Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и ирландското „ДА” на Лисабонския договор

В резултат на взаимни компромиси – и от Ирландия, и от ЕС, в събота две трети от ирландците гласуваха „ЗА” Лисабонския договор. Така бе открит пътят към приемането на т. нар. „нова конституция” на Европа. След обявяването на резултатите лидерите на ЕС с облекчение възкликнаха „Благодарим ти, Ирландия”.
Има защо – сложи се край на зациклянето по приемането на Договора, който трябва да даде нова визия, ново управление, да разшири и модернизира ЕС. Тук обаче не трябва да се изпуска, че ако не беше разразилата се световна финансова и икономическа криза, която сложи край на ирландското „икономическо чудо”, и ако ЕС не беше налял милиони долари за спасяване на банковата система на страната, ирландците едва ли биха променили отношението си към Eвросъюза. В момента 25 страни одобряват Договора, като остава „благословията” на президентите Лех Качински в Полша и Вацлав Клаус в Чехия. Варшава вече даде индикация, че в скоро време ще се присъедини към одобрилите го. Проблемен се очертава подписът на чешкия президент, евроскептикът Клаус, въпреки че парламентът на страната вече го одобри. Клаус обаче отлага решението с довода, че трябва да изчака становището на Конституционния съд на страната. Явно и Клаус и Качински ще искат да изтъргуват одобрението на Договора срещу повече облаги за страните си. Какви – ще стане ясно след време.
България бе шестата страна, ратифицирала Договора. Тя го направи още миналата година с ясното съзнание, че той ще допринесе за по-прозрачното, ефективно и демократично функциониране на ЕС и за засилване на ролята му в световната политика и икономика. С новия Договор страната ни ще има и по-голяма възможност да защитава своите интереси, тъй като за разлика от сега, вече решенията ще се вземат с две трети от гласовете на страните-членки, а не с абсолютно мнозинство. Това ще даде възможност на група страни да се обединят по даден въпрос от значение и от общ интерес за тях и да прокарат решението си. Освен това България го ратифицира с визията, че влизането му в сила ще доведе до нов импулс в европейската интеграция. И то в области, които са от жизненоважно значение за страната ни. Като например общата транспортна и отбранителна политика на ЕС. А защо не и общата образователна политика. А най-непосредственият резултат от влизането в сила на Договора ще бъде увеличаването на броя на българските евродепутати от 17 на 18.
Важен за България момент в Договора е, че дава възможност за разширяване на ЕС с нови държави-членки. Известно е, че 6 от кандидатките за членство са страни от Западните Балкани, т.е. съседни или близки до България страни. Това са Хърватия, Сърбия, Македония, Черна гора, Албания и Босна и Херцеговина. Отделен въпрос е кандидатурата на Турция, която буди най-големи опасения в Брюксел. България отдавна лобира за разширяване на ЕС с държавите от Западните Балкани – разбира се, след като изпълнят критериите за членство. Не е тайна, че в много от тези държави тлеят огнища на етническа и верска нетърпимост, много от тях говорят за съседите си, а и за малцинствените групи на собствената си територия, с „езика на омразата”. С перспективата за членство се дава импулс на развитието на добросъседството, на толерантността, на модерната визия за Европа като за един общ дом.
Димитър Ушев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05