Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радичкови дни започват в Монтана и Берковица

Радичкови дни, посветени на 80-годишнината от рождението на Йордан Радичков, започват днес в Монтана, Берковица и София. Организатори на проявата са общините Монтана и Берковица, а също Комитет "Приятелите на Радичков". В дните от 19 до 24 октомври в Монтана, Берковица и София ще има множество прояви, посветени на писателя. Неговите земляци от Монтана и Берковица ще видят няколко документални и фотоизложби изложби, посветени на Радичков. Ще бъдат прожектирани няколко филма по произведения на Радичков, ще има премиера на пиесата "Суматоха" на драматичния театър от Монтана. В рамките на честванията ще има поклонение пред паметниците на Йордан Радичков в Монтана, Берковица и София и поднасяне на цветя на гроба му в София. Йордан Радичков е роден и израснал в монтанското село Калиманица, което днес не съществува, тъй като е останало на дъното на язовир "Огоста" при строежа му преди 30 години. Той е учил в Берковица. Приживе Радичков многократно е заявявал, че черпи сюжети и вдъхновение за творчеството си от "прекрасния български северозапад".

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20