Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стресът и нездравословното хранене са сред причините за ръста на онкологичните заболявания в България

 
По данни на Националния раков регистър,  новите случаи на ракови заболявания за изтичащата вече 2009 година в България са  над 30 хиляди.  Според специалистите стресът, породен от дългите години на труден преход, които опъват нервите на голям процент от хората, нездравословният модел на живот и хранене, присъщ на голям процент от българите, злоупотребата с алкохол и цигари, са сред основните причини за ръста на онкологичните заболявания у нас.

„ Живеем в стрес – казва  Евгения  Адърска,  председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. – Не живеем здравословно. Нарушихме природните закони, нарушихме собствените си морални принципи и устои. Нормално е  тялото да си отмъщщава по някакъв начин. СЗО отдавна твърди, че ракът е на път да стане убиец номер едно в света. Доколкото ми е известно, през 2010 година това ще бъде официално обявено.  Посланието е, че не бива да се пренебрегва профилактиката.
От общо над 200 вида рак, известни на медицинската наука,  едва три подлежат на скринингова диагностика – това са ракът на дебелото черво, на гърдата и на маточната шийка. Наистина си мисля, че за последните 5-10 години се случиха много положителни неща по отношение на профилактиката на тези заболявания в България. Има над 250 000 онкологично болни в България,  от които  половината са подложени на активно лечение – с лъчетерапия и химиотерапия. Другите са в солидна ремисия. Това говори, че съвременната медицина, включително и в България, дава все по- големи възможности човек  да преживее такова  заболяване, установено и лекувано на ранен етап. По заболеваемост не сме на смущаващо място по отношение на останалите европейски страни. Това, което смущава обаче, е, че все още голям процент от  раковите  заболявания  у нас се установяват в късен стадий. Като неправителствена организация  ще настояваме политиките  на здравното ни министерство по отношение на раковите заболявания като социално-значими да са насочени към ранната профилактика. Стремежът ни е също така да работим за повишаване на здравната култура на българите. Единственият инструмент за постигане на тези наши цели е наистина работеща национална скринингова програма. Преди няколко месеца организирахме провеждането в София на международен форум по въпросите на лечението и профилактиката на рака с участието на водещи медицински специалисти в областта от различни европейски центрове. Всичко това  провокира парламентът да изрази подчертано политическата си  воля за фокусиране на  здравната политика върху профилактиката и съвременното лечение  на рака в България. Последната позитивна информация, която имам, е, че  Министерството на здравеопазването подготвя  национална скринингова програма, която ще  обхване над 300 000 души. Прегледите ще са безплатни и ще се извършват приоритетно сред възрастовите групи, засегнати най-много от онкологични заболявания в страната.”


По думите на Евгения Адърска, един от проблемите във връзка с профилактиката и лечението на рака в България  е породен от засилващия се дефицит на лекари-онколози в страната. Десетки градове, сред които и областни центрове, нямат такива специалисти. Болните в малките населени места бият път с километри, за да отидат на преглед. Липсват и достатъчно центрове за рехабилитация на хора, преживели болестта. „При поставяне на диагноза "рак" всеки изпада в стрес и минава през тежки моменти на социален колапс, самоизолация, загуба на партньор, работа, приятели и среда. Затова е необходимо да има повече рехабилитационни центрове, в които да работят квалифицирани психолози, които да върнат вярата в живота на тези хора, да им помогнат да преодолеят следболничния стрес, като по този начин ги предпазят и от рецидиви” – поясни Евгения Адърска.

По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01