Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхил Делийски: Възможен е всякакъв развой на балотажа в София. Финалът е отворен

Брандът "Васил Терзиев" се продаде изключително добре, но е близо до електоралния максимум, смята политологът

| Интервю
Страхил Делийски
Снимка: Юлияна Корнажева

"Възможен е всякакъв развой на балотажа в София. Финалът е абсолютно отворен."

Това мнение изрази пред БНР политологът Страхил Делийски, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

Васил Терзиев е близо до максимума на своя електорат. Той мобилизира по-малко, отколкото листата, посочи анализаторът.

"Ако той може да расте като допълнителна подкрепа, няма да е прекалено много. Всичко зависи от това какво Ваня Григорова ще успее да мобилизира."

Според него на вчерашния местен вот голяма част от непартийната периферия в София се е отказала да гласува и се е получила активизация на определен тип избиратели - специфична група, която се е мобилизирала много "по силата на един стар рефлекс".

"Това не е избирател с пар екселанс политическо мислене. Това е избирател, който носи по-скоро потребителска култура, гражданинът потребител, който мисли политиката през "плащам, за да получа услуга". Той е най-концентриран в София, този тип избирател. Той много повече си прилича с гражданина потребител в САЩ, отколкото с неговия съсед по квартал. Ключовото е, че става въпрос за потребяване на брандове, няма значение политиката. Брандът "Терзиев", брандът "ДБ", "Спаси София". Този гражданин не си задава въпроса как така представители на правителството ще протестират срещу себе си. Той се мобилизира от брандове и символи. Както отиваме да си купуваме определен тип маратонки. Брандът "Васил Терзиев" се продаде изключително добре на фона на другото", коментира Делийски в предаването "Хоризонт до обед".

На балотаж влиза кандидат със съвсем различен профил – Ваня Григоровапосочи още в анализа си Страхил Делийски. Според него кампанията на Григорова е предложила "разговор, разказ, изключително характерен за дебата в цяла Европа".

Обикновено резултатите на БСП са по-добри в страната, отколкото в София. Сега имаме нещо по-различно - средният резултат за листите на БСП в страната е доста под този в София, изтъкна още Делийски.

"На мен ще ми е изключително интересно как резултатът в София ще се отрази върху социалистическата партия. Защото няма как да не се отрази."

Хекимян не е бил първият избор, а резервен вариант на ГЕРБ, смята политологът. По думите му първоначално той е отворил кампанията си, за да разшири подкрепата, но впоследствие я е затворил сред избирателите на ГЕРБ.

Усещането за конструирана местна власт, зад която не стои легитимно доверие, а корпоративни частни интереси, става все по-натрапчиво, подчерта Страхил Делийски относно намаляваща избирателна активност. Според него скандалът с ДАНС и машините ни фокусира върху технологията как се произвеждат числа и е отказал много хора да гласуват, без това да означава, че са аполитични.

"Изборът като инструмент на политическо представителство беше подменен с изборите като производство на числа, което да даде на някого властта."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00