Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С три спектакъла ансамбъл "Пирин" ще отбележи своята 55-годишнина

Със спектаклите "Старо имане", "Гласът на Пирин" и "България пее и танцува", които ще представи от днес в три последователни дни на сцената на зала "Пейо Яворов" в Благоевград, ансамбъл "Пирин" ще отбележи своята 55-годишнина. В постановките ще участват представители на различни поколения артисти - певци, музиканти, танцьори, хореографи, заслужили признанието на публиката и на специалистите по всички континенти. Ще бъде представен и албумът "55 години Ансамбъл "Пирин", съобщиха от ръководството на ансамбъла. В своята творческа биография и в репертоара си ансамбъл "Пирин" има повече от 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, "Балкантон", Радио "Благоевград" и други телевизионни и радиостанции в страната. Ансамбълът има издадени 12 дългосвирещи плочи, 16 аудиокасети, шест компактдиска, три видеокасети. За 55 години от своето съществуване ансамбъл "Пирин" е изнесъл повече от 7000 концерта пред повече от шест милиона зрители и слушатели у нас и в 60 страни по всички континенти на света. Признание за неговите успехи са множество световни награди като "Златната плоча" на гр. Нешвил /САЩ/ от 1982 г. и наградата "Грамми" през 1990 г. за участие във втория албум на "Мистерия на българските гласове" на Марсел Селие. Към наградите в последните години се прибавиха "Кристална лира" през 2007 г. за концерт-спектакъла "Гласът на Пирин" /в памет на проф. Кирил Стефанов, който е с основна заслуга за създаването и израстването на ансамбъла и негов главен художествен ръководител и диригент от 1956 г. до 2005 г. /, призът "Златен карагьоз" от Международния фолклорен фестивал в Бурса /Турция/ през 2007 г. и голямата награда "Златен мост" от Международния фолклорен фестивал "Бююк чекмедже" в Истанбул през 2008 г.

Още от категорията

„Близкият“ – нов дует на Тони Димитрова и Стефан Илчев

„Близкият“, в изпълнение на дуета Тони Димитрова – Стефан Илчев, е сред новите предложения в Топ 20 на БНР – националната седмична класация за нова българска поп и рок музика. Песента вече е на пета позиция, което, без преувеличение, е истински..

публикувано на 25.10.21 в 10:10

Биг бендът на БНР с първи концерт за новия сезон

Биг бендът на Българското национално радио открива своя сезон днес, 21 октомври, в Първо студио на нашата медия. Диригентът Антони Дончев, който е начело на оркестъра повече от 10 години, споделя, че музикантите са подготвили интересни програми, които ще..

публикувано на 21.10.21 в 10:05

Група Cool Den представя втория си албум „Тази земя“

Около година след като представиха дебютния си албум „1“, младите музиканти от Cool  Den  канят своите почитатели на премиерата на „Тази земя“ – на 20 октомври, в известен столичен клуб. Автор на музиката и текста на всички песни е Никола..

публикувано на 20.10.21 в 10:05