Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: За новите страни-членки на ЕС – нов реформаторски дневен ред

Настъпването на глобалната икономическа криза послужи като тест, за определяне на издръжливостта не само на икономиките на новите страни-членки на Европейския съюз, но и на целия спектър от политически, институционални и социални промени. Кризата предоставя рядка възможност за действие и реформа, но с много малко време за планиране и вземане на решения. Страните от Централна и Източна Европа имат три взаимно застъпващи се задачи: необходимо е да продължат с дневния ред на членство в ЕС; да управляват успешно кризата; и в същото време да задействат реформи, за да бъдат адекватно адаптирани до няколко години за след-кризисната реалност.. Инициативата за европейски политики на институт „Отворено общество” – София с подкрепата на Световната банка решиха да съберат заедно лидери на общественото мнение, експерти и политици, които да се опитат да допринесат със своята експертиза и мнения за формирането на дневния ред за реформи в региона. По този повод в предаването гостува Георги Стойчев – изпълнителен директор на институт „Отворено общество”. В аванс ще научите подробности за откриващата се в понеделник международна конференция „Новият дневен ред за реформи на новите страни-членки на ЕС”.

България търси френски компании да се включат като инвеститори в проекта АЕЦ "Белене", за да стане той "общоевропейски", заяви премиерът Бойко Борисов в понеделник след срещата си с френския премиер Франсоа Фийон. Темата е била обсъждана и на последвалата среща с френския президент Никола Саркози. Всичко това се случи по време на първото официално посещение на министър-председателя Бойко Борисов и водената от него правителствена делегация в Париж... За предаването темата коментира  Иван Иванов – зам.- председател на парламентарната група на „Синята коалиция”, член на Комисията по икономическа политика, енергетика, туризъм”.

„Минутите за анализ” на „Студио политика” предоставяме на Кънчо Стойчев – изпълнителен директор на социологическата агенция BBSS-Gallup International-България, който ще коментира теми, които бяха във фокуса на общественото внимание през изтеклата седмицата.

Вашите мнения за „Студио политика” очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg 
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ед Шийрън

66 хил. души очакват тази вечер Ед Шийрън на столичния национален стадион

Британската звезда Ед Шийрън излиза тази вечер на специално подготвена 360 градусова сцена на Националния стадион “Васил Левски” в София, за да изпълни своите хитове пред 66 хил. свои почитатели. Шоуто на музикалния поп идол, който гостува у нас на..

публикувано на 31.08.24 в 16:52

Евростат: 44% от българите не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома

България заема второ място след Румъния сред страните в Европейския съюз по фактора “Неспособност на хората да си позволят едноседмична годишна почивка извън дома” на Евростат. Данните показват значителни неравенства и дисбаланси във възможностите на..

публикувано на 31.08.24 в 11:12

Еколагер край Шабла разкрива тайнствения свят на пчелите

Село Езерец в община Шабла е домакин на еколагер с участието на педагози, аниматори, еколози и младежи от цялата страна. Младите хора опознават тайнствения свят на пчелите. В рамките на четири дни – до 1 септември, те се обучават как да изработват..

публикувано на 31.08.24 в 08:45