Полша, Канада и Словакия. Един филмов маратон от три вечери. Началото на прожекциите е 21 часа...

публикувано на 21.07.24 в 06:20
Цанко Керанов, Румяна Фичева и Антон Станчев

580 км са туристическите маршрути в Национален парк "Централен Балкан"

"Чрез наши ние контролираме движението , проверяват се МПС дали имат разрешително, ако нямат такова се съставя акт и глобата е около 100 лева, каза БНР Цанко Керанов, началник отдел Контрол и охрана на Национален парк Централен Балкан. Според Керанов по-често се правят еднодневни или три дневни преходи , като днешните туристи наистина обичат..

публикувано на 15.07.24 в 09:42

Как да бъде спасен зоопарка в Благоевград чрез виртуална реалност?

Как изживяването и емоциите от посещението в зоопарк или в горски територии , обособени като центрове за защитени видове животни, да продължи до безкрай? Такава възможност дава развитието на дигиталните технологии чрез приложения и апликации, познати като образование във виртуална или добавена реалност . И ако в световен мащаб тези..

публикувано на 13.07.24 в 10:05
Снимката е илюстративна

Мариана Родер и нейната малка хижа в планината

Да поддържаш хижа и обслужваш посетителите изисква особено отношение, както към природата, така и към хората, които обичат да прекарват време в планината. Това занимание, обаче представлява на практика почти денонощен труд. Какво означава да работиш като хижар и то не къде да е, а в Швейцария?   " В Швейцария е много трудно да станеш хижар , това е..

публикувано на 13.07.24 в 09:35
Ели Иванова

"52 исторически разходки из България" - 52 уикенда история сред природата

"52 исторически разходки из България" се казва новата книга на блогър - пътешественика Ели Иванова , създател на блога "Друми в думи".  Чрез нея авторката дава заявка да ни отведе до крепости, манастири, скални светилища и места, свързани със старата и по-новата история на земите ни. "Тази пета моя книга се различава от предишните по..

публикувано на 10.07.24 в 09:28