Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Народната певица Снежана Борисова издирва и записва автентични народни песни

Песните в репертоара на Снежана Борисова са от Западна България. Родена е в с. Лозен – на няколко километра от столицата. Своята музикална дарба е наследила от майка си. В началото на професионалния си път Снежана е участвала в самодейни състави към читалището в Лозен. За кратко е работила там и като преподавател по пеене. Следват годините в НАНПТ “Филип Кутев”, а по-късно – работата с Горан Брегович. “Олимпия” в Париж, Кралската фестивална зала – Лондон, “Санта Чечилия” в Рим, Акропола в Атина – това са само част от сцените, на които е пяла. Наред с активната си концертна дейност, Снежана непрекъснато записва – с квинтет “Лозенки”, трио “Българка-Пенев”. Гласът й звучи и в музиката към няколко американо-италиански филмови продукции – “Свети Павел” и “Юлий Цезар”, италианските “Черната завеса” и “Лурдс”. Автор на музиката на всички тези филми е известният Карло Силиотто.
“Звукозаписната дейност, с която се занимавам от много години, на този етап е на заден план – споделя Снежана. Посвещавам по-голяма част от времето си на много важна задача - издирване и записване на народни песни от истинските носители на традицията в Шоплука. От няколко години се занимавам и с преподавателска дейност. Има нещо вярно в това, че животът е колело. Човек се връща там, откъдето е тръгнал. През 1985 г. започнах в читалището в Долни Лозен. Сега отново преподавам там на децата. Ръководя и няколко женски групи – в с.Златица, Своге и Свидня, в родното село на майка ми Врачеш – Ботевградско. Работата ме удовлетворява, много ми е интересно, особено с възрастните жени. Те са нашият чист извор, от който черпим. Имат толкова много песни, които искам да запиша и да оставя за децата след нас. Не е достатъчно да запишеш текстовете. Важна е мелодията, както и маниерът на изпълнение. Колкото и да са близо разположени селата, понякога стилът е съвсем различен. Това знание трябва да бъде съхранено.”
Преди години Снежана Борисова записа няколко народни песни заедно с група “Трансформейшън”. Това бяха първите им съвместни опити за преплитане на фолклорната песен и електронния звук. Днес този път изглежда добре утъпкан, а Снежана не само изпълнява такива песни. “Имам още една фолклорна група – нарича се “Димана” – продължава певицата. В “Димана” участват деца от Своге, студенти от Пловдив, ученици от музикалното училище в София. Те се занимават с експериментален фолклор - нещо, с което се занимавам от много години. В това отношение за мен е особено ценна работата като консултант към трупата на Нешка Робева. Тя винаги търси нещо ново, а аз обичам експериментите. С момчетата от “Трансформейшън” правихме музиката за два нейни спектакъла – “Арамии” и “Готови ли сте”. Народната песен трябва да влезе в живота на младото поколение, тя не е само минало – седенките, хорàта, ежедневието на прабабите ни. Народната песен е нашата българска същност. Трябва да присъства в живота ни, но вплетена в съвременните стилове. Опитвам се да уча децата от група “Димана” как да експериментират с народните песни. Искам да знаят, че първо трябва да овладеят до съвършенство оригиналните народни песни. Казано по друг начин “трябва да си играят” с песните, за да изградят усет къде могат да насложат модерен фрагмент. Всъщност, водя ги към това, което правим с Нешка Робева. Много се радвам, че младите хора харесват народната музика, поднесена по този начин. В същото време не преставам да записвам автентични песни, защото те са съвършеният модел, който е в основата на всичко.”
По публикацията работи: Албена Безовска

Още от категорията

Празнуваме деня на Св. св. Константин и Елена

На 21 май е празникът на Св. св. Константин и Елена, почитани от  църквата като равноапостоли. Константин е първият официално признат християнски римски император. През 313 година, чрез Медиоланския едикт, издаден от Лициний и Константин Велики,..

публикувано на 21.05.22 в 06:05

С "Две целувки" и още нови песни Георги Христов празнува 40 години на сцената

Тази година Георги Христов, един от най-красивите гласове на българската поп музика, отбелязва 40 години на сцената – време, изпълнено с успехи, награди, концерти на няколко континента, около 20 издадени албума. През март популярният изпълнител..

публикувано на 20.05.22 в 10:10
Софийската филхармония на сцената на Златната зала на Музикферайн, Виена.

Софийската филхармония пожъна успех в Златната зала на Музикферайн

Концертът на Софийската филхармония в напълно разпродадената "Златна зала" на Музикферайн е преминал при голям успех, съобщиха от екипа на националния ни симфоничен оркестър. Особен интерес са предизвикали двете български произведения в програмата...

публикувано на 18.05.22 в 13:39