Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И ний сме дали нещо на света

Талантливи, даровити и успешни са българите, които представят страната ни пред света и я прославят през вековете. Със сигурност сте чували техните имена.

·Христо Стоичков

Световноизвестният български футболист Христо Стоичко, наричан още „Камата“, е треньор и почетен консул на България в Испания. Той е признат за най-успешния български футболист в историята и носител на най-престижните футболни награди. Христо Стоичков е трикратен шампион на България с ЦСКА и петкратен шампион на Испания с Барселона, където остава със статут на легенда.

·Григор Димитров

През последните няколко години България стана известна и с постиженията на тенисиста Григор Димитров. Той е носител на шампионските титли на Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ през 2008 г. за юноши. В професионалната си кариера е спечелил 8 титли от Световния Тур на ATP , като най-значимите от тях са през 2017 г. на турнирите от финалния Мастърс в Лондон и Мастърс 1000 в Синсинати. За първи път се изкачва в Топ 5 на световната ранглиста на 7 юли 2014 г. На 20 ноември 2017 г. достига до своето върхово постижение, третото място и остава на тази позиция десет последователни седмици.

·Юлия Кръстева

Юлия Кръстева е френско-българска изследователка – психоаналитик, лингвист, семиотик, философ, както и видна феминистка. Работата й заема изключително важно място в постструктуралната мисъл и литературна критика. Тя е и известна писателка, като част от романите й имат за тема България и Балканите.
През декември 2004 г. в норвежкия град Берн става първата носителка на новоучредената международна награда в памет на Лудвиг Холберг, норвежко-датски писател, за принос в граничните области между език, култура и литература, както и към теорията на феминизма. Доктор хонорис кауза е на Харвардския университет в САЩ.

·Ралица Василева

Ралица заминава през 1991 година с жълти стотинки в джоба и малко дете да търси късмета си и да се опита да преуспее далеч извън България. Стажът в CNN, който съумява да изкара, се превръща година по-късно в постоянна работа и днес тя е сред най-известните журналисти и репортери, отразяващи новини по целия свят.

·Васко Василев

Известният в цял свят цигулар Васко Василев става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера - Лондон през 1994 г. Свирил е на концерти в 40 страни. Преподавал е в Лондон и Валенсия. Свирил е със световноизвестни изпълнители като Майкъл Джаксън, Мадона, Стинг, Пласидо Доминго. Свири с цигулка „Амати“, от която в света съществуват само десет екземпляра, на възраст около 305 г.

·Нина Добрев

Нина Добрев е канадска актриса от български произход, трикратна носителка на награда „Изборът на публиката“. Най-известна е с ролите си на Мия Джоунс в „Деграси: Следващо поколение“. Своя пробив в кариерата си прави с ролята си на Елена Гилбърт в американския сериал „Дневниците на вампира“.

·Александра Жекова

Александра Жекова е българска сноубордистка. Българката е носител на множество титли от европейски и световни първенства, както и от световни купи – част от календара на Международната Ски Федерация – FIS.жЖекова е 13 пъти Национален шампион на България в периода 2003-2014 г. и 54 пъти в топ 10 за Световната Купа по Сноуборд, както и на първо място в общото класиране на Европейската купа през 2006 г.

·Йорданка Донкова

Йорданка Донкова е българска състезателка по лека атлетика. Тя поставя своя рекорд в 100 метра с препятствия през 1988 и до днес той все още не е подобрен. Йорданка Донкова притежава европейския и олимпийския рекорд в същата дисциплина на 100 метра с препятствия от 12.38 секунди.

·проф. д-р Иван Митев

Шестият тон на сърцето е първото откритие в българската медицина. За него се знае малко, както и за проф. д-р Иван Митев.
През 1974 професорът усеща в сърцето на пациент странен тон, различен от познатите и описани досега. Проверява внимателно стотици пациенти – дали наистина долавя нещо различно. Използва наличната по това време техника и успява да регистрира тона. Това е единственият тон, който се улавя на необичайно място в сърцето – в систолата.

