Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

"Всички да се въздържат от резки движения и говорене - и правната ни система, и политическата са в специфично положение, много лесно нещата могат да се счупят"

| Интервю
проф. Даниел Вълчев
Снимка: БТА

"След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство". 

Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", бивш вицепремиер.

"Всеки разбра, че тези митични NGO–та не знаят какво трябва да се направи в българската Конституция и съдебна система, а това, което могат да направят, са бели. В момента сме в ситуация, в която не е много ясно кой носи отговорност за служебното правителство". 

Вълчев посочи, че редица важни въпроси са оставени без отговори след гласуваните поправки. 

"Ако премиерът поиска от президента смяна на някой от министрите, президентът длъжен ли е да се съгласи? Ако президентът не е доволен от служебния министър-председател, може ли да го уволни и да назначи някой друг от т.нар. "домова книга"? Може ли НС да гласува вот на недоверие на това правителство, което то само не е избрало? Има решение от 1992 г., което казва, че НС не може да гласува вот на недоверие на правителството. Но то е постановено с оглед на онези конституционни разпоредби, които са съществували тогава". 

Конституционният съд трябва да постанови своето решение по обжалваните промени, отбеляза Даниел Вълчев.

"Въпросът е, че самата Конституция беше претупана. Конституционният съд трябва да се произнесе по-бързо, за да се оправят тези неща". 

Проф. Вълчев посъветва "всички да се въздържат от резки движения и говорене, защото в момента и правната ни система, и политическата са в специфично положение и много лесно нещата могат да се счупят". 

Постът на външния министър за пореден път се оказва ябълка на раздора, "защото някой си мисли, че чрез външния министър ще може да покаже коренопреклонно поведение пред нашите партньори", посочи той в предаването "12+3". 

"Това е едно от добре структурираните министерства и аз не виждам каква ще е разликата дали е един или друг министър. Господин Борисов допусна грешка и наля вода в мелницата на онези, които твърдят, че това е правителство на ГЕРБ. Самата идея да има такова сложно съставяне на кабинет с такива неясни отговорности е лоша. Тя е и противоконституционно записана".

Предходното правителство докара България до това, че целият ѝ фискален резерв е в такъв размер, че при необходимост ще имаме пари едва за седмица или две, подчерта бившият вицепремиер. 

"Не говорим за фискален резерв, който може да бъде буфер на държавата. През последните години сме свидетели на неспиращ процес на временни хрумвания. Ако това не се спре, не мисля, че ще има добър резултат". 

Служебното правителство ще организира и проведе изборите. Въпросът е дали те ще бъдат честни  и справедливи в онзи смисъл, в който всички бихме искали да бъдат, каза още той. 

"Ние опорочихме идеята с машините. Сложността идва от това, че парламентарните избори ще бъдат заедно с вота за ЕП. Европа вече не е център на света. ЕС трябва да види какъв ще бъде пътят, по който ще продължи да се развива. Последната ЕК е най-лошата, която е имало. Тя не можа да се справи с войната в Украйна, с климатичните промени и миграцията, освен това създаде лош икономически климат. От нас зависи дали ще запазим Европа като център на културата, или ще отидем в посока, която ще я превърне в екзотична дестинация за смяна на пола на малолетни. Важно е дали ще вървим по посока на традицията и вярата, или ще тръгнем в коренно различна посока". 

С удължаването на мандата на НС не се постигна нищо, подчерта още Вълчев.

"Това са недомислени и лековати решения. Единствената им цел е да се покаже, че президентът няма да бъде господар на ситуацията. Всичко се обърка. Не може да се правят дрехи за отделни хора. Надявам се, че конституционните съдии ще вземат мерки поне най-фрапантните недоразумения, възприети с тази конституционна ревизия, да бъдат отстранени".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.  


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09

Днес изтича срокът за подаване на данъчна декларация

Крайният срок за подаване на данъчна декларация и плащане за данъка за довнасяне на доходите на физическите лица изтича днес, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Данни за доходите си подават всички, които са се възползвали от данъчното облекчение за родители, имат хонорари или доходи от наем, както и други дейности. Анна..

публикувано на 30.04.24 в 07:36

"Екзакта": Над 9% преднина за ГЕРБ-СДС

40 дни преди изборите изследване на "Екзакта рисърч груп" регистрира преднина на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ от над 9%. Към днешна дата за ГЕРБ-СДС биха гласували 25,9% от гласуващите, а за ПП-ДБ - 16,4. ДПС има подкрепата на 14% от гласуващите, "Възраждане" - 13,8. 9,6% декларират, че ще гласуват за БСП, 5,2% - за ИТН. За други партии биха гласували..

публикувано на 29.04.24 в 17:11
Корал

Скандалът с Кирил Петков за "Корал" се разраства, замесиха Никола Минчев и Пашата

Журналистическо разследване на сайта "Биволъ" твърди, че Кирил Петков е влязъл във властта като министър на икономиката в служебно правителство в нарушение на закона.   Според изнесените данни подписите под документ, уверяващ, че той вече не е член на ръководството на неправителствената организация "Да запазим Корал", са фалшифицирани от адвокат..

публикувано на 29.04.24 в 12:46
Александър Симов

Ал. Симов: Експертно управление - за да може политическата система да продължи напред

" Може би се налага да минем през експертно, надпартийно управление, което да реши конкретни икономически задачи. Това е единственият начин политическата система да продължи напред . Иначе сме обречени на Делян Пеевски, сглобки, ГЕРБ, Бойко Борисов и градска десница до откат. В България вече няма лесни решения ". Това коментира пред БНР..

публикувано на 27.04.24 в 14:45
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16