Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Израел откриха помощен център за грижи към магарета, претърпели насилие

Снимка: БГНЕС

В Израел от скоро работи помощен център за грижи към магарета, претърпели насилие. С какво тези дългоухи домашни животни, които се споменават дори в Библията, са привлекли вниманието на израелската общественост и с какво каузата за тяхното опазване е ангажирала депутатката Ясмин Фридман, която е и председател на парламентарната група "Израел - България"

"Майка ми е родена в София. Пристигнала в Израел на 3 годинки. От рода Фархи е. Дядо ми и баба ми, както всички български евреи, са оцелели по време на Втората световна война. Дядо ми е бил в трудов лагер, а баба ми- интернирана на село. Баба ми готвеше такива вкусотии като пълнени чушки със сирене и крем карамел. Майка ми не умее да готви български манджи. Когато се затъжа за тях, отивам в българските ресторанти на Яфо. Дядо и баба много тъгуваха за България - за нейните хора, пейзажи и култура. Те се връщаха в Родината си, търсейки своят дом, своя квартал, своите съученици и приятели. Майка ми и брат й продължават да си говорят, помежду си, на български, но аз така и не го научих. Много съм горда, че съм председателска на парламентарната група Израел-България. За съжаление, никога не съм била във вашата страна. Парламентите на двете държави са сформирани отскоро, при това след мъчителни период на повтарящи се един след друг избори. Още не сме установили връзки с колегите от парламентарната група България- Израел, но имам много планове за сътрудничество", разказа тя.

В парламента Ясмин Фридман влиза с опита на член на градския съвет на Бер Шева, отговаряща за грижата за животните и уникалната природа на пустинята. Едно от нещата, които я смайват още първите дни на работата ѝ в Кнесета (парламентът на Израел - б.р.), е разказът на ръководителката на Помощния център за магарета, претърпели насилие. Всички сме чели приказката "Магарешката кожа", но този път наистина става въпрос за кожата, но не на едно магаре, а на хиляди:

"Бях сигурна, че единствено дивите животни са заплашени от изчезване. Затова бях много впечатлена от историята за изтреблението на магаретата. От техните кожи се интересуват китайските фармацевти. По-точно, от някаква субстанция, използвана в традиционните далекоизточни козметични препарати, която се съдържа само у дългоухите добичета. Тъй като те в самият Китай силно са намалели, дори са пред изчезване, производителите обърнали поглед към Близки Изток. Не търгуват пряко с Израел, защото тук има много закони в защита на животните. От съседни страни изкупуват не цели магарета, а само кожите им. Търсенето е много голямо. За няколко години цените са се повишили 10 пъти. И от Израел се е засилил интереса да продават магарета зад граница. Тази търговия е от няколко години, защото в съседните страни популацията на дългоухите силно е намаляла. Тъй като за Китай са нужни само кожите, купуваните млади животни, най-напред се експлоатират зверски. После ги колят. От израелския помощен център за магарета, претърпели насилие се опитват да спасят някои от тях, като ги закупуват. Но природозащитниците разчитат само на дарения и парите не стигат. Продажбите са между частни лица и не е лесно държавата директно да се намеси. Опитваме се да прокараме закон за хуманно отношение към животните. В него влизат и точки свързани с пренасянето на живи животни от една държава към друга. То е изключително мъчително за добичетата, дори ако се абстрахираме от това, че ги водят към кланицата. Би могло в последните им дни да не са толкова стресирани.

Научих също, че в свинефермите в Израел, кастрират прасетата, за да наддават по-бързо , а също че им избиват зъбите. Тук нито религиозните евреи, нито - арабите ядат свинско. Но дори те да се отглеждат за месо, не приема нехуманно отношение към животните, та.

Екологичните изменения водят и техните събрата-глиганите да се опитват да се заселят в големите градове Могат да се видят как се разхождат им улиците на Хайфа. Не животните, а хората са завзели пространството, в което са се въдили глигани, и са го превърнали в град. Трудно, почти невъзможно е дивите прасета да бъдат хванати и кастрирани, както се прави с котките например. Затова в научен институт в Израел работят над такава субстанция, която прибавена към помията, да води до безплодие след свинете. Така по естествен начин популацията може да бъде намалена, дори ликвидирана.

И накрая един проблем, на който също търсим решение. Той е свързан с прелетните птици, които пренасят птичия грип и заразяват и местните птици - диви и домашни".

Репортаж на Феня и Искра Декало в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56