·Люси Дяковска

Люси Дяковска е българска певица, член на германската група „No angels“.  Своята звездна кариера започва чрез кастинга за Popstars в Хамбург, през август 2000 г. Съдиите са впечатлени от нейното представяне. Тя е избрана да бъде част от групата. Така се сформира групата „No angels” заедно с още четири певици, която за съвсем кратко време се превръща в най-известната поп група в Германия. В следващите години „Ноу Ейнджълс“ става една от най-успешните групи в континентална Европа. Групата издава 5 албума, от които са продадени над 5 милиона копия.

·Христо Явашев

Христо Явашев, известен като Кристо е американски скулптор, художник и авангардист от български произход, прославил се заедно със съпругата си Жан-Клод дьо Гийебон с оригиналните си пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие.

·Асен Пейков

Български скулптор, роден в Севлиево през 1908. Завършва Художествената академия в София със златен медал. Като студент взима участие в конкурса за паметника на братята Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет, получава втора награда. Създава над 1300 творби. В ателието си на улица Маргута №54 в Рим прави потрети на много изтъкнатите италиански интелектуалци, както и на редица световно известни личности.

·Дончо Колев Данев или Дан Колв

Роден е през 1892 в с.Чадърлии (сега с.Сенник), Севлиевско. Заминава за САЩ, когато е на 17 години. Започва кариерата си на борец в организираните сред работниците борби.
През 1914 за първи път побеждава професионален борец, а през 1925 самият той става професионалист.
През цялата си спортна кариера побеждава противници от 5 континента, включително Австралия, Нова Зеландия, Япония и Китай. През 1936 побеждава в Париж Анри Деглан и получава титлата Европейски шампион по свободна борба. Наричат го Кинг Конг, Кралят на кеча, Балканският лъв.

·Райна Кабаиванска

Райна Кабаиванска е българска оперна певица, работила дълги години в Италия, един от най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век, музикална педагожка и общественичка. Тя е кавалер на Ордена на Италия, пет пъти най-популярна личност на Италия и два пъти музикант на годината. 

·Ивет Лалова

Ивет Лалова е българска лекоатлетка, състезаваща се в спринта на 60, 100 и 200 метра. Европейска шампионка на 100 м за 2012 г. и на 200 м за 2005 г., национална рекордьорка на България на 100 м и на 200 м в зала. Участва в 4 олимпиади – Атина (2004), Пекин (2008), Лондон (2012) и Рио де Жанейро (2016).

·Асен Йорданов

Асен Йорданов конструира първия български моторен самолет, който след тестовете на 15 август 1915 г. е записан като изобретение. За първи път той въвежда трето крило, което стабилизира самолета при ъгли на полета над 45 градуса. Работи като инструктор и лектор при подготовката на астронавти. Освен в областта на авиацията Йорданов работи и върху сигурността при автомобилите и е един от създателите на въздушната възглавница.

·Крисия Тодорова

Става известна с участието си в телевизионен проект на Слави Трифонов. Представя България на 12-тото издание на детската „Евровизия“ в Малта заедно с пианистите Хасан и Ибрахим Игнатови с песента „Планетата на децата“. Затова изпълнение се класира на почетното второ място, записвайки най-доброто постижение на България в историята на конкурса.

·Стефка Костадинова

Стефка Костадинова е българска спортистка, състезателка по лека атлетика. Олимпийска шампионка и многократна носителка на европейски и световни титли, световна рекордьорка в дисциплината скок на височина. Понастоящем е председател на Българския Олимпийски комитет. През 2012 г. е приета в „Залата на славата на световната атлетика“.

·София Борисова

Най-популярният и утвърдил се в родината ни български моден дизайнер. Двукратен носител на най-престижния приз за мода и стил в България „Златна Игла“ 2013 и 2015 г. в категорията „Най-добър дизайнер на годината“. Нейната модна къща също е удостоена през 2013 г. с високото отличие в категорията – „Модна къща на годината“. София Борисова е единственият български дизайнер, който е направил самостоятелно ревю на булчински тоалети в световната столица на модата Милано.

