Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Книга и филм за Александър Геров представят в галерия "Средец" за 90-годишнината от рождението на бележития поет

Книгата с произведения на Александър Геров и спомени за него "Бяла приказка. Поезия. Писма. Спомени" ще бъде представена днес от 17.30 ч. в галерия "Средец" на Министерството на културата /МК/. Томчето излиза с финансовата помощ на Столичната община и е посветено на 90-годишнината от рождението на бележития поет, съобщи съставителката Марияна Фъркова. Ще бъде прожектиран и филмът на Елена Панайотова за Александър Геров. Организатори са МК и издателство "Фън тези". Актьорът Милен Миланов от Военния театър, председател на фондация "Аскеер", ще прочете стихове и откъси от писма на Александър Геров до покойната му съпруга Тамара, някои от които се публикуват за първи път и са изключително ценен принос в епистоларната ни литература според познавачи. Атанас Свиленов е водещ на вечерта. Ще участват критици и поети, свързани с Геров - проф. Норберт Рандов, Едвин Сугарев, Калин Николов, Димитър Танев, Никола Инджов, Георги Тодоров, Георги Трифонов, Пламен Антов, Димитър Милов, Юлиян Жилиев, Пламен Дойнов и други. Уникалното издание преоткрива поета и човека Александър Геров, е оценката на специалистите за работата на съставителката Марияна Фъркова (досегашни "обекти" на нейните литературни изяви са и фигури като Борис Делчев и Иван Пейчев). В "Бяла приказка" са включени не само най-добрите творби на Геров, но и напълно непознати досега негови стихотворения, подредени хронологично. Публикувани са също спомени и други материали от Атанас Свиленов, Едвин Сугарев, Георги Геров, Борис Делчев, Никола Инджов, Норберт Рандов, Калина Ковачева, Антоанета Пейчева-Редуей, Марияна Фъркова, Димитър Милов, както и много снимки и фотокопия. Сборникът е снабден с богат справочен апарат, което го прави изключително ценен и полезен не само за специалистите, но и за ученици и студенти, за всички, които обичат големия ни поет, отбелязват издателите.

Още от категорията

Документална изложба разказва за дните на Ататюрк в София

Изложба под надслов „Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27 октомври 1913 г. – 02 февруари 1915 г.)“ ще бъде открита днес в столичната изложбена зала “Архиви” в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова и на турския посланик у нас Айлин Секизкьок...

публикувано на 06.06.22 в 06:00

В София беше представен луксозен албум с творчеството на големия Иван Милев

В средата на март ви разказахме за първата международна изложба на художника Иван Милев, която беше открита в галерия "България" в Рим, по повод 125 години от неговото рождение. Открива се първата международна изложба на Иван Милев Тогава..

публикувано на 05.06.22 в 11:35

Пространство за събития в индустриална зона - Мисия възможна

Юли и август – любимите летни месеци, в които желанието да си на някой плаж или сред природата далеч от града, става почти непреодолимо. За мнозина дългоочакваната ваканция е традиция, която рядко нарушават. В търсене на прохлада, голяма част от..

публикувано на 03.06.22 в 11:39