Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дейвид Уокър – американецът, който дава надежда на хиляди онкоболни в България

Снимка: архив

Проф. Дейвид Уокър наскоро посети България и вдъхна вяра на онкоболните. Преди 16 години лекарите му поставят тежката диагноза рак на дебелото черво с множество разсейки, включително и в черния дроб. Следва тежка операция и химиотерапия, но прогнозите на лекарите са песимистични. Те не му дават повече от шест месеца живот. Волята му да оцелее обаче се оказва много по-силна от болестта. Нещо повече, като дипломиран биохимик проф. Уокър разработва свой лечебен метод, много по-щадящ от конвенционалните, каквито са хирургическите интервенции, химиотерапията и лъчелечението. Продължава да се лекува сам и когато след около половин година отива на контролен преглед, се оказва, че е напълно здрав. Дейвид Уокър започва да помага и на други болни. Създаден е и медицински център в Мексико, където на всеки отделен пациент се предлага индивидуален лечебен план.

В България проф. Дейвид Уокър идва по молба на излекуваната от него българка Жана Иванова и по покана на фондация „Утре за всеки”. „България е прекрасно място – каза проф. Уокър в интервю за Радио България. – Красива природа, много мили и сърдечни хора, навсякъде, където бях, се чувствах като сред близки. Това, което ми направи впечатление, е, че тук хората са жадни за информация. Те искат да имат свобода на избора и затова мисля, че най-доброто, с което можем да помогнем, e да им предоставим необходимата информация. Що се отнася до начина на живот и хранене, намирам, че българите като цяло живеят много по-здравословно от повечето американци. Тук все още преобладава ниско-преработената и домашната храна, докато в Америка болшинството от хората наблягат на полуфабрикатите. Много от хората в България сами си отглеждат плодове и зеленчуци, имат малки семейни стопанства, което дава възможност за консумация на екологично чиста храна. Това ме накара да се замисля – как е възможно да има толкова болни? Но много са факторите, които допринасят за появата на рак. Когато виждам полезната и естествената храна, с която се храните тук, в България, се учудвам, че ракът е такъв бич за страната ви.” Според проф. Уокър сред факторите, причина за високата заболеваемост от онкологични болести у нас, са генетичната обремененост, стресът, отслабената имунна система... Те способстват за израждането на клетките и водят до канцерогенеза. Като биохимик проф. Уокър изследвал тези изменения и открил билки, които имат способността да възстановяват увредената клетка. Две от билките, които използва проф. Уокър, се срещат и у нас. Става въпрос за къдравия киселец и корените на женското биле. От билките проф. Уокър приготвя медикаменти под формата на хапчета, извлеци или мехлеми за външно приложение.

Подходът към всеки пациент е индивидуален и лечебният процес задължително се следи от лекар. ”В момента се сбъдва една от големите ми мечти. Става въпрос за построяването на болница за деца, болни от рак. В нея терапията ще бъде безплатна за всички на възраст до 21 години – казва д-р Уокър и продължава: – По време на престоя си тук успях да се свържа с няколко фондации, готови да подпомогнат финансово семейства, които не могат да си позволят пътуването до Мексико и разходите за престоя по време на лечението. Срещнах се и с представители на Министерството на здравеопазването и вече проучвам възможностите за узаконяване на дейността ми по лечение на рака в България. При положителен отговор бих могъл да работя тук като консултант при лечението на различни видове рак. Вече няколко местни фондации декларираха своята подкрепа. Имам и друга, все още далечна идея, а тя е и в България да бъде създаден център за безплатно лечение на онкоболни деца.”

По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25