Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Реставрация и консервация на Перперикон се извършват по европейски проект

До две седмици може да приключи реставрацията на църквата, разкрита от археолози под скалния град Перперикон. Това съобщи в интервю за Агенция “Фокус” археологът Николай Овчаров. Реставрацията и консервацията на разкритите обекти, струва много по-скъпо от самите археологически проучвания – съотношението е приблизително едно към десет. Овчаров бе категоричен, че при него няма залежали обекти и непрекъснато се работи за консервацията и реставрацията на това, което се открива. „Всички тези неща се изпълняват от най-добрите фирми в България. При Перперикон има две направления. Едното е за посетителския център, това е строителна работа, преди всичко, а другото е за реставрация и консервация на Перперикон и на центъра Клисе Башъ, в подножието му. Процедурата е преминала през всички конкурси, както му е реда на европейските проекти, а в момента тази реставрационна дейност се изпълнява от арх. Константин Пеев, който е с тридесет години стаж в реставрацията и е един от най-признатите ни реставратори в България” – каза Николай Овчаров. По европейски проекти вече са напълно възстановени някои от паметниците, до степен на експозиционна стойност - с осветление, с пътища, паркинги и т.н. „Например светилището на Орфей при село Татул, което започнахме да разкриваме през 2004 г., през 2008 г. с българо-гръцки проект за 300 хил. евро беше напълно завършено, дори компютъризирано - с охранителни камери и т.н. Същото може да се каже и за храма на Великата Богиня Майка - пещерата „Утроба”, която също с един проект за около 200 хил. евро беше напълно завършена. Средновековната крепост „Моняк” край Кърджали по същия начин - пак с европейски проект за 300 хил. евро е реставрирана и пригодена за посещения. Самият Перперикон, който е огромен, грандиозен, естествено върви по-бавно, но за сметка на това - през тази 2009 г. стартира един дълго гонен проект, пак по предприсъединителните европейски проекти за 2,6 млн. евро, който включва изграждането на посетителски център и пълна реставрация, консервация и инфраструктура на обекта. Всички неуредици, които се случиха през последната година, се отразиха. Това бяха спрените пари - 220 млн., които бяха спрени от Европейския съюз, но през май предишното правителство гласува отпускане на 10% от бюджета и работите започнаха и дори доста напреднаха през изминалото лято. Надявам се и новото правителство да продължи това финансиране, защото това не е какво да е, а самият Перперикон, и се надяваме още по-бързо европейските средства да бъдат отпуснати и да потекат към нас – каза още археологът Николай Овчаров. Над 200 000 души са посетили Перперикон за миналата година. Това го нарежда на второ място по посещаемост след Царевец.

Още от категорията

Български филм за домашното насилие отличен в Боливия

Българският филм “Контролирани глътки въздух” спечели първата награда на фестивала за документално кино Black Cat Award International Film Festival в Боливия . Форумът е посветен на хуманитаризма и всички приходи от излъчването на лентите ще бъдат дарени..

публикувано на 28.11.22 в 10:48

Варненско сдружение ще работи за превръщането на халколитния некропол край града във важна историческа забележителност

По повод 50-ата годишнина от откриването на Варненски халколитен некропол , сдружение „Варненски некропол I“ обяви, че продължава да работи за социализацията на „светилището“, съобщи БТА. В некропола край Варна са открити гробовете с най-много..

публикувано на 26.11.22 в 18:25

Албански арт събития в София като мост между два приятелски народа

Световноизвестните албански музиканти – сопраното Инва Мула, цигуларят Олен Чезари и пианистът Генц Тукичи, ще предложат на българската публика музикално околосветско пътешествие в специален концерт, посветен на 110-ата годишнина от обявяването на..

публикувано на 25.11.22 в 17:22