Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Продължаваме да потребяваме руски газ, но чрез посредници, вместо директно - на по-добра цена"

Васил Велев: Планът за реформи се преформатира в антикризисни мерки

"Предложеното в актуализацията на бюджета не ни удовлетворява"

Васил Велев
Снимка: БГНЕС

"Предложеното в актуализацията на бюджета не ни удовлетворява. ... Планът за реформи, които да бъдат заложени в актуализацията на бюджета, се преформатира в антикризисни мерки, т.е. няма да правим реформи, а ще има антикризисни мерки. Въпросът е каква е кризата".

Това заяви пред БНР председателят на АИКБ Васил Велев.

Според него кризата се състои в огромната инфлация.

Велев беше категоричен, че основната мярка за бизнеса трябва да е компенсиране на високите цени на електроенергията:

"Това е първата, втората и третата мярка. И още - пак същото, три пъти, за да стане ясно колко важно е това. Това ще доведе до спиране на обедняването, защото тази висока инфлация води до това, че със същите пари хората могат да си купят по-малко неща - както с текущите заплати, така и със спестените в банките 100 млрд. лева, които вече са 85 млрд. лева. 15 млрд. лева са заминали, инфлацията ги е изтрила. Ако не вземем тези мерки, за които ние настояваме, ще стане така, че след още няколко месеца ще изтрие още 10-ина млрд. лева.   

"В актуализацията на бюджета няма заложен механизъм и средства за продължаване на Фонда за сигурност на електроенергийната система. Не е разписано и по този начин не е гарантирано. Има внесен един проектозакон за изменение на Закона за енергетиката. Доста общи са текстовете там, така че да няма гаранции, че това ще се реализира. В същото време се изсипват едни 2 млрд. лева (за антикризисните мерки на правителството - б.р.), които са нефокусирани. Те не са насочени към най-нуждаещите се, а в почти всички случаи са насочени към всички. Има още скрити 5 млрд. лева, които са като субсидия за всички, а не само за нуждаещите се, в проекта за решение на КЕВР. Там с 1 млрд. лв. се субсидира парното на всички и с още 4,2 млрд. лв. се субсидира електроенергията - отново за всички. По този начин се минира възможността икономиката у нас да работи на конкурентни цени", коментира още председателят на АИКБ. 

По думите му тази субсидия накрая я плащат работещите хора в заводите и предприятията, защото "техният ток е скъп и предприятията стават неконкурентоспособни и колкото повече пари се плащат за ток, толкова по-малко пари остават за заплати и за тяхното увеличение":

"Евтиният ток на хора с възможности и евтиното парно на софиянци го плащат работещите хора в заводите. Няма как с това да се съгласим".

Васил Велев определи като "легенда" твърдението, че "Газпром" е прекратил доставките на газ за България:

"Защо не ги спря на Италия, Германия, Франция. Трябваше да направим плащанията по начина, по който те предложиха. Договорът не е прекратен, а в него има клауза "Вземи или плати", т.е. през декември може да се окаже, че трябва да плащаме стотици милиони, без да сме потребили този газ".

Според него България продължава да потребява руски газ, но чрез посредници, "вместо директно - на по-добра цена".

Интервюто на Явор Стаматов с Васил Велев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Манолов: Живеем в нов свят, Урсула фон дер Лайен „отмени“ пазарната икономика

Синдикат „Подкрепа“ анализира на редовния си конфедеративен съвет политическата обстановка в страната в навечерието на парламентарните избори. Президентът на сидниката Димитър Манолов предупреди, че устоите на този свят са поставени на риск. „Всички, които живеем тук, сме силно притеснени от случващото се. Започваме да живеем в нов свят...

публикувано на 26.09.22 в 17:08

Сънародниците ни в САЩ са готови за предстоящите избори

Т.н. мрежа на изборните доброволци в  чужбина отново  е молибизирана и  в пълна готовност за предстоящите избори.  Координатор   за САЩ  е Даниел Дженев . Той участва в подготовката и организацията  за гласуване вече за 5-ти път и разказа в ефира на БНР, че се оказва помощ на нашите сънародници, за да има къде да гласуват В САЩ...

публикувано на 26.09.22 в 11:23
Био пъпеши от село Бъта

Свръхрегулации и недостатъчен пазар тормозят биопроизводителите у нас. Производството спада устойчиво

Производството на биопродукти в България намалява устойчиво през последните пет години след пик през 2017 г. , когато е имало най-много сертифицирани стопанства и площи за биологично земеделие (4,6% от общо използваната земеделска земя у нас). Това съобщи пред БНР д-р Стоилко Апостолов, управител на фондация "Биоселена". Той посочи, че..

публикувано на 23.09.22 в 10:42

Законопроект защитава колективни интереси на потребителите. Как?

На финала е общественото обсъждане на законопроект за представителни искове за защита на колективните интереси на потребителите. Този закон въвежда в националното законодателство директива от края на 2020 г., както и допълва европейските норми с неща, които са завоевание на нашето законодателство, поясни Димитър Маргаритов, бивш..

публикувано на 23.09.22 в 09:24
Атанас Запрянов

Ген. Атанас Запрянов: Обявената от Путин мобилизация ще доведе до ожесточаване на бойните действия

" Това решение на Путин най-после свали маските, че не става въпрос за никаква военна операция, а за една война . По законите на войната, когато тя зацикли, са необходими нови сили, които да се хвърлят в нея. Мобилизацията е за попълване на дефицита на сили на Русия в Украйна ". Това заяви пред БНР ген. Атанас Запрянов, бивш заместник-министър на..

публикувано на 21.09.22 в 17:49

Изправена ли е електронната търговия пред спад в приходите за първи път в историята си?

Обезпокоителни данни за електронната търговия бяха оповестени от Digital Market Outlook – авторитетна компания, която прави оценка на състоянието но пазара. След като имаше ръст от няколко стотин процента, сега се наблюдава спад с няколко процента, обясни пред БНР Петър Ванчев, който е собственик на голямо дружество за електронна..

публикувано на 21.09.22 в 15:04