Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даяна Уолис: „Сътрудничеството между България и Европарламента е важно за реализация на промените в ЕС, засягащи и страната ви”

В края на миналата седмица заместник-председателя на Европарламента Даяна Уолис посети България, за да участва в конференция на тема "Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения", организирана от Българската асоциация за европейско право. По време на визитата си у нас г-жа Уолис представи т.н. Стокхолмска програма на ЕС за свобода, сигурност и правосъдие. Основна тема на разговорите й в НС беше по-тясното сътрудничество между България и Европарламента.
„Мисля, че успяхме да уверим г-жа Уолис в искрената и категорична воля на българския парламент да се създадат всички необходими законови предпоставки за едно по-добро правосъдие, за една пълноценна европейска законност” – заяви заместник-председателят на българския парламент Атанас Семов. По думите му, ако на референдума на 2 октомври т.г. ирландците подкрепят Лисабонския договор, още следващия месец България ще организира конференция, посветена на новата роля на националните парламенти, каквато се предвижда в този Договор.

В последния доклад на Еврокомисията за напредъка на България в областта „Правосъдие и вътрешен ред” по Механизма за сътрудничество и проверка от юли 2009 г. бяха направени 21 конкретни препоръки в тази сфера към българските власти. На въпроса на Радио България – с какви впечатления за напредъка на България по реформите в съдебната система е останала след визитата си у нас, Даяна Уолис отговори:

„От кратката ми визита тук и участието в конференцията имам впечатление, че в България наистина има голям ентусиазъм и воля да бъдат осъществени мерките, които Европейската комисия препоръчва на страната ви в област „Правосъдие и вътрешен ред”. Убедена съм, че България ще ги изпълни. Искам обаче да отбележа, че ние вземаме предвид факта, че страната ви е нов член на ЕС и не й е лесно. Именно затова всъщност високо оценяваме усилията, които тя полага. Но най-важното сега е да работим заедно като парламентаристи, за да осъществим по най-добрия начин предстоящите законодателни промени в ЕС, които засягат и България.”

Четири комисии в ЕП работят по становища по т.н. Стокхолмска програма, стана ясно от правния форум в София. Очаква се до няколко седмици Европарламентът да излезе с обща позиция по нея. Според Даяна Уолис европейските граждани очакват по-голяма активност по законодателните дейности, свързани с ежедневната им стопанска дейност и граждански права. Залегналите в документа мерки целят да направят по-ясни и активни четирите основни свободи на европейските граждани и най-вече свободата на движение, смята тя. Предстои откриването на електронен портал по правосъдие в ЕС.

„Европейският правен портал ще бъде открит през декември 2009 г. – уточни за Радио България Даяна Уолис. – Той ще съдържа огромна правна информация. Чрез нея гражданите ще имат достъп до информация относно правните норми и системи в отделните страни-членки на ЕС. Това е инструмент за правна помощ и огромно постижение за европейските граждани.”

През ноември 2009 г. ще се честват 20 години от промените в Европа – съобщи още заместник-председателят на ЕП Даяна Уолис. По този повод в Европейския парламент ще бъдат поканени млади хора – връстници на промените от страните-членки, в т.ч. и от България, посочи тя и изрази убеденост, че те също ще се включат активно в различните прояви на тържествата.

Татяна Обретенова
Пресфото: БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12

Над 3800 непридружени деца са влезли в страната ни през 2023 г.

3843 непридружени деца са пресекли българската граница през м.г., а от началото на настоящата година броят им е 416, каза за БНР Ивайло Ябълкаров от фондация “Мисия Криле”.   Децата пристигат предимно от Сирия и Афганистан и биват настанявани в..

публикувано на 04.06.24 в 13:54

Знаете ли що е то "филтон"?

През 2009 година сънародникът ни Антон Оруш поставя началото на своята колекция, посветена на българската техника. Сред експонатите в нея има телевизори, радиоприемници, бяла техника, компютри, телефони, касови апарати и т.н. Постепенно тази негова..

публикувано на 04.06.24 в 11:35