Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творби от Бах и Моцарт са в програмата на концерта за 75-годишнината на проф. Любомир Динолов

Епиграми от проф. Любомир Динолов /1934 - 2008/ и негови клавирни транскрипции на творби от Бах, Моцарт, Шуберт, Шуман, Чайковски, Прокофиев и други композитори са в програмата на концерта за 75-годишнината от рождението на видния пианист, педагог и музиковед - на 29 октомври от 18.00 ч. в Музикалната академия "Проф. Панчо Владигеров". Епиграмите ще чете артистът Божидар Матанов, а музикалните изпълнения са на колеги, приятели и студенти на проф. Любомир Динолов - Симеон Щерев, Ружка Чаракчиева, Ростислав Йовчев, Зорница и Йосиф Радионови, Александър Василенко, Красимир Тасков, Ганка Неделчева, Валентина Сеферинова, Венера Божкова, Даниела Андонова, Десислава Бакалова, Десислава Щерева, Евгения Симеонова, Емилия Михайлова, съобщиха от академията. Любомир Динолов е роден в Русе. Завършва Държавната музикална академия със специалност пиано при проф. Андрей Стоянов, а по-късно и аспирантура при проф. Люба Енчева. Специализирал е в Московската консерватория при проф. Яков Зак - пиано, и при проф. Григорий Коган - история и теория на пианизма, при проф. Гвидо Агости - Италия, и проф. Ивон Лефебюр в Париж. Има творчески контакти с проф. Панчо Владигеров, проф. Любомир Пипков и много други известни музиканти. Активно концертира у нас и в чужбина. Любомир Динолов е изявен музиковед с много публикации върху разнообразна проблематика. Автор е и на множество транскрипции за пиано и различни ансамбли, повечето от които са записани и издадени. Професор е по пиано в Музикалната академия в София, от 1992 г. е доктор на изкуствознанието.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05

"Бягаме"

Последната година беше повече от успешна за Миро – сред реализираните проекти се нареждат разпродаденото турне на певеца, както и неговият албум с хитове, озаглавен "46". На 17 април е подготвил ново предизвикателство – голям концерт в зала..

публикувано на 15.04.24 в 10:15