Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ирина Бокова подкрепи министър Свилен Нейков в борбата с допинга

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков се срещна с новоизбрания генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова по време на сесията на страните членки по международната конвенция срещу допинга в Париж (Франция). Нейков поздрави Бокова за престижния пост и й пожела успех на новото поприще. Ирина Бокова се ангажира да съдейства наши кадри да бъдат включени в програми на ЮНЕСКО за обучение и възпитание в реализирането на проекти в борбата с допинга. Тя изрази готовност да разговаря с представителя на Световната антидопингова агенция (УАДА) в ЮНЕСКО Джон Фахи (Австралия) за лицензиране на лабораторията, която е сред основните приоритети на спортното министерство. Изчистване на забранените вещества сред подрастващите е също водеща цел на министър Свилен Нейков. В първия ден от заседанието в Париж страните-членки бяха разпределени на 6 групи, от които се излъчиха представители, отговорни за решенията по въпросите на допинга. България е във втора група, където са държавите от бившия социалистически лагер. За представител на нашата група бе избран руснакът Генади Альоша. Основен въпрос, който се обсъждаше в първия ден на сесията бе как да се разходват парите от фонда "Антидопинг" на ЮНЕСКО, в който към момента доброволно членуват 19 страни, които са събрали 2 224 000 долара. С най-голям принос е Русия - 670 000, следвана от Япония - 140 000 и Канада 97 000. Спортният ни министър имаше и работен обяд с всички министри и шефове на ЮНЕСКО, които са в Париж.

Още от категорията

Забележителна победа на Кубрат Пулев над Франк Мир в Triad Combat

Най-добрият български професионален боксьор Кубрат Пулев се завърна с успех на ринга, като нокаутира в края на първия рунд американеца Франк Мир в новосъздадения формат Triad Combat на гала вечер в Арлингтън, Тексас. Това бе първи мач за Кубрат..

публикувано на 28.11.21 в 12:46

Българският плувец Антъни Иванов: Оставам в САЩ, има повече възможности

Един от най-добрите български плувци през последните години Антъни Иванов обяви, че остава да живее в САЩ в ексклузивно интервю за YouTube канала "Спортната джунгла". Той няма намерение да се завръща в България, след като завърши университета „Вирджиния..

публикувано на 19.11.21 в 16:47

Мария Петрова: Моята голяма цел е да върна изкуството в художествената гимнастика

В дни на избори се замисляме за обединението на нацията ни. И нещото, което винаги ни е карало да бъдем заедно, са успехите на родните спортисти, сред които безспорно са художествените гимнастички. Това лято момичетата от ансамбъла ни се качиха на..

публикувано на 19.11.21 в 13:47