Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Студенти от Националната музикална академия “Панчо Владигеров” участват в премиера на „Бастиен и Бастиена” от Моцарт

На снимката от ляво на дясно: Неда Атанасова (Бастиена), Костадин Мечков (Колас) и Хрисимир Дамянов (Бастиен)

© Снимка: архив

За втори път този сезон град Плевен предостави сцена на млади оперни певци – студенти в Националната музикална академия “Панчо Владигеров” /НМА/ - София. През месец октомври Неда Атанасова – сопран, Хрисимир Дамянов – тенор и Костадин Мечков – бас дебютираха в концерт на Плевенска филхармония с диригент Георги Патриков. Месец по-късно тримата певци бяха главни действащи лица в операта „Бастиен и Бастиена” на Моцарт. Премиерата се състоя на 9 ноември. Спектакълът бе подготвен от  Плевенската филхармония в сътрудничество с Вокалния факултет на НМА под диригентската палка на Георги Патриков. Представлението на едноактната Моцартова опера е част от проявите по повод 140-годишнината на най-старото читалище в града „Съгласие“. Сценографията е на художника Иван Велчев.

Неда Атанасова, Костадин Мечков и Хрисимир Дамянов още не са дипломирани, но вече имат участия на оперната сцена и награди. Неда Атанасова е студентка в класа на проф. Мила Дюлгерова. Тя е гостувала като солист на симфонични оркестри, участвала  е в оперни продукции под ръководството на проф.Павел Герджиков. Нейният състудент Костадин Мечков учи в класа на проф. Илка Попова. Той играе в постановки на оперните театри в Бургас, Русе и Пловдив. През лятото на тази година, по покана на Софийска опера участва в постановка на  “Княз Игор” от Бородин. Той изпълнява ролята на Галицки и в рамките на оперния фестивал във Велико Търново. И Хрисимир е студент на проф. Илка Попова. В биографията си младият певец има 3-та награда от конкурса “Франц Шуберт” - Русе, 1-ва награда на конкурса “Млади виртуози ” – София, 1-ва награда ”Светослав Обретенов” – Провадия, 1-ва награда от Академичния конкурс ” Марин Големинов”.

По публикацията работи: Елена Цветкова

Още от категорията

Поли Генова и Любо Киров с първи съвместен дует

„Тръгни навреме“ е новата песен на творческия и житейски „дует“ – композитора Константин Цеков и поетесата Живка Шопова. Аранжиментът е на Борислав Бояджиев. „Дори да няма път, от вятър сила си вземи… Обърнат ли ти гръб, не съжалявай, а тръгни…..

публикувано на 12.04.22 в 13:12

„Уморих се от съня“, пее Пламен Бонев

Пламен Бонев , известен с артистичния псевдоним Plamen De La Bona , наскоро публикува своята нова песен „Събуди ме“. Певецът е автор на текста и музиката, идеята за сюжета на видеото също е негова. След години работа в чужбина и участие в..

публикувано на 07.04.22 в 09:45

„Дихание“ – разказ с продължение

„Дихание“ е една от най-новите песни в изпълнение на Орлин Горанов .  Текстът е от Красимир Трифонов, музиката и аранжиментът – от Светослав Лобошки. Премиерата на „Дихание“ беше на Благовещение ( 25 март). Песента е своеобразно..

публикувано на 06.04.22 в 09:35