Слушайте!

Почитаме св. Андрей – проповядвал християнството в земите на днешна България

Св. Апостол Андрей Първозвани е сред най-почитаните светци у нас, а денят му – 30 ноември – е голям църковен и народен празник. Според изследователите, през I век апостолът е проповядвал по днешните български земи. Почитали го и сънародниците ни,..

публикувано на 30.11.22 в 06:00

“Кате, Кате ле, Катерино” …

На 24 ноември православната църква почита света великомъченица Екатерина, живяла в края на III – началото на IV век. Екатерина била дъщеря на управителя на Александрия (Египет) по времето на император Максимиан. Майка ѝ, която тайно изповядвала..

публикувано на 24.11.22 в 05:15

Денят на будителите продължава да напомня за смисъла на духовността и националната ни идентичност

Наричат ги будители, защото събуждат българския дух и чувството за национална гордост. Те разпалват искрата на самосъзнанието и общностната принадлежност, вдъхват вяра, прогонват унинието, за да сплотяват българите в съзиданието и просветата...

публикувано на 01.11.22 в 06:05

Отбелязваме Петковден в чест на света Петка Българска

От житието на света Петка знаем, че тя е родена през ХI век в град Епиват, на Мраморно море, недалеч от Константинопол, в заможно семейство на българи. Води благочестив живот, следвайки Христовата повеля за любов и милосърдие към нуждаещите се, а след..

публикувано на 14.10.22 в 05:35

"Днес е ден велик за нази"

На 22 септември 1908 г. за първи път прозвучава химнът "Независимост", създаден в самия ден от Георги Шагунов – капелмайстор на 24-ти пехотен Черноморски полк, музикален деец с огромен принос за развитието на симфоничния оркестър, различни хорови състави,..

публикувано на 22.09.22 в 09:00

Кръстова гора – там, където вярата в Бога прогонва унинието

Кръстовден, който Църквата отбелязва на 13 и 14 септември като Всемирно Въздвижение на Светия Кръст Господен, е един от най-големите християнски празници, почитан с особена тържественост. В този знаменателен за християните ден, през 335 г. вярващите се..

публикувано на 13.09.22 в 19:05

На Рождество Богородично в Осеновлашкия манастир "Седемте престола"

На 8 септември, когато отбелязваме Рождество на Пресвета Богородица, известен още като Малка Богородица, отправяме поглед към красивата долина на река Габровница, където се намира се намира Осеновлашкият манастир „Св. Богородица“,  по-известен като..

публикувано на 08.09.22 в 11:39

Родопската теснолинейка празнува

Всяка първа неделя на септември е отредена за празник на една уникална туристическа забележителност в България – теснолинейката „Септември-Добринище“. Началото е поставено от Гражданско сдружение „За теснолинейката“ и неговия председател Кристиян..

публикувано на 04.09.22 в 07:10

Връх Шипка е синоним на България и свободата

България чества 145 години от Шипченската епопея – героичната шестдневна битка, в която родните опълченци доказват, че свободата не е дар, а е извоювана с кръвта и саможертвата на хиляди българи. За единадесета поредна година с национално честване..

публикувано на 20.08.22 в 05:10

Бялото братство и танцът на слънцето в Рила

Стотици хора в бяло, наредени в кръг, танцуващи с поглед към слънцето – на тази незабравима гледка ще стане свидетел всеки, който през август посети Седемте езера в Рила. Ритуалът се нарича паневритмия и чрез него последователите на учението на..

публикувано на 19.08.22 в 06:15