Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална сбирка от старопечатни книги се съхранява в регионалната библиотека "П. Р. Славейков" във Велико Търново

Уникалната колекция от 1200 старопечатни книги и ръкописи се съхранява във фондовете на регионалната библиотека "П. Р. Славейков", която отбелязва 120-годишен юбилей. Най-старият ръкопис е Постен Триод от 14-и век. Паметникът съдържа 254 листа, които са реставрирани в Лабораторията за консервация и реставрация в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Сред най-ценните книги е първата българска старопечатна книга "Неделник" от Софроний Врачански от 1806 г. и първото издание на "Рибен буквар" от д-р Петър Берон от 1824 г. Сега библиотечните работници във Велико Търново работят по съставянето на електронен каталог на ръкописите и старопечатните книги, които се съхраняват във всички библиотеки от областта. Повече от 600 000 заглавия се съхраняват днес във фондовете на културната институция, започнала своята дейност като читалня за руски вестници и списания, непосредствено преди Освобождението. Около 250 000 тома научна, учебна и художествена литература, периодични издания, голяма част от които са на електронни носители, се ползват от повече от 95 000 читатели годишно. По повод на юбилейните тържества в дните до края на седмицата всеки почитател на четенето ще може да получи безплатна регистрация в библиотеката и ще бъдат опростени глобите на онези читатели, които са забравили да върнат заетите от тях книги.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14