Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затворът Алкатраз - мистика, терор и ужасни сцени

Алкатраз е може би най-известният затвор в света и едва ли има човек, който да не е чувал това име. Много преди да стане „дом“ на някои от най-известните престъпници в САЩ, той е бил населяван от индианците, които са вярвали, че дълбините му са обитавани от зли демони. Името, с което днес е известен, всъщност му дават първите европейци, стъпили някога на земите му в далечната 1769 г. Това са били испанци, които го наричат „Isla de Los Alcatraces“ или „Островът на пеликаните“, защото там е имало много такива. По-късно името е съкратено до Алкатраз.
През 1847, американската армия забелязва Скалата и нейната стратегическа полза като военно укрепление. Топографи извършват геологически проучвания и до 1853 година армейски инженери започват да изграждат военна база заедно с първия действащ морски фар по Тихоокеанското крайбрежие.След няколко години на усилен строеж и разширяване на въоръжението, Алкатраз е превърнат във военно укрепление.
С напредъка във военното въоръжение, функцията на Алкатраз като укрепление скоро замира. До 1861 година островът намира истинското си призвание, когато правителството започва да изпраща там военнопленници от Гражданската война. През 1898 година Испано-американската война увеличава затворническата популация от едва 26 на 450 души. През 1906 година, след катастрофалното земетресение в Сан Франциско, стотици цивилни затворници са преместени в затвора на острова. До 1912 година на централния хребет на острова е изградено огромно здание с килии, а до края на 20-те години капацитетът на сградата бил почти запълнен.
Алкатраз е първият дългосрочен затвор на армията. Излагайки затворниците на комбинация от строга изолация и желязна дисциплина, той бързо се сдобива с репутацията на тежко изправително заведение.
Всеки прозорец в сградата на затвора е бил снабден със защитени стоманени предпазители, а в блока на килиите имало издигнати две оръжейни галерии, които позволявали на охранители, да се снабдят с картечници за секунди. Столовата и главният вход са оборудвани с вградени уреди, пръскащи сълзотворен газ и редица други мерки.
През всички 29 години, в които функционира затворът, официално 36 мъже участват в 14 опита за бягство. 23 от тях са заловени, 6 са застреляни, 2 се удавят и телата им са открити, а останалите 5 са обявени за изчезнали и се смята, че също са потънали.

Повече за най-известния затвор в света може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яня Гарнбрет

Екстремните спортове 4 - 11 август 2024

19-годишният британец Тоби Робъртс спечели златото на Игрите в Париж в комбинираната дисциплина в спортното катерене “боулдър и трудност” при мъжете. Първо състезателите премериха сили в боулдъра - там Тоби зае трето място, първи стана соченият за фаворит Анраку Сорато, на 17, от Япония, следван от американеца Колин Дъфи.  Снимка: Lena..

публикувано на 11.08.24 в 12:32

Изи Кармон работи за социалната справедливост

Има българска поговорка „откъдето е жената, оттам е родата“ и, поне в Израел, тя се спазва стриктно. За Изи Кармон, чиито лични предци никога не са живели в България, е гордост да заявя, че е женен за „българка“ и се смята за българин. Смята, че точно от тази част на своята фамилия е наследил чувството за справедливост и способността да я..

публикувано на 06.08.24 в 09:49

В Русе ще бъдат отбелязани 145 години от създаването на Военноморските сили

145-годишнината от създаването на Българските военноморски сили ще бъде отбелязана тази вечер в Русе. С концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили ще бъде отбелязана и 140-ата годишнина от създаването на флотския оркестър.  Ще бъде проведен военен ритуал по полагането на венци и цветя пред единствения в България..

публикувано на 05.08.24 в 14:48

Спомени за "мазния влак"

В края на една седмица, белязана с поредната порция проблеми в железопътния транспорт у нас, оставаме на тази тема, но с един по-различен поглед към нея.  От богатия ни архив ще ви припомним една прелюбопина история на релси. Това е историята на "мазния влак", трайно заседнал в спомените на поколения хора от Северозападна България...

публикувано на 04.08.24 в 07:52

04.08.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 04.08.24 година.

публикувано на 04.08.24 в 08:15
проф. Златимир Коларов

Жената през погледа на мъжа в романа "По тънката повърхност на леда" на професор Златимир Коларов

Един увлекателен роман представям на вашето внимание от проф. д.м.н. Златимир Коларов "По тънката повърхност на леда", лекар-писател, романист, разказвач, сценарист. Автор на близо 600 научни труда, статии и книги - наши и международни. Силно разтърсващи истории за жената през погледа и душата на мъжа. Нестандартни герои и съдби, които оживяват пред..

публикувано на 03.08.24 в 16:25

Книгата "Българските християнски селища в Западна /Беломорска/ Тракия е настолно четиво за всеки родолюбив българин

Тази неделя представям паметната книга на Димитър Шалапатов, лека му пръст, "Българските християнски селища в Западна/ Беломорска/ Тракия", с любезното съдействие на д-р на литературата Елена Алекова. Малко пояснение: Димитър Шалапатов тръгва от една забележителна книга на проф. Любомир Милетич "Разорението на тракийските българи 1913 г." и..

публикувано на 03.08.24 в 16:17