Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнично хоро – избрано от звукозаписната продукция на Оркестъра за народна музика при БНР

Преди 75 г., когато българското радио се роди като национална културна институция, една от първите стъпки на Сирак Скитник, ръководител на медията в онези години, е за народната музика и нейното достойно място в програмите. Богатството на фолклора ни и грижата да го запазим за  идните поколения наложи пренасянето му на звуконосители. Един от първите състави, работили в тази посока – Угърчинската група – постави началото на оркестъра за народна музика. През годините той се изгради като представителен състав от професионалисти – възпитаници на фолклорните средни и висши училища у нас. Водеща в работата му е звукозаписната дейност, но паралелно с нея оркестърът изнася концерти, включва се в образователни програми, фестивали, гостува в  чужбина.
Концертът “Празнично хоро” включва част от записите, които  Оркестърът за народна музика при БНР с диригент Христофор Раданов и продуцент Валентин Янков осъществиха през отиващата си 2009 година.
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10