Слушайте!

143 години от приемането на Първата българска конституция

На 16 април 2022 г. отбелязваме 143 години от приемането на първата българска конституция – Търновската. Документът утвърждава демократичните ценности на българския народ и поставя основите на българската парламентарна демокрация. Висшият държавен..

публикувано на 16.04.22 в 07:10
Георги Иванов

43 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

„Моята детска мечта беше да стана моряк, но не ми провървя и започнах да изучавам парашутизъм, моторно и безмоторно летене в аероклуба в родния ми град Ловеч“. Години по-късно вместо да покорява синята шир, Георги Иванов записва името си в историята..

публикувано на 10.04.22 в 08:35

Къщата на Калиопа предлага романтична разходка в миналото на град Русе

Къщата на Калиопа е една от задължителните спирки на всеки, който иска да се докосне до миналото на крайдунавския ни град Русе, известен в миналото като „Малката Виена“. В емблематичната за Русе сграда, построена през 1864 година, се намира Музеят..

публикувано на 14.03.22 в 11:15

На Тодоровден се преплитат езически вярвания и православна традиция

Днес /12 март/, българите отбелязват един най-обичаните си църковни празници в първия съботен ден от Великденските пости, като възпоменават паметта на християнския светец-воин св. Теодор Тирон, почитан като великомъченик от Православната..

публикувано на 12.03.22 в 08:00
Райна Княгиня. Художник Васил Горанов.

Тихият подвиг на българките по време на борбите за свобода

Техният героизъм и отдаденост са останали в сянката на мъжките подвизи, далеч от вниманието на историци и хроникьори. Но българските жени по нищо не са отстъпвали на мъжете, когато е ставало дума за отстояването на ценности като свобода,..

публикувано на 03.03.22 в 08:40
Снимка: Facebook/Мъглижки-манастир-Св-Николай-Мирликийски

Мъглижкият манастир още пази спомена за Левски

Съвсем близо до град Мъглиж, сред склоновете на Балкана, се е смълчал Мъглижкият манастир „Св. Николай Мирликийски“. Предполага се, че е бил основан още по време на Второто българско царство (1185-1393г.). След падането на нашите земи под Османско..

публикувано на 19.02.22 в 11:10

Васил Левски – опора на националната ни съвест

На 19 февруари България се прекланя пред паметта на Васил Иванов Кунчев – революционерът, който посява семенцето на свободата в поробеното от столетия българско отечество. „ Героят е казал всичко, което днес искаме да чуем. И за..

публикувано на 19.02.22 в 05:35

Песни и легенди за народния празник в чест на св. Харалампий

В православната традиция десетият ден от февруари е отреден за почит към Св. Харалампий, загинал мъченически по време на гоненията срещу християните през III век. Според църковното предание, неговите рани чудотворно зараствали всяка нощ, независимо от..

публикувано на 10.02.22 в 07:05

Петльовден – ритуали за здраве на мъжката челяд

Петльовден е народен празник за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Чества се в Източна България – от Добруджа до най-южните райони на страната ни. Като дата съвпада с християнския Сретение Господне , отбелязван също на 2 февруари – тогава..

публикувано на 02.02.22 в 06:45

Държавникът, положил основите на съвременна България

Стефан Стамболов е сред малцината български държавници, които за кратък период успяват да достигнат непостижимото в рамките на краткия човешки живот. Революционер, поет, еволюирал в политик и реформатор той е един от видните строители..

публикувано на 31.01.22 в 06:55