Слушайте!

Снимка: Съюз на българските композитори

Да си спомним за Петър Ступел с песента "Закъснели срещи"

Днес се навършват 100 г. от рождението на композитора Петър Ступел . Роден на 27 април 1923 г. в София, той продължава традицията в семейството на професионални музиканти – учи пиано от ранна възраст и з авършва Държавната музикална академия "Панчо..

публикувано на 27.04.23 в 05:55

Цветница ни завладява с пролетна красота

Очакван и много обичан от всички християни празник е Цветница. Посветен е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим и се отбелязва винаги в неделята преди Великден. Според записаното в Светото писание, на този ден Божият син влиза в..

публикувано на 09.04.23 в 05:05

На 6 април почитаме успението на св. Методий равноапостол Славянобългарски

Св. Методий е по-големият брат на св. Константин- Кирил Философ. Замонашва се в манастира Полихрон след отказ от висша държавна кариера и заедно със св. Кирил създават първата славянска азбука. Придружава своя брат във всичките му дипломатически..

публикувано на 06.04.23 в 14:02
Олга Борисова

Празникът на Кюстендил е повод да си спомним за Олга Борисова

21 март е ден на град Кюстендил . Празникът е известен под наименованието "Кюстендилска пролет" и пресъздава древна местна традиция, съчетала култови практики на траки и римляни в почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия,..

публикувано на 21.03.23 в 06:15

Сирна неделя припомня смисъла на прошката и безкрайната Христова любов

Неделята след Месни заговезни е последният ден, в който всички решили да следват Великия пост по Православния календар вкусват млечни продукти, риба и яйца. Затова на Сирна Неделя, преди да пристъпят към същинското лишение от животинска храна, вярващите..

публикувано на 26.02.23 в 05:10

Как се поздравяват хората в Международния ден на майчиния език?

Майчиният език е този, с който се различават хората от различни народи, но в същото време и сближава тези, които го говорят. Всички обичаме майчиния си език, но тъй като хората са социални същества, те могат да научат и други езици и по този начин..

публикувано на 21.02.23 в 06:05
Маестро Дико Илиев на среща с военен оркестър

"Искърското" – първото хоро на Дико Илиев

Композитор, диригент, самороден талант, уникално явление в българската култура, Дико Илиев е автор на десетки хора, ръченици, но също на валсове, маршове и други произведения за духов оркестър. От десетилетия с неговото "Дунавско хоро" българите започват..

публикувано на 17.02.23 в 10:10
Връх Шабла в планината Тангра на остров Ливингстън

Ледник Калиакра, ледопад Руен, бряг Баба Марта – стотици места в Антарктида носят български имена

На 27 декември миналата година за първи път български научноизследователски кораб –  "Св. св. Кирил и Методий" , се отправи към Световния океан, за да достигне до Антарктида в рамките на поредната 31-ва българска антарктическа експедиция ...

публикувано на 16.01.23 в 12:10
Ученици от Ябланица в посолството на Австрия

За колорита на ромската Нова година

С поредица от събития в София и цялата страна център „Амалипе“ и стотици училища, образователни медиатори и младежки групи за толерантност и гражданско участие отбелязват празника Василица, известен и като „Ромската Нова година“. Те бяха поздравени от..

публикувано на 14.01.23 в 14:19

Старинната ни ритуална традиция на Бъдни вечер е жива и днес

Бъдни вечер е българският празник на смирението, благодарността и надеждата. Независимо че не всички спазват целия период на Коледните пости, на този ден българите се събират около традиционната трапеза, за да споделят топлината на домашното..

публикувано на 24.12.22 в 05:25