Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална сбирка от старопечатни книги се съхранява в регионалната библиотека "П. Р. Славейков" във Велико Търново

Уникалната колекция от 1200 старопечатни книги и ръкописи се съхранява във фондовете на регионалната библиотека "П. Р. Славейков", която отбелязва 120-годишен юбилей. Най-старият ръкопис е Постен Триод от 14-и век. Паметникът съдържа 254 листа, които са реставрирани в Лабораторията за консервация и реставрация в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Сред най-ценните книги е първата българска старопечатна книга "Неделник" от Софроний Врачански от 1806 г. и първото издание на "Рибен буквар" от д-р Петър Берон от 1824 г. Сега библиотечните работници във Велико Търново работят по съставянето на електронен каталог на ръкописите и старопечатните книги, които се съхраняват във всички библиотеки от областта. Повече от 600 000 заглавия се съхраняват днес във фондовете на културната институция, започнала своята дейност като читалня за руски вестници и списания, непосредствено преди Освобождението. Около 250 000 тома научна, учебна и художествена литература, периодични издания, голяма част от които са на електронни носители, се ползват от повече от 95 000 читатели годишно. По повод на юбилейните тържества в дните до края на седмицата всеки почитател на четенето ще може да получи безплатна регистрация в библиотеката и ще бъдат опростени глобите на онези читатели, които са забравили да върнат заетите от тях книги.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55