Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Бойко Борисов пред Радио България

за връщането на доверието на ЕС в България, за новия тип политика, за изхода от корупцията и бедността, за ГЕРБ и себе си като политик
\n

„Надявам се, че българите след една година ще започнат да се връщат в България, без да ги приканваме.” Това пожела българският премиер Бойко Борисов на слушателите ни по света в блицинтервю на Татяна Обретенова специално за Радио България. Петдесетгодишният премиер на България дойде на власт след огромната подкрепа на избирателите чрез вота им на парламентарните избори от 5 юли 2009 г. Въпреки отпускарския сезон, от 27 юли, когато встъпи в длъжност, той не позволи на новото правителство нито ден почивка. С бързи и конкретни действия се залови да докаже, че „България може” – девизът, с който партията му ГЕРБ спечели и българите, и съпартийците си в ЕНП, и европартньорите на страната. Неслучайно още при първата му официална визита в европейската столица, Брюксел деблокира милионите евро за българските фермери по програма САПАРД, спрени при управлението на предишното правителство, заради установени тежки нарушения. 3 пъти обявяваният в последните 3 години за политик № 1 на годината Бойко Борисов притежава харизмата, за каквато мечтаят не малко „школувани” политици и у нас, и в чужбина. Той говори с езика на народа, но мисли като държавник. Един нестандартен, но предвидим политик. Както казват често у нас хората – „дадено му е Свише”. Както каза председателят на ЕНП Вилфред Мартенс при една от визитите си в София т. г.: „Харесвам го, защото обича и Европа, и България, както всеки от нас в ЕС.”

\n

\n

Г-н премиер, връща ли се доверието на Европа към България? Започна ли страната ни да доказва,че може?

\n

\n

„Аз благодаря и на г-н Барозу, и на г-н Бузек за това, което направиха. Ние от днес сме се захванали за работа да направим така, че нито едно евро на европейските данъкоплатци, както и български лев на българския данъкоплатец, да не бъдат погубени. Но и в Брюксел, когато ние се срещнахме с 12 еврокомисари начело с хората, които заемат най-отговорните постове в ЕС – г-н Бузек, г-н Барозу, г-н Мартенс, г-н Джоузеф Дол и всички министри видяхме, че там хората са добронамерени към тези, които не са мързеливи, не крадат и не поставят собствените си облаги пред държавата. Те толерират такива хора. И за мен беше важно да видя в очите на министрите, които дойдоха там с мен, че усещат огромната отговорност. Защото аз за себе си я знам. Важно ми беше и министрите да разберат каква кауза стои зад гърба им. И се надявам да оправдаят доверието.”

\n

\n

Какви възможности за българските граждани ще даде започналото деблокиране на европарите?

\n

\n

„Още веднага фермерите започват да получават пари по контрактуваните договори. Но дано да няма заложени някакви „капани” в подписаните преди договори. В момента администрацията гледа „под лупа” всичко, което подписваме и изплащаме.”

\n

\n

Г-н Борисов, за Вас се говори, че сте един нестандартен политик, някои дори Ви сравняват с Индже войвода...

\n

\n

„Не приемам такива определения. Просто аз съм един работлив, прагматичен човек.”

\n

\n

Какъв тип политика ще провежда новото правителство?

\n

\n

„Каквато съм водил 10 години – работа, работа, работа. Ако сгрешиш, се извиняваш и продължаваш напред.”

\n

\n

Вие разговаряхте с г-н Путин за бъдещето на съвместните ни енергийни проекти и той очаква от Вас в скоро време отговор. В същност, как ще се позиционира България в новата общоевропейска енергийна политика?

\n

\n

„За разлика от българските политици, г-н Путин разбра, че когато човек говори за милиарди евро и трябва да плати милиарди евро от българските данъкоплатци, трябва да бъде много внимателен и премерен, много добре да са направени изчисленията. Така че времето, което си оставихме за работа, мисля, че колкото и да е малко, би трябвало да бъде достатъчно. А и от срещите с г-н Бузек и с г-н Барозу разбрах, че ЕС и ЕП гледат и се информират за всяка наша стъпка. Така че ние като член на ЕС се съобразяваме и съответно търсим общо решение.”

\n

\n

Един от най-болните въпроси у нас, знаете, корупцията... Ще престане ли да се говори в Европа за нас, че българският народ е най-корумпираният и най-бедният?

\n

\n

„Колкото и да ви звучи странно, аз мисля, че с корупцията най-лесно ще се справим. Защото много трудно се тръгва в земеделието например. Много трудно се тръгва там, където трябва да се сее, оре, жъне, мели... Трябва да има популация на животните. Трудно може да се ускори тоя процес. Докато при корупцията борбата зависи само от нас. Правителството да не я допуска, а правосъдната система да действа!”

\n

\n

Г-н Борисов, партията Ви носи абревиатурата ГЕРБ, който съвпада с един от символите на държавността.

\n

\n

„Е, това е игра на думи в случая. Ние не си присвояваме името на герба на България. Точно обратното. Искаме като политическа сила да бъдем Граждани на Европейското Развитие на България.”

\n

\n

Какво най-много Ви притеснява и кое най-много Ви мотивира в качеството Ви на премиер?

\n

\n

„Мотивира ме това, че хората очакват да видят нещо по-добро и да отстраним негативите за България. И двете неща са постижими. Бавно ще е. Но аз и на откриването на новата осечка на столичното метро казах: „Преди 3 години в ролята си на кмет на София наложих такива темпове, че от една страна утроихме европейските средства, а от друга построихме метрото”. Днес като премиер вече открих поредната детска градина в София. Сиреч, за 3 години ние направихме проекти, намерихме финансиране и построихме много неща. От днес за още 100 деца ще има фантастична детска градина. Докато преди мен управляващите само са ги продавали и реституирали. На 14 септември в България идва еврокомисарят по транспорта Антонио Таяни в България с още една голяма делегация от Германия и след Консултативния съвет при президента ще направим презентация на състоянието на магистралите в момента в България. Коя на какъв етап е, къде има готови или работни проекти, къде нещата са само на проектна фаза, кога ще правим първа копка, кога е пусковият срок... Аз искам след 3 години да открием и следващата отсечка на софийското метро, а в началото на юни 2012 г. българите да отидат и на море по автомагистрала „Тракия”, която ние ще завършим”.

\n

\n

Г-н Борисов, за голяма част от българските граждани последните 20 години – годините на т. нар. преход, бяха безвъзвратно загубени и в прекия, и в преносния смисъл. Вие каква реална надежда бихте им дали?

\n

\n

„Че са загубени е факт. Да се връщаме назад е безсмислено. Затова всичко, което правим в момента, гледа в следващите 2-3 години.”

\n

\n

До къде сте готов да стигнете, г-н Борисов, за да се преборим с уродливите явления като корупция и организирана престъпност в България?

\n

\n

„Просто ритъмът и инерцията, която имаме, и подкрепата от Брюксел ме карат да бъда оптимист.”

\n

\n

Какво послание ще отправите към българите в чужбина?

\n

\n

„Надявам се, че след една година, без да ги приканваме, те ще започнат да се връщат в България!”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46