Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старосел – с дъх на вино от земята на траките

В необичайно прохладния есенен предиобяд автобусът с английски туристи лъкатуши по вълнистите извивки на Средна гора, а после бавно поема по тесен асфалтиран път, заобиколен от двете страни с натежали от гроздове лозя. Малко след като първите слънчеви лъчи за деня си прокрадват път сред навъсените облаци, рейсът отминава центъра на планинско селце с бели къщурки и червени покриви, за да паркира пред двора на ансамбъл от възрожденски къщи – точно навреме за откриването на гроздобера в Старосел. За местните лозари и винопроизводители това е най-важният ден в годината, а за туристите – несравнимо преживяване, изпълнено с багрите на есента и… с дъха на руйно вино, носещо уханието на древна земя, пропита с история и легенди. 
 
Хората от Старосел има с какво да се гордеят. Селото се слави с великолепните си вина и със своята история, белязала от хилядолетия това късче плодородна земя, сгушено между гънките на Средна гора. Неизвестното допреди години селце се прочу по света с открития в околностите му внушителен култов комплекс от V век пр. Хр. Учените предполагат, че в него е бил погребан Ситалк – един от най-могъщите тракийски владетели. В района са намерени останки от тракийски скални светилища и могили, някои от които били използвани като гробници-мавзолеи. Край Старосел археолозите попадат и на винарски пособия и съдове, а също и на делви със засъхнало вино. И в това няма нищо чудно! Траките били майстори на правенето на вино. Опияняващият еликсир се използвал по време на религиозните им ритуали и жертвени церемонии. Убедени, че виното е божествена напитка, а пиенето му ги пренася в селенията на боговете, нашите предци превърнали винопроизводството в истинско изкуство и в неотменна част от техния бит и култура.

Днес, повече от 2 хилядолетия по-късно, виното в района на Старосел е все така на почит! В южните извивки на Средна гора, климатът е мек и слънцето е благосклонно към лозята. А тя се отплаща за грижите на хората с богата реколта от сладко, ароматно грозде. Непременно се отбийте в Старосел по време на гроздобера през месец септември. Тогава хората от околията се стичат в местния винарски комплекс за откриването на сезона на беритбата. Гъсто староселско вино се лее в изобилие, а градусът на настроението расте с всяка изминала минута. Кулминацията настъпва с посрещането на берачите. Пременени в пъстри носии, те прекрачват прага на винарския комплекс с обредни хлябове и препълнени със сочни гроздове кошници, украсени с цветни венци. С протяжен припев новодошлите известяват хората за добрата реколта, от която се очаква да се произведе омайно вино.

Едрите чепки се изсипват в каменно корито и следва най-зрелищният момент – мачкането на гроздето от босоноги девойки в бели премени. А после всеки може да отпие от тазгодишната шира и да се смеси с ликуващата тълпа, като се хване на хорото, виещо се в сложна плетеница насред двора на винарския комплекс. Вече трета година стопаните му успешно развиват т.нар. винен туризъм, повеждайки гостите си по пътя на виното.

„Това е пътят, по който гроздето минава, за да стане вино – разказва Теодора Тренева, управител на винарския комплекс на Старосел. – Показваме на хората самия процес на производството. Демонстрираме как става бурната ферментация и купажирането на виното, показваме им мястото, където то отлежава и се бутилира. Разбира се най-много време прекарваме в дегустационната зала или Ротондата, както я наричаме. Това е нашата енотека. Намира се на 8 м. под земята и представлява възстановка на разположения наблизо тракийски култов център, с тази разлика, че нашият „храм” е малко по-голям. Създадохме това помещение с идеята да покажем на хората как древните траки са пиели тази свещена напитка. Там пресъздаваме и много интересни тракийски ритуали за гадаене на времето, на урожая, различни религиозни обреди, организираме и сватби.”


През 2009 година над двадесет и четири хиляди гости са посетили Старосел, за да разгледат тракийските храмове и да проследят пътя на виното в местния винен комплекс. Средногорското село посреща и чужденци, предимно от Израел, Гърция, Русия, Великобритания и Германия. Местните хора предлагат конна езда сред извивките на Средна гора, а в спа центъра на винарския комплекс ще ви поглезят с винена терапия за повишаване на тонуса и за гладка като коприна кожа.



„Тази терапия е много полезна за дамите – твърди Теодора Тренева. – Тя определено хидратира кожата и я подмладява. А на мъжете предлагаме т.нар. „мъжка част” на терапията, съчетаваща пиенето на вино и ракия с музика и танци. Защото няма съмнение, че и мъжете имат натрупан стрес, особено от дамите, и се налага по този начин да релаксират. Имаме много хубава дестилерия по модел на някогашните селски казани. По Коледа, когато колим прасенцето и го печем, каним клиентите сами да си варят ракията в нашата дестилерия.”

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10