Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиолюбителите празнуват на 18 април

Снимка: freepik.com

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU.

В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се събират 38 души с различни специалности – електроинженери, радиотехници, кадрови военни, един търговец и един директор на строително дружество, но с една страст- радиото. Те учредяват „Български радиоклуб“.

Дълги години предаването DX MIX на Радио България с водещ Иво Иванов събираше пред радиоприемниците многохилядна аудитория от радиолюбители от цял свят, които ни изпращаха своите рапорти.

Наскоро представихме и новите QSL картички, с които изпращаме потвърждение за прихванати ефирни сигнали на Българското национално радио. Това са две серии от общо 12 картички с красиви гледки от България, изработени съвместно с Министерствто на туризма. Нарекли сме ги с общото название "Красотата на България". Вижте и как можеда се сдобиете с тях:


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 11 май църквата почита Светите братя Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли и съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий , създатели на първообраза на българската азбука – глаголицата. Първи писмени известия за почит към солунските братя..

публикувано на 11.05.24 в 05:15

Българите в Бесарабия пазят традицията на специална игра с великденски яйца

Игрите, в които главен герой е яйцето вероятно не са особено много . В Германия например, навръх Великден семействата посещават храма, а след това децата търсят яйца в градината, скрити от великденския заек - символ на плодородието. Ако потърсим..

публикувано на 05.05.24 в 05:15

Традицията да изпращаме великденски картички у нас започва още от Освобождението

Когато имаме специален повод, по който се срещаме с близки или приятели, в знак на уважение и за спомен, обикновено им поднасяме подарък, допълнен с някоя красива картичка. В миналото получената картичка е запазвана като скъп спомен и дори..

публикувано на 04.05.24 в 05:15