Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Падането на Берлинската стена – 20 години по-късно

Около хиляда плочи, подредени във формата на домино и символизиращи Берлинската стена, заобикалят района около Райхстага и Брандербургската врата. Точно в 8 часа вечерта на 9 ноември, плочите ще бъдат съборени, като кулминация на тържествата по случай 20-та годишнина от падането на Берлинската стена.
Снимка: БГНЕС
С тържествена церемония в Берлин днес се отбелязва двадесетгодишнината от падането на Берлинската стена, символът на разделението на Европа в епохата на Студената война. Преди две десетилетия съдбата на Стария континент отново преживя исторически поврат – бе прелистена последната страница на неуспешния модел наложен от Съветския съюз на страните от Източна Европа след Втората световна война.
Тези, които днес са на двадесет години, са могли да разберат само в часовете по история в училище за събитията през онзи паметен 9 ноември на 1989 година, когато Берлин отново се превърна в кръстопът на историята. В този ден стената символ на Студената война, която разделяше града на две части, рухна, отбелязвайки края и на разделението на Стария континент, наложено от победителите над фашистка Германия през 1945 година.
Днес в столицата на обединена Германия си дават среща главните действащи лица във водовъртежа на историческите промени преди две десетилетия. Тогавашният президент на САЩ Джордж Буш ще се види отново с последния лидер на СССР Михаил Горбачов. Говори се, че смяната на статуквото на Стария континент стана възможна само след като двамата се договориха за това. Редом с тях ще бъде и някогашният полски дисидент Лех Валенса, който още в началото на осемдесетте години започна да клати устоите на съветския блок със своя синдикат „Солидарност”. Ще отсъства обаче, по здравословни причини, тогавашният канцлер на Западна Германия Хелмут Кол, който изнесе на плещите си плюсовете и минусите от обединението на „двете Германии”. Няма да присъства и Барак Обама, който е на първата си обиколка в Азия. Сегашният канцлер на Германия Ангела Меркел е поканила също и лидерите на 27-те страни-членки на ЕС. В апогея на тържествата огромно домино в центъра на града ще пресъздаде, именно с ефекта на доминото, падането на Берлинската стена.
Без Горбачов нищо нямаше да стане, твърдят днес политолозите. Със своята перестройка, започнала в средата на осемдесетте години, последният генерален секретар на КПСС даде да се разбере, че съветският обществено-икономически модел е претърпял провал. Но оправдаха ли годините след 9 ноември 89-а очакванията за по-добър живот на хората в страните от вече бившия съветски блок? След началната еуфория, днес сякаш илюзиите за чудото на капитализма вече са изчезнали. Социолозите не случайно отбелязват наличието на така наречената „соцносталгия”, поне в някои от страните Източна Европа, сред които и България. Анализаторите отбелязват в пресата, че неуспехът на капитализма да повиши стандарта на живот, да наложи правото на закона и да премахне корупцията връщат спомените от времената, когато безработицата беше нулева, храната – евтина, а социалната защита – висока.
По публикацията работи: Атанас Ценов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01