Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Симидчиева: „Ако бъдем добри, ще ни се случва добро”

Даниела Симидчиева не спира да вярва в доброто.
Снимка: Диана Христакиева

Даниела Симидчиева е българката, показала най-добри резултати от теста на МЕНСА – Световната организация на хората с висок коефициент на интелигентност. Нещо повече заради IQ-то й от над 200 точки, при общ среден показател за повечето хора 100, вестник Daily Telegraph я обяви за най-умната жена в света, като изданието посочва, че сред двата процента жители на планетата, които имат подобен коефициент на интелигентност, има повече представители на силния пол и го обясняват с еволюцията на половете и по-високата ангажираност на мъжете с оцеляването на рода и семейството. Последното твърдение се покрива с един аспект от живота на Даниела – тя сама е отгледала трите си дъщери, и то в нелеките условия на прехода и нестабилната икономика през последните години в България. За нейните близки и приятели е човек, който истински вярва в доброто, стреми се да го открива дори там, където за останалите е невидимо и въпреки житейските трудности, с които е бил белязан животът й, не се е предала нито за миг.

Даниела Симидчиева е магистър по икономика и по социология. Сред незавършените й начинания са две следвания – 8 заверени семестъра в Технически университет – София, един семестър я дели до завършването на английска филология в Югозападен университет – Благоевград. Икономиката е сериозното образование и занимание през целия живот на Даниела Симидчиева. Тя е следвала задочно или дистанционно, като не е преставала да работи, да отглежда децата си и да се грижи за дома си. Освен с високия си коефициент на интелигентност, Даниела стана известна преди време с това, че въпреки солидното си образование не можеше да си намери работа: „Интересното е, че се явих на този тест в момент, в който нямаше какво да губя. В личен план нещата ми не вървяха добре, бях сменила местожителството си няколко месеца преди това и с три невръстни деца, с нископлатена работа, под наем се чувствах изключително потисната и непълноценна като жена и като човек…В този момент реших все пак да докажа на себе си, че не съм чак дотолкова зле, колкото се чувствах. Отивайки на теста, търсех до известна степен приключение. За моя изненада се оказа, че приключението е по-голямо, отколкото очаквах, че имам доста висок коефициент на интелигентност. Това обаче по никакъв начин не ми е дало основание да променя мнението за себе си и отношението към себе си.”

В момента Даниела е зам.-председател на МЕНСА-България, което е своеобразно призвание за нея, но не и носи абсолютно нищо в материален план. Що се отнася до намирането на добре платена и престижна работа за жена с нейния коефициент на интелигентност – тук нещата са доста по-сложни: „В един-единствен случай това ми беше от полза, тъй като един от работодателите ми, видял по телевизията интервю с мен, ми се обади и ме нае тъкмо заради високия коефициент от теста на МЕНСА за интелигентност. В повечето случаи обаче това ми пречи. Една психоложка-консултант към фирма за наемане на работна ръка ми обясни, че ако беше работодател, не би ме наела и обясни, че хора като мен обикновено трудно могат да бъдат задържани на работа, оглеждат се за алтернативи с по-добро заплащане. Аз пък смятам, че това не важи за мен. Това, че имам няколко висши образования, не ме кара да имам самочувствието, че съм специалист по всичко. Познавам възможностите си. Иска ми се, работейки, да имам финансова и трудова стабилност – неща, които до този момент са проблем за мен. Сега още повече, в този период на криза. Пък и като чуят работодателите, че става въпрос за жена, която е почти на 50 години, шансовете клонят към нула. Преди близо месец бе последният ми неуспешен опит да получа работа по обява. Атрактивните обяви за работа сега са съвсем малко. Преди пет години, когато всъщност започна да се шуми около мен, най-много ме е боляло от това, че ме питаха, като съм толкова умна, защо не съм започнала собствен бизнес, от който да печеля добре... Ще прозвучи вероятно като оправдание, но аз от една година насам се чувствам като човек, който е в състояние да рискува и да предприема такива стъпки в живота си. Защото преди да съм жената с най-висок коефициент на интелигентност в България, съм майка и едва преди година най-малката ми дъщеря завърши средно образование. Тоест вече считам, че децата ми са достатъчно големи да вземат живота си в ръце, но до този момент аз бях семейството за тях и носех отговорности, които не ми позволяваха да рискувам малкото, което имам. А и не разполагах с времето, за да се отдам на подобен род дейност.”

На какво учи децата си Даниела Симидчиева?: „Да бъдат преди всичко хора, да бъдат добри. Шегувам се с тях, че може би съм ги възпитавала да живеят в по-друго време, но мисля, че децата ми са добри като хора... Колкото си по-добър, толкова по-малко могат да те стигнат лошите мисли на друг. Ако бъдем добри, ще ни се случва добро. Най-голямата ми детска мечта беше да имам три деца. Това, че успях да я реализирам, считам за най-голямото постижение в живота си. В ценностната ми система това винаги е било най-високо. Каквито и чудесии да бях постигнала в живота си – кариера, финансово благосъстояние, ако не бяха децата ми, бих го чувствала празен и безсмислен.”

По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25