Слушайте!
История и Вяра

Мюсюлманите в България отпразнуваха нощта на Регаиб

Започна сезонът на берекета за мюсюлманите. "Заедно с нощта Регаиб настъпват трите благословени месеца. Честити и благословени да са за всички мюсюлмани, които търсят мъдростта, милостта и напътствието на Аллах", написа във Фейсбук председателят на Висшия..

публикувано на 12.01.24 в 11:15

Българин състави книга–музей на тракийската култура

Кои са били първите златари в света? Несъмнено сред тях са траките, населявали българските земи от Бронзовата епоха до времената на Римските императори. А знаехте ли, че има над 80 тракийски съкровища в музеи и колекции в цяла Европа? Дори името на..

публикувано на 10.01.24 в 11:10

Честваме големия християнски празник Богоявление

Православната ни църква днес отбелязва с тържествени богослужения един от най-великите християнски празници – Богоявление (Йордановден). На този ден се чества кръщението на Исус Христос в река Йордан, при което Бог открива тайната на своята триединна..

публикувано на 06.01.24 в 09:23

На Водици и зимния Кръстовден православните се подготвят за Богоявление

На 5 януари, в навечерието на Богоявление, в православните храмове се извършва Света литургия и Велик водосвет. Ритуалът е наричан от народа Водици.  Денят се нарича и зимен Кръстовден.  Този празник затваря цикъла на "мръсните дни", започващи от 25..

публикувано на 05.01.24 в 09:50

Карамановден е!

Православната църквата почита днес свети Силвестър. Римски папа, живял през III-IV в., който, според легендата, кръщава император Константин І Велики. Народът ни тачи св. Силвестър като покровител на животните, и по-специално на едрия..

публикувано на 02.01.24 в 10:05

Празнуваме Обрезание Господне и Свети Василий Велики

Православната ни църква днес чества Обрезание Господне. На осмия ден след рождението си Христос бил занесен в храма, за да бъде посветен на Бог и да се изпълни традицията на обрязването или старозаветното кръщение. Вярващите днес почитат и паметта..

публикувано на 01.01.24 в 09:58

Стефановден е

На 27 декември православната църква чества паметта на първия християнски мъченик – Свети Стефан.  Подобно на Христос, той можел да прави чудеса, като полагал ръцете си върху болни и те оздравявали. И макар данните за живота му да са оскъдни,..

публикувано на 27.12.23 в 01:50

Църквата чества Събор на пресвета Богородица

На втория ден на Рождество Христово православната църква прославя с благодарствени песни пречистата Божия майка, родила Спасителя. Празникът, наречен Събор на пресвета Богородица, акцентира върху съхраняването на традиционните семейни ценности...

публикувано на 26.12.23 в 11:48

Православната българска общност във Франция очаква с трепет Рождество Христово

Как празнуват Рождество Христово сънародниците ни зад граница, където понякога се налага да пропътуваш километри, за да отидеш до православния храм... Български църковни общности има навсякъде и в Европа, и в Америка – там, където хората сами изявяват..

публикувано на 24.12.23 в 07:15
Димитър Списаревски (1916 –1943)

80 години от подвига на летеца Димитър Списаревски

Днес се навършват 80 години от подвига на летеца Димитър Списаревски. Той загива на 20 декември 1943 година, по време на Втората световна война, при защитата на София от американските бомбардировки.  Със своя самолет Списаревски сваля голям..

публикувано на 20.12.23 в 05:35