·Иван Ночев

Българинът, който направи възможни първите стъпки на човека на Луната! Сигурно малцина българи днес знаят името на Иван (Джон) Ночев, ръководил инженерния екип, който стои зад подготовката на историческата мисия на НАСА "Аполо" 11. Заслугата на Джон Ночев към това изключително събитие е огромна- негова разработка са уникалните реактивни двигатели, задвижващи модула "Орел", благодарение на които се осъществява успешно "прилуняването" .

·Валя Балканска

Валя Балканска е българска народна певица от Родопската фолклорна област. Надарена с космически глас, тя изпълнява над 300 песни, с които освен България покорява и най-големите световни сцени. Безспорно, най-известната от тях е „Излел е Делю хайдутин“. През 1972 г. този запис е включен в Златния диск с музика от Земята и изпратен в Космоса през 1977 г. със станциите „Вояджър“ 1 и 2, които ще се реят в космическото пространство 10 хиляди години. Песента е в съпровод на гайдаря Димитър Петковски.
По повод 60-ата си годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство през 2002 г. българската певица е наградена с орден „Стара планина“. Номинирана е за държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2005 г. А през декември същата година Валя Балканска получава своята звездна плоча в българската Алея на славата

·Цветана Пиронкова

Цветана Пиронкова е българска тенисистка. През 2000 г. тя става изгряващата звезда на България. На финала на държавното първенство за жени на закрито, Пиронкова стига до полуфинал. Следва добро представяне на редица турнира от календара на международната тенис асоциация. В момента българката е неизменна част от родния отбор за Фед Къп. През 2006 г. печели олимпийска стипендия и бе обявена за тенисистка номер 1 на годината.

Ако искате да научите още интересни неща за българите, прославили страната ни, чуйте звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

02.06.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 02.06.24 година.

публикувано на 02.06.24 в 07:24
Зиемски и Перейра

Екстремните спортове 26 май - 1 юни 2024

Полският ски-алпинист Бартек Зиемски осъществи първото спускане със ски от осемхилядника Канчендзьонга . Той и сънародникът му Освалд Перейра са изкачили върха на 27 май в 2:45 следобед и са единствените, които успяха да го достигнат този сезон. Маршрутът е бил оборудван с парапети до 7500 м височина. Двамата са били без кислородни бутилки и без..

публикувано на 01.06.24 в 14:43

Асен Кисимов - едно сърце откритост и детска доверчивост

Асен Кисимов е роден на 3 май 1936 г. в Пловдив. През 1959 г. завършва актьорско майсторство в класа на проф. Георги Стаматов и започва да играе в Театъра на Българската армия. Помним го от театралните и филмовите му роли. Той остави образа си в десетки телевизионни филми и култови ленти. Емблематичните за родното ни кино филми „Бъди щастлива, Ани!“..

публикувано на 29.05.24 в 03:00
Пирин Галов на финала

Екстремните спортове 19-25 май 2024

Отново голяма победа за българския планински бегач Пирин Галов, който финишира първи в ултрамаратона Tihio Race - 250 км с 14000 м положителна денивелация. Пирин измина тежкото трасе, основно скалисто, за 53:18:11 часа.  Пред БНР той разказа, че в последния ден от надпреварата в ниските части не е имало никакъв вятър, а температурите са били..

публикувано на 25.05.24 в 14:51

26.05.24 Законите на Мърфи

"Не си режи времето, а недостатъците…". Това е изречението на месеца. Негов автор е Николина Пенева от Русе.

публикувано на 26.05.24 в 08:15

19.05.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 19 май 2024 г. Водещ : Даниела Якова

публикувано на 19.05.24 в 09:17
Линията на спускане от Голямата кула на Транго

Екстремните спортове 13 - 18 май 2024

Трима американци осъществиха първото спускане със ски от Голямата кула на Транго (Great Trango Tower) в Пакистан. Джим Морисън, Кристина Лъстенбергер и Шантел Астрога са изкачили стръмната скална кула, висока 6286 м, а след това са се спуснали със ските си по Западната й стена. Това се е случило на 9 май и се определя като "едно от най-големите..

публикувано на 18.05.24 в 18